Имотите като източник на пасивен доход: Стъпки за успешна инвестиция

09.04.2024 support
Имотите като източник на пасивен доход: Стъпки за успешна инвестиция - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Имотите са безспорно една от най-стабилните и дългосрочни инвестиции. Подобно на скъпоценностите и благородните метали, те са предпочитан избор за вложение на спестяванията независимо от мащаба им. Разбира се и тази инвестиция като всяка друга изисква познаване на пазара и спецификите на недвижимостите, за бъде направена рентабилно и да донесе печалба Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, за да сме сигурни, че инвестираме наистина стратегически.

Тези фактори зависят и от мащаба на инвестицията, който можем да си позволим. Ако се касае за покупка на жилище от средния или полуикономичен клас, трябва да обърнем внимание на следните детайли:

1. Регион

Преди да изберем жилище, в което искаме конкретно да инвестираме е необходимо да изберем регион и район на търсенето. Шансът за максимален бъдещ доход от отдаване под наем се увеличим драстично ако се фокусираме в предпочитани от голяма група хора райони. Те са различни категории.

Стъпки за успешна инвестиция

Например студентите обичайно живеят в жилища под наем т. е. може да се търси жилище в близост до университет, болница, където практикуват учащите медицина, общежития, където има техни колеги или централната градска част с концентрация на клубове, магазини и места за забавление. Студентите обаче имат своите недостатъци като наематели, тъй като амортизират бързо, шумни са или некоректни в плащанията.

Друга категория потенциални клиенти са семейства с деца, които предпочитат тихи квартали с училища, болници и спирки на градския транспорт. Можете да предпочетете да го отдавате по наем на работници в дадено предприятие например и тогава трябва да инвестирате в имот близо до работното им място.

Вариантите са много, но е важно да помислите какви наематели предпочитате и да изберете стратегически район на търсене. Това ще ви гарантира, че бързо и лесно след покупката ще отдадете жилището под наем.

2. Вид на имота

Това е много важно. Тук отново зависи на каква таргет група от бъдещи наематели сте се спрели. Ако например ще го отдавате на студенти, е най-добре да се насочите към едностайни или многостайни апартаменти с практично и икономично обзавеждане. Те по правило живеят сами или споделят наема с няколко души. Тук двустайните жилища не са оптимален вариант. Ако целта ви са семействата – тогава двустайните и многостайни апартаменти са подходящ избор.

Ако решите например да привлечете работещи млади хора без ангажименти, тогава със сигурност двустайните жилища са правилното решение. След като си изясните коя от тези или други групи наематели ще ви носят най-добър и постоянен приход, можете да изберете вид жилище с максимални предимства за целта.

Много е важно да помислите и кои наематели са по-склонни към дългосрочен ангажимент и имат нужната платежоспособност. Така да изберете вид на жилище, което ще е най-атрактивно именно за тази група. Ако ви се налага през няколко месеца да правите освежителни ремонти за нови наематели със сигурност ще загубите много от спечелените средства.

3. Паркиране

Паркирането е отделен и много важен фактор в днешно време. То се превръща в проблем и в най-малките градове и голяма част от наемателите се интересуват от това. Възможно е изключително поддържан и атрактивен апартамент да бъде отдаван на нисък наем или да няма наематели, поради невъзможност за паркиране в близост.

Вариантите са два – да помислите за закупуване на паркомясто, което ще увеличи и наемната цена или да купите в район със свободно паркиране. Районите със свободно паркиране обаче имат своите недостатъци. Те са отдалечени, неприятни за живот или … не съществуват. Няма да откриете изобилие от безплатни паркоместа в нито един от предпочитаните райони с добра локация и инфраструктура. Все пак всички искат да живеят на хубаво място.

Друг вариант е да инвестирате в къща с двор и паркоместа, но тогава мащабът на инвестицията се променя драстично.

4. Инвеститори

Толкова са много! Ежедневно можем да видим  нови и нови рекламни платна на новострояща се жилищна сграда, които са „опаковали“ строителни площадки навсякъде около нас. В дигиталното пространство различни оферти за извънредно качествено ново строителство ни атакуват от всички страни. Всички тези проекти изглеждат просто прекрасно – всички имат атрактивни визуализации, на теория – изключително висококачествено строителство и материали и лоялно отношение към клиентите.

Това е нормално – целта им е да се продадат максимално бързо. А доколко заслужават доверието на клиентите е съвсем друг въпрос. Най-добрата гаранция за това какво си купувате още преди дори да е насрочена дата за „първа копка“, е това от кого си го купувате.

Не се подвеждайте по рекламни обещания и лъскави картинки. Проверявайте инвеститора, който изгражда всеки избран от вас имот. Разгледайте уеб сайта му и потърсете портфолио с вече изградени обекти. Информирайте се относно отзиви на клиенти, които вече са закупили жилище от този инвеститор. Проверете гаранциите, които дава. Най-сигурно е да се обърнете към професионален брокер на недвижими имоти, който работи конкретно в предпочитания от вас регион.

Тези професионалисти са наясно с всички инвеститори и тяхната предистория. Познават инвестиционните им проекти и качеството, с което компанията ги изпълнява. Информирани за сериозни забавяния в сроковете на предишни обекти.

Купуване на жилище с цел отдаване под наем

5. Енергийна ефективност

По-голямата част от платежоспособните клиенти са високо грамотни и търсят жилища с висока степен на енергийна ефективност и екологичност. От друга страна високите сметки за отопление и студените и неизолирани общи части не са никак атрактивни за потенциалните наематели. Цената на електроенергията поскъпва ежемесечно и се превръща в непосилен разход, когато жилището не е енергийно ефективно и добре изолирано.

Имайте предвид всичко това, когато търсите да закупите имот с цел инвестиция и отдаване под наем. Обърнете внимание дали това е сред приоритетните предимства на инвестиционния проект. Консултирайте се с брокера, с когото работите и ограничете търсенето си до имоти с енергийна ефективност. Обичайно подобни сгради са с по-висока устойчивост на амортизация и природни влияния.

6. Универсални разпределения

Когато си купувате жилище с цел отдаване под наем и пасивен доход, е много важно да се спрете на такова, което дава различни възможности за усвояване на наличната площ и за лесно обзавеждане. Така разширявате максимално кръга от наематели, които биха се чувствали комфортно в това пространство и лесно ще го адаптират към собствените си нужди. Наемателите масово не търсят бутиков дизайн и атрактивно оформление, тъй като не става въпрос за собственото им жилище.

Те търсят жилище с максимално пространство, естетично и функционално обзавеждане и възможност да добавят каквото им е необходимо. Това е възможно единствено в жилища в правилни и просторни разпределения. Не забравяйте това, когато обсъждате търсенето си с вашия брокер на недвижими имоти.

Това са по-важните и характерни предимства на инвестиционните проекти, които са подходящи за инвестиция с цел пасивен доход. Разбира се – колкото повече детайли познавате, толкова по-информиран избор ще направите. Абстрахирайте се от личните си предпочитания и разсъждавайте като потенциалните си наематели. По този начин ще се спрете на максимално атрактивен за отдаване под наем имот.

Ако статията "Имотите като източник на пасивен доход: Стъпки за успешна инвестиция Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Само от Invest Time
Код: 113990
Варна, област, с.Звездица € 179 900
Къща 94 м2
Бизнес хотел, Варна € 184 900
3-стаен 83 м2
Продава
Код: 113987
Варна, м-т Перчемлията € 100 000
Парцел 2926 м2
Варна, Идеален център € 400 000
Офис 164 м2
Продава
Код: 113985
Варна, област, к.к.Златни пясъци € 39 900
1-стаен 850 м2
Продава
Код: 113981
Варна, област, с.Орешак € 77 000
Парцел 1064 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 112563
Варна, м-т Боровец - юг € 50 000
Вила 40 м2
Продава
Код: 113977
Варна, Погребите € 86 000
3-стаен 98 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113974
Варна € 220 000
3-стаен 85 м2
Продава
Код: 113970
Добрич, област, с.Граничар € 13 754
Парцел 1696 м2
Продава
Код: 113969
гр.Балчик, Добрич, област € 67 990
3-стаен 80 м2
Продава
Код: 113966
Добрич, област, с.Кранево € 68 000
2-стаен 71 м2
Продава
Код: 113965
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 90 625
Парцел 1250 м2
Продава
Код: 113964
Варна € 1 386 000
Парцел 17773 м2
Продава
Код: 113963
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 72 500
Парцел 1000 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg
Обади се