Ще продавам имот. Как да разбера каква е неговата стойност?

12.05.2023 support
Ще продавам имот. Как да разбера каква е неговата стойност? - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Различни причини налагат продажбата на недвижим имот. Когато това се случи първият въпрос, пред който ще се изправите в ролята си на продавач е определянето на неговата продажна стойност. Този момент е ключов и от него зависи протичането на следващите етапи от сделката, както и дали тя ще се осъществи бързо, гладко и лесно.

Определянето на точна имотна оценка за вашия имот е от важно значение, ето защо в днешната ни тема Инвест Тайм следва да ви запознае подробно със стъпките, както и да обясни защо определянето на точна стойност на имота е от толкова важно значение.

Как се определя пазарна оценка на имот – Важни фактори, влияещи индивидуално върху стойността

Най-лесният и надежден начин да разберете каква е точната пазарна оценка на вашето жилище е като се консултирате с експерт с опит. Сделките с недвижими имоти се нареждат сред едни от най-предизвикателните, ето защо е препоръчително да си спестите рисковете от това сами да определяте стойността на имота си и да потърсите опитен брокер, който да ви консултира.

Много честа практика е продавачите да надценяват стойността на имотите си, което отблъсква потенциалните купувачи. Следствие на което жилището се задържа по-дълго в продажба. Друга крайност е определянето на по-ниска стойност, което на своя страна буди съмнения от страна на търсещите имот и те започват да го отбягват.

Как се определя пазарна оценка на имот – Важни фактори, влияещи индивидуално върху стойността

Определянето на точна пазарна стойност изисква предварително проучване на текущото състояние на пазара за недвижими имоти, както и какви са прогнозите за осъществяването на продажби – подходящ ли е настоящият момент и кога се очаква да стане такъв. Върху оценката на имота влияние оказват и лихвените проценти и състоянието на ипотечния пазар, доходността на потребителите и достъпността.

Всеки опитен брокер знае как да съобрази стойността на имотите в продажба, съпоставяйки я с други фактори от ключово значение, като:

Локацията

Силно влияние в определянето на имотната стойност оказва неговото местоположение. Ако локацията е с отлично изградена инфраструктура, връзка с градски транспорт и всяка важна точка на гр. Варна и областите, разполага с места за отдих и лесно достъпни търговски обекти, здравни заведения, училища и детски градини, то това неимоверно привлича вниманието и интереса от страна на купувачите.

В последно време все повече хора търсят удобни имоти – такива, локализирани в добре развити квартали и в близост до работни места и детски заведения. Точно за това при определянето на стойността на вашия имот е необходимо да се преразгледат имоти в продажба, подобни на вашия. По този начин се добива и по-ясна и нагледна представа за конкуренцията.

Квадратура, етаж, изложение и общи части

Определянето на средна стойност на имот се осъществява като се вземе предвид неговата квадратура. Това, което също е от значение е с какъв брой стаи разполага, какво е тяхното разположение и изложение. Тенденциите в последно време са в полза на просторните жилища, с оптимизирано вътрешно пространство, което предоставя повече възможности за обзавеждане и съжителство.

Интересът на купувачите варира при избора на етаж, като най-малко търсени са жилищата, разположени на партерни и първи етажи, за сметка на по-високо разположени апартаменти, при които определяща е и гледката. Имайте предвид, че изложението на имота също играе важна роля при определянето на неговата стойност. Добрата осветеност и свободният достъп на естествена слънчева светлина в помещенията са търсени от купувачите, което вдига стойността на жилището.

Друг важен фактор от значение са и общите части на сградата, в която се намира апартамента ви. Колкото по-нови, съвременни и поддържани са те, толкова по-добре влияе това при определянето на стойността на жилището.

Определянето на пазарната оценка зависи и от квадратура, етаж, изложение и общи части

Ново или старо строителство

В последно време наблюдаваме как все повече купувачи се насочват към покупка на жилища в сгради ново строителство. Причина за това е тяхното по-високо качество, модерна архитектурна визия, отлична функционалност и повече екстри.

В момента стойността на монолитното и тухленото строителство е по-висока, в сравнение с тази на панелните сгради. От значение при определяне на цената е и годината на строеж, като колкото по-скорошна е тя, толкова по-надеждна е сградата според експертите.

Наличие на паркомясто, гараж и двор

Важен фактор през последните няколко години е наличието на паркомясто или гараж, за това в случай, че вашето жилище разполага с такъв е добре този факт да бъде включен при определяне на стойността му. В много случаи наличието на гараж се счита като отделен обект, който подлежи на самостоятелно оценяване, преди да го предложите на потенциалния купувач.

След пандемията много от хората насочиха интересите си към жилищата с дворно пространство. За това и в последно време този фактор играе ролята на допълнителна екстра, влияеща положително при определянето на стойността на имота ви.

Наличие на паркомясто, гараж и двор - важен фактор за определяне на пазарната оценка

Защо е толкова важно да определя точна стойност за своя имот?

Определянето на точна пазарна стойност на имотите е ключов елемент, от който зависи тяхната успешна продажба. Важно е да определите стойност, която е релевантна и напълно отговаря на индивидуалните характеристики на жилището ви. Ако бъде оценен правилно, имотът следва да се задържи в продажба не повече от 3 седмици, преди да намери потенциален купувач. Всяка грешно определена стойност води до задържане на жилището в продажба по-дълго, което води до загуба на интерес от страна на купувачите и по-трудно осъществяване на сделка.

Динамичната ситуация на пазара за недвижими имоти в последно време и непрекъснато променящите се нива на инфлацията стимулираха голяма част от купувачите да инвестират в покупка на имот, с цел да защитят стойността на спестяванията си. За това ако сте решили да продавате жилището си сега и целите да получите максимално добра оферта за него и да го продадете бързо, съветът на Инвест Тайм е да определите реална и точна стойност за него, на чиято база да го обявите в продажба.

За определяне стойността на имот консултацията с експерт е силно препоръчителна!

Както вече споменахме, важно значение за успешната продажба на всеки имот има правилното определяне на неговата пазарна стойност. При динамично разбиващата се ситуация на имотния пазар и непрекъснатите промени и събития е добре да разполагате с доверен брокер, който е наясно със средата, следи темповете на развитие при имотните сделки и е наясно със съотношението между търсене и предлагане.

Най-сигурният начин да продадете имота си правилно и на точната стойност е като се консултирате с експерт. Опитният брокер не само ще ви помогне в определянето на подходящата оценка, но и ще ви съдейства изцяло в откриването на подходящ момент за продажба и достигането до повече потенциални купувачи.

Инвест Тайм е сред водещите агенции за недвижими имоти във Варна, разполагаща с над 27 години професионален опит и множество успешно осъществени сделки. Предоставяме индивидуален подход и изработка на индивидуален сравнителен анализ, базиран върху реални сделки, осъществени в конкретния регион по местонахождение на вашия имот. Нашият опитен екип от професионалисти е на ваше разположение за да ви съдейства изцяло в определянето на точната стойност и осъществяването на бърза и успешна сделка.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113536
Бриз, Варна € 190 000
3-стаен 186 м2
Продава
Код: 113531
Бриз, Варна € 22 000
Гараж 24 м2
Продава
Код: 113524
Варна, област, с.Генерал-Кантарджиево € 50 000
Парцел 1470 м2
Продава
Код: 113517
Варна, Победа € 79 900
2-стаен 60 м2
Продава
Код: 113433
Варна, Владиславово € 43 000
1-стаен 29.8 м2
Отдава
Код: 113429
Бриз, Варна € 1 000
2-стаен 80 м2
Отдава
Код: 113426
Варна, Кайсиева градина € 4 200
Сгради 500 м2
Отдава
Код: 113422
Бриз, Варна € 1 100
3-стаен 110 м2
Продава
Код: 113423
Варна, област, с.Аврен € 22 000
Парцел 1316 м2
Продава
Код: 113403
Варна, Погребите € 103 400
3-стаен 86 м2
Продава
Код: 113402
Варна, Погребите € 80 650
2-стаен 60 м2
Отдава
Код: 111583
Варна, Морска градина € 1 250
3-стаен 150 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113300
Варна, област, с.Разделна € 79 000
Къща 128 м2
Отдава
Код: 113290
Варна, Чайка € 1 000
3-стаен 125 м2
Продава
Код: 113287
Варна, област, с.Аврен € 11 000
Парцел 658 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME