Рискове и възможности в инвестиционните проекти: Как да ги оценим

11.01.2024 support
Рискове и възможности в инвестиционните проекти: Как да ги оценим - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

През последните години определено пазарът на недвижими имоти беше завладян от една трайна тенденция. Това е покупката и продажбата на недвижими имоти, които са все още на фаза инвестиционен проект. Някога беше немислимо да купуваме нещо без да го видим, обсъдим „на живо“ и да сме сигурни, че е реално и достоверно.

Днес обаче, модерните технологии „превъзпитаха“ поведението на потребителите и те търсят по-рентабилните решения, които са достъпни в дигиталното пространство.  Това касае и недвижимите имоти и особено по отношение на една много рентабилна и за инвеститорите, и за купувачите практика – предлагането и купуване на жилища „на зелено“.

Какво представлява покупката на жилище „на зелено“?

Разговорният термин „на зелено“ означава, че хората имат възможност да закупят своето жилище веднага след одобрение на изготвения проект. Това им гарантира много по-добра цена и изгодни условия на плащане и кредитиране.

Практиката е цените да стават по-високи със всеки етап на строителство като до въвеждането в експлоатация на сградата е възможно буквално да се удвоят. Доказателство за това са последните години на икономически кризи и инфлация, които подариха на някои от купувачите двойна пазарна стойност от тази, която са заплатили за своите жилища.

Безопасно ли е да се купува имот във фаза инвестиционен проект?

Да, но само когато сте се обърнали към легитимни специалисти в областта на недвижимите имоти, които ви предлагат оферти на доказани и лоялни инвеститори. Това е много важно, особено, когато смятате да инвестирате всичките си семейни спестявания в имот, който ще имате възможност да обитавате поне след година.

Какво представлява покупката на жилище „на зелено“?

Какви рискове ще ми спестят брокерите на недвижими имоти?

Професионалните посредници при покупката на недвижим имот във фаза инвестиционен проект всъщност няма просто да ви предпазят от рискове. Те ще поемат всички ангажименти по избора, преговорите, проверките на документите и собствеността и провеждането на същинската сделка. За вас остава само да изберете бъдещия си дом, а ако имате проблеми с финансирането трябва просто да помолите вашия брокер за съдействие.

Все пак е важно да знаете какъв риск поемате ако решите да търсите директно своя инвестиционен проект сред хилядите различни предложения:

  • Нелегитимен инвеститор  – независимо от все по-строгия контрол на държавните институции, на пазара с недвижими имоти има много любители инвеститори. Това са хора, които по принцип се развиват в съвсем друга област. Примамени от привидно големите и лесни печалби на инвеститорите на недвижими имоти, решават да се самопровъзгласят за такива, без изобщо да си дават сметка какво ги очаква.

    Тези така наречени „инвеститори“ имат някаква възможност за финансиране  и стартиране на инвестиционен проект, но нямат идея от реалната организация на процесите. Успяват инвестират в реклама, която им позволява да продадат планираните за изграждане жилища, но строителството се оказва непосилна задача за тях. Изостават със сроковете, разрешителните и организацията и ако успеят да завършат сградата го правят с огромно закъснение и често с редица строителни дефекти.

Именно по тази причина професионалните брокери на недвижими имоти  предлагат на своите клиенти единствено имоти на доказани в областта инвеститори, които гарантират високо качество на строителството, лоялност и коректно спазване на сроковете. За едно семейство може да бъде пагубно да чака с години за своето жилище като едновременно плаща кредит и наем на имот.

По тази причина ви съветваме да избирате внимателно инвестиционните проекти и да се консултирате със специалисти.

  • Нереални ангажименти – това е най-обичайният риск при покупката на жилище във фаза инвестиционен проект директно от инвеститор. Вие ще закупите своя дом и ще го получите, но с възможно забавяне и разминаване с гаранциите, които предварително са ви дадени.

В желанието си да продадат бързо своите инвестиционни проекти, част от недотам лоялните инвеститори инструктират своите търговци да обещават всичко на всеки и да отговарят предимно с „ДА“. Сам по себе си подобен разговор трябва да е причина за светването на ярка червена лампа в съзнанието на всеки купувач.

Какви рискове ще ми спестят брокерите на недвижими имоти?

Не е възможно инвестиционните проекти да са създадени точно за вашите нужди и предпочитания. Ако търговците се съгласяват за всичко с вас е добре да се консултирате със специалисти. Така ще разберете доколко този инвеститор има практика да спазва стриктно своите предварително поети ангажименти.

В противен случай е възможно да попаднете впоследствие в един истински кошмар, който ще е придружен от различни ежедневни оправдания и обяснения за неспазените обещания и срокове.  

  • Спорно качество на строителството – вие сте закупили своя мечтан дом и  е време да се нанасяте. Организирате довършителните дейности със специалисти от всяка област – настилки, боядисване, баня, инсталации и окабеляване, вграждане на кухня и т.н. Тогава се оказва, че вашата инвестиция в имот във фаза инвестиционен проект крие много и различни изненади за вас. Всеки ден получавате нов „подарък“, а с него и допълнителни разходи до края на живота си.

    Става въпрос за строителни дефекти – денивелации, некачествени материали, дефектни ВиК и ел. инсталации, асансьор, който през повечето време е в авария и по-скоро е декоративен, неработещи механизми на гаражните врати и много други. Това е само в начало – след това започват течовете, лошата шумоизолация, която ви помага да сте наясно с всичко, което правят съседите, некачествена дограма, която изисква посещение на майстор при всяко отваряне на прозорец и лошата поддръжка на общите части.

Всичко това можете да предотвратите ако просто бъдете по-внимателни в първоначалния си избор. Ако се ограничите в предложения на проверени и лоялни инвеститори, ще си купите жилище, което с удоволствие ще наречете свой дом!

Единствено такива предлагат на клиентите си тези, за които интересът на клиентите е основен приоритет – професионалните брокери на недвижими имоти. Техният ангажимент към клиентите включва детайлна проверка на всеки инвеститор и гарантиране на изпълнението на предварително приетите условия.

За тези, които искат да инвестират в наистина специален имот във фаза инвестиционен проект ще разгледаме как да се ориентираме в луксозните предложения на пазара. 

Разгледайте темата „Инвестиции в луксозни недвижими имоти: Развитие на престижни жилищни комплекси“.

Ако статията "Рискове и възможности в инвестиционните проекти: Как да ги оценим Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113936
Добрич, област, с.Кранево € 298 000
Парцел 1950 м2
Продава
Код: 113934
Добрич, област, с.Кранево € 55 000
Парцел 681 м2
Продава
Код: 113933
гр.Балчик, Добрич, област € 27 000
Парцел 1002 м2
Отдава
Код: 113932
Варна, ЛК Тракия € 600
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113931
Варна, Широк център € 132 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113930
Добрич, област, с.Кранево € 36 900
Парцел 550 м2
Продава
Код: 113929
Добрич, област, с.Кранево € 49 900
Парцел 935 м2
Продава
Код: 113926
Добрич, област, с.Кранево € 285 000
Къща 180 м2
Продава
Код: 113924
Добрич, област, с.Кранево € 101 000
Парцел 995 м2
Варна, област, с.Приселци € 268 000
Къща 228 м2
Отдава
Код: 113917
Варна, Спортна зала € 600
Многостаен 100 м2
Продава
Код: 113910
Варна, Погребите € 95 510
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 113903
Бриз, Варна € 59 900
Офис 40 м2
Варна, Център € 310 000
Етаж от къща 138 м2
Отдава
Код: 113900
Варна, Окръжна болница € 400
2-стаен 65 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се