Покупка на имот – 10 експертни съвета за правилен избор

29.04.2023 support
Покупка на имот – 10 експертни съвета за правилен избор - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Един от най-дългоочакваните моменти в живота на всеки човек е покупката на жилище. Сделките с недвижими имоти се нареждат сред най-предизвикателните – те могат да протекат бързо и безпроблемно, но също така могат да бъдат и изпълнени с множество предизвикателства.

Основен фактор, оказващ сериозно влияние върху покупката на имот е състоянието на имотния пазар. Само през последните няколко годни той претърпя множество динамични трансформации и се изправи пред редица предизвикателства и промени, които поставиха на изпитания познанията на всеки работещ в сферата. Ето защо е препоръчително да разполагате с опитен брокер до вас, който да ви преведе през целия процес, оказвайки ви съдействие по всеки въпрос.

Планирали сте покупка на имот, но не сте сигурни какво ви предстои? В следващите редове опитните агенти на Инвест Тайм ще ви помогнат с 10 експертни съвета за правилен избор.

Пазарът за недвижими имоти – Какво се случва в момента?

Ситуацията на пазара за имоти започна да се променя драстично още по времето на пандемията. След нейното отшумяване последваха редица динамични трансформации, сред които засилено търсене и недостатъчно предлагане.

Днес влияние върху имотния пазар оказват променящите се нива на инфлацията, ръстът на лихвите по кредитите, както и нестабилността в политиката. Във Варна наблюдаваме известен баланс в търсенето и предлагането на имоти, като това се дължи в известна степен на намалелия интерес от страна на купувачите. Голяма част от хората днес пристъпват към покупка на жилище само тогава, когато имат реална нужда или разполагат с необходимите спестявания и избират да ги вложат в сигурен и дълготраен актив за да се предпазят от инфлацията.

Въпреки промените на пазара, които се наблюдават както у нас, така и по цял свят, през изминалите месеци наблюдаваме отново покачване на интереса към покупката на собствено жилище. Това, което мотивира хората са все още ниските нива по кредитите и наличието на по-голям избор от имоти ново строителство, с удобни локации, които увеличиха броя си драстично през последните 12 месеца.

Имоти Варна: 10 експертни съвета за правилен избор

Имотният пазар непрекъснато търпи промени. И всеки, работещ в сферата на недвижимите имоти е наясно с това и се стреми да бъде подготвен за всяка една трансформация, която предстои. Въпреки динамичността, най-добрият начин да предпазите спестяванията си от инфлацията е да ги инвестирате в актив, който си заслужава и е способен да ви предостави отлична възвръщаемост.

Покупката на имот е важен процес, който трябва да бъде добре обмислен. Преди да преминете към избора си е необходимо да следвате следните стъпки:

  1. Внимателно планирайте бюджета си

Първата стъпка, съпътстваща покупката на имот е сформирането на бюджет. Правилното управление на личните ви финансови средства, с които разполагате е от ключово значение за добра инвестиция. Тъй като този етап е и най-важният е препоръчително ако не умеете да боравите добре с числата да се доверите на финансов експерт, който да ви помогне в начинанието.

Преди всяка покупка е важно да си сформирате цялостен бюджет, който включва абсолютно всички разходи и подробности – от избор на финансиране и пазарна стойност на имота до покриване на такси и други непредвидени разходи.

Имоти Варна: 10 експертни съвета за правилен избор

  1. Изберете си предварително начин за финансиране

Изборът на правилното финансиране – зад него се крие всяка успешна сделка с имоти. Ето защо е важно да съобразите всеки един отделен аспект от разходите, свързани с покупката на жилище. Започнете като определите финансовите си възможности и размера на спестяванията си към момента. Това ще ви помогне да се насочите към точния вид външно финансиране, което е подходящо за вашия индивидуален случай. Важно е предварително да сте наясно с кредитните условия, както и на каква сума можете да разчитате, без риск от потенциална невъзможност за погасяване.

Честа практика е хората да се насочват към покупка на имот и чак след като капарират избрания да започнат да търсят финансиране. Това е погрешно, защото изборът на правилния кредит може да отнеме време, а отпусната сума може да не е в състояние на покрие напълно стойността на имота. Най-честият риск е да загубите вложеното капаро, поради липса на предварително и правилно подготвен бюджет.

  1. Не забравяйте и за разходите при покупката

Стойността на имота е само едната страна от разхода. При покупка на имот съществуват и допълнителни разходи – по прехвърлянето, такси, вписания и т.н. Задача на вашия брокер е да ви запознае с всеки един от тях, защо се налага и да обясни кои от тях могат да бъдат разпределени между вас и продавача на имота.

  1. Проучете добре ситуацията на имотния пазар

Пристъпването към избор на жилище е свързано с предварително проучване на пазара за недвижими имоти. От ключово значение за взимането на най-правилното и изгодно решение е да сте наясно с текущата стойност на жилищата в избрания от вас регион, както и отделните ценови нива през изминалите месеци. Това ще ви помогне в откриването на най-подходящия момент за сключване на възможно най-изгодна сделка.

Потърсете съвет от опитен брокер
Деян Давидов
  1. Потърсете съвет от опитен брокер

Сделките с недвижими имоти са предизвикателни, сложни и в някои случаи – рисковани. За да се предпазите от необмислени решения, взети поради липса на опит и познания, съветът на Инвест Тайм е да потърсите съдействие от опитен експерт, на когото можете да разчитате през целия процес – от запознаването с вашите критерии и откриването на потенциални предложения до откриването на мечтания от вас дом и безпроблемното изповядване на сделката.

Работата с доверен брокер, разполагащ със солиден опит в сделките с недвижими имоти е най-надеждният подход при покупката на жилище.

  1. Насочете се към жилища в „бъдещи“ райони

Нищо не повишава стойността на даден имот от добрата и развиваща се локация. Ето защо си струва да насочите вниманието си към нови квартали във Варна, за които се очаква в близко бъдеще да продължат да се развиват, благоустрояват с по-модерна и добра инфраструктура и да се превръщат в центрове за съвременен и пълноценен начин на живот, част от който желае да бъде всеки.

Запомнете, че локацията е най-важният фактор, определящ стойността на дадено жилище. Колкото по-желана и търсена е тя от купувачите, толкова по-голяма става и продажната му цена.

  1. Избирайте имота на живо

Разглеждайки дадено жилище само по снимки вие се запознавате само с малка част от него. Това е така, защото на тях е представено само това, което продавача иска да видите. За това и брокерите на Инвест Тайм ви съветват: Не се страхувайте от огледите, а ги превърнете в задължително условие!

Изборът на жилище след оглед е най-доброто решение за откриването на правилното жилище, отговарящо на голяма част от вашите критерии. На живо ще придобиете най-пълна представа за имота, неговите предимства, недостатъци и качества. Нещо повече – по време на огледите ще можете да си представите как живеете в него и дали ви харесва.

  1. Инвестирайте умно
Изберете си предварително начин за финансиране при покупка на имот

Често млади предприемачи решават да се насочат към сделки с имоти, нуждаещи се от основен ремонт и реконструкция. Примамливото при тях е, че първоначалната им стойност е изкушаващо ниска, за сметка на бъдещите разходи, чиято сума реално надхвърля в пъти стойността на жилище ново строителство.

За това и нашият съвет към всеки търсещ имот за инвестиция е да проучи каква ще бъде цялата стойност на имота, с включени ремонтни разходи и да я съпостави с бюджета си. Много често инвестицията в подобни имоти просто не си струва и се оказва, че е по-изгодно да инвестирате същия размер сума в покупката на апартамент в сграда ново строителство, вече готова за живеене.

  1. Разпределяйте правилно риска

Когато купувате жилище с цел инвестиция е добре да разпределите добре рисковете. По този начин вложеното от вас ще бъде максимално защитено. Най-подходящи за инвестиции днес са апартаментите – интересът е насочен главно към двустайните и тристайните, които масово се търсят под наем, особено ако са с добра локация.

След избора на апартаменти се нарежда покупката на вилни имоти във Варна за дългосрочна инвестиция и сезонното им отдаване под наем.

  1. Не бързайте!

Покупката на имот е не само търсене на изгодна сделка, а избор на дом, отговарящ на вашите стандарти и мечти. Ето защо нашият последен и най-важен съвет е да не бързате с взимането на решение. Отделете време и огледайте на живо колкото се може повече имоти преди да направите своя избор. Това ще ви предостави по-обширна база за сравнение и ще ви помогне във взимането на добре обмислено и рационално решение.

Екипът на Инвест Тайм е на ваше разположение за да ви окаже пълно съдействие при покупката на имот. Ние работим изцяло съобразено с вашите критерии и изисквания, пристъпвайки към изповядване на сделката само тогава, когато се уверим, че тя не крие рискове и е максимално изгодна за вас.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Бриз, Варна € 500
Къща 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113747
Варна, област, с.Звездица € 33 000
Парцел 604 м2
Варна € 92 000
3-стаен 60 м2
Варна, област, м-т Ален Мак € 220 000
Къща 200 м2
Продава
Код: 113742
Варна € 165 000
Многостаен 120 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113737
Варна, област, с.Константиново € 11 000
Парцел 570 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113730
Варна, област, с.Николаевка € 35 000
Парцел 3000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113725
Аспарухово, Варна € 69 950
2-стаен 66 м2
Продава
Код: 113723
Варна, Трошево € 75 000
2-стаен 60 м2
Отдава
Само от Invest Time
Код: 113722
Варна, Център € 600
Офис 110 м2
Отдава
Код: 113716
Варна, Център € 600
Офис 53 м2
Продава
Код: 113702
Варна, област, м-т Манастирски рид € 99 000
Къща 70 м2
Варна, Цветен € 118 000
3-стаен 97 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113688
Варна, област, гр.Провадия € 50 000
3-стаен 78 м2
Продава
Код: 113666
Варна, Окръжна болница € 214 000
3-стаен 87 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME