Инвест Тайм с прогноза – какво да очакваме на пазара за недвижими имоти

21.04.2023 support
Инвест Тайм с прогноза – какво да очакваме на пазара за недвижими имоти - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Вече сме към края на първото четиримесечие от годината и идва ред на равносметката – каква е ситуацията на имотния пазар в момента и какви точно промени ни очакват. Отговарят опитните агенти на Инвест Тайм. Да им дадем думата!

2023 стартира с период на затишие и известен спад в продажбите.

Какво да очакваме на пазара за недвижими имоти

Изминалата 2022 година беше бурен период за пазара на недвижими имоти. Станахме свидетели на рекордни ръстове и засилено търсене, на което предлагането не успяваше да отговори подобаващо. За щастие, тази неспокойна ситуация започна да затихва още към края на миналата година, а според тенденциите затишието ще се запази.

През първите месеци на 2023 година най-накрая постигнахме търсения баланс между търсене на имоти и предлагане.

Само до скоро на всеки имот в продажба се падаха средно по 3 купувача. Днес тенденцията е по 2 купувача на всеки продавач“.

– коментира Милена Колева, топ брокер на агенция за недвижими имоти Инвест Тайм

Във Варна, затишието на пазара предизвика спад в активността и броя реализирани сделки с около 15% спрямо предходните периоди, в зависимост от вида на строителството и избрания регион. Според Колева, голяма част от купувачите в момента са се оттеглили в очакване на спад в цените на имотите – тези, които все още не разполагат с достатъчно средства за самостоятелно финансиране на имот и изпитват известни затруднения с очаквания ръст на лихвените проценти по кредитите.

Непостоянните и непрекъснато променящи се нива на инфлацията в страната пораждат ситуация на несигурност, засягаща цените на имотите и лихвите по кредитите. Това е причина №1, отговорна за пазарното затишие в момента. Все по-голям брой купувачи се колебаят в избора на вид жилище и подходящ момент за сключване на сделка. От ключово значение за всеки продавач е да бъде гъвкав и правилно да определи цената на своя имот. Само така достигането до изгодна и добра сделка е гарантирано през настоящите месеци от годината.

Недвижими имоти Варна – Ето какво ни очаква:

Негативите на инфлацията вече засягат всяко едно домакинство. Много голяма част от хората определят своите доходи като недостатъчни за покриване на необходимите ежемесечни разходи поради драстичното нарастване на всички стоки и услуги от първа необходимост. Това намали до голяма степен интереса към покупката на жилище на голяма част от хората без предварително заделени финансови средства или недостатъчни такива. Все повече купувачи избират да изчакат предстоящия спад на цените на имотните сделки преди да предприемат действие.

„Кога точно ще настъпи дългоочакваното поевтиняване на имотите все още не можем да кажем с точност. За това и моят съвет към всеки бъдещ купувач е да внимава с изчакването и да не позволява то да доведе до „изяждане“ на спестяванията им“.

– допълва Милена Колева
Недвижими имоти Варна

В момента ситуацията на имотния пазар във Варна се запазва стабилна, като прогнозите са тази тенденция да се задържи. Отново се наблюдава ръст в цените на жилищата по морето спрямо предходната година, но се очаква за момента той да не бъде последван от допълнително увеличение и стойността им да се запази стабилна. Това отваря прозорец за изгодни сделки с инвестиционна насоченост, като фокусът тази година отново е съсредоточен към двустайните апартаменти, както и самостоятелните имоти, подходящи за ваканции и отдаване под наем. Основен фактор в определянето на цените отново играе новото строителство, което тази година се развива по-динамично и в едни от най-предпочитаните квартали на Варна – кв. Бриз, м-т Пчелина, кв. Траката, кв. Кайсиева градина и т.н.

Реализирането на нови проекти е тясно свързано с наличността на свободни парцели, която и тази година е изправена пред известен дефицит.

Все по-голям брой от купувачите съсредоточават търсенето си в жилища, които са нови, функционални и разположени в удобни региони с отлично развита инфраструктура. Точно това стимулира и изграждането на жилищни сгради ново строителство, които са готови да покрият съвременните нужди за пълноценен градски живот на всеки, търсещ имот.

Очакваме ситуацията на имотния пазар във Варна да се задържи стабилна и непроменена и през идното четиримесечие от годината. Екипът на Инвест Тайм е готов да запознае всеки, на който му предстои покупка или продажба на имот с актуалните тенденции и да ви окаже пълно съдействие със своите познания и опит в постигането на изгодна сделка.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Бриз, Варна € 500
Къща 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113747
Варна, област, с.Звездица € 33 000
Парцел 604 м2
Варна € 92 000
3-стаен 60 м2
Варна, област, м-т Ален Мак € 220 000
Къща 200 м2
Продава
Код: 113742
Варна € 165 000
Многостаен 120 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113737
Варна, област, с.Константиново € 11 000
Парцел 570 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113730
Варна, област, с.Николаевка € 35 000
Парцел 3000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113725
Аспарухово, Варна € 69 950
2-стаен 66 м2
Продава
Код: 113723
Варна, Трошево € 75 000
2-стаен 60 м2
Отдава
Само от Invest Time
Код: 113722
Варна, Център € 600
Офис 110 м2
Отдава
Код: 113716
Варна, Център € 600
Офис 53 м2
Продава
Код: 113702
Варна, област, м-т Манастирски рид € 99 000
Къща 70 м2
Варна, Цветен € 118 000
3-стаен 97 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113688
Варна, област, гр.Провадия € 50 000
3-стаен 78 м2
Продава
Код: 113666
Варна, Окръжна болница € 214 000
3-стаен 87 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME