Как да изберем подходящ инвестиционен проект: Стъпки и съвети

02.01.2024 support
Как да изберем подходящ инвестиционен проект: Стъпки и съвети - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Подходящият инвестиционен проект е инвестиция в бъдещето, отговорност към парите ви и възможност за повишаване на жизнения ви стандарт. Много хора използват инвестицията в недвижим имот, като начин да получат сигурност и да вложат спестяванията си. Като всичко в този живот и тук е важно какви избори ще направим, за да може нашият проект да постигне максимален ефект.

Изборът в какъв проект ще вложите средствата си, се базира на бюджет най-вече и какъв тип имот искате да закупите. Трябва да избягваме емоционални решения, както когато търсим имот с друга цел.

Можем да инвестираме в различни типове имоти;

 • Маломерен апартамент (едностайни и двустайни) градска част – те са най-търсени и възвръщат най-бързо инвестициите си. Тук може обаче да има текучество.
 • Голям апартамент (тристайни и нагоре) – изискват по-голям бюджет, повече време и търсенето е по-малко. По-вероятно е обаче при наемане, то да е в дългосрочен план.
 • Апартаменти или помещения за офис, магазини – Не толкова популярно, с оглед на застрояването на множество бизнес сгради. Ще ви донесе голяма доход, но трябва да сте готови и да чакате.
 • Апартаменти, вили и къщи за краткосрочни наеми (нощувки) – добра инвестиция, но изключително важно е в кой район ще изберете имот за инвестиция. Може да е на морето, в курортно селище или в столицата.
Инвестиция в имот за препродажба

Инвестиция в имот за препродажба

Когато желаете бързо да си възвърнете вложеното в даден имот, вие търсите възможно най-изгодната оферта на пазара като цена. Инвестициите с цел препродажба обикновено са на етап покупка „на зелено“. След завършването на СМР и довършителните работи, вие препродавате имота с печалба.

Рискът тук е внимателно да проучите инвеститора и неговата история, за да няма лоши изненади в етапа на строителство. Една по-дълга забава или в най-лошия случай да не се завърши обекта, би ви навредило на целта да направите инвестиция с печалба.

При нормални стечения на нещата вие бихте могли да постигнете от 20% до 50 % реализирана печалба за една до три години при препродажба на имот „на зелено“.

Инвестиция в имот за дългосрочен наем

 1. Локацията трябва да е комуникативна. Не можете да си позволите, имота ви да застоява на пазара, а комуникацията е основен приоритет, когато наематели търсят жилище. В близост е необходимо да има транспорт (метро, спирки на градския транспорт), супермаркети, аптеки.
 2. В кой район ще е не е толкова от значение, стига както по-горе казахме, да е комуникативен. Понякога в по-непретенциозен квартал ще постигнете по-добър ефект. Там застрояването е по-малко и е ще можете да вземете имот на по-конкурентна цена.
 3. Инфраструктурата е важна, дали има изградени пътища, електрозахранване, топлофикация. Обикновено преди да се завършат сградите в района, не се асфалтира, поради тежката механизация.
 4. Ако инвестирате в маломерен имот, очакванията са наематели да ви бъдат млади хора, най-вече студенти или работещи. Доходът ще ви е добър, спрямо инвестираните средства, но може да има текучество с оглед на това, че младите хора са доста мобилни. Амортизацията е със среден риск.
 5. Ако инвестирате в по-голям имот, ще разчитате на семейство или двойки, доходът отново ще ви добър и ще имате по-голяма сигурност, относно дългосрочно наемане. Амортизацията ще ви е със среден риск.
 6. Инвестицията в офисно помещение или магазин е с по-специфичен характер. Трябва да разполагате с по-голям бюджет или средства, защото може да се наложи да изчакате докато се намери наемател. Важно при магазин е да изберете улица или част от града, която е търговска. Доходността е висока, но не се заблуждавайте, ако имотът ви стои празен дълго време, инвестицията ще изгуби стойност. Амортизацията ви е със среден риск.

Инвестиция в имот за краткосрочен наем

 1. Имот в столицата – атрактивна локация, център или район с повишено търсене на нощувки ( Младост, Студентски град). Много добра доходност. Целогодишно търсене на нощувки има в столицата, с изключение на летния сезон. Амортизацията е висока.
 2. Имот на морето – отново локацията играе ключова роля. Има курорти актуални към сегашно време, но и такива, които са с бъдещ потенциал. Ако успеете да предвидите евентуално развитие на курорт в бъдеще, ще направите страхотна инвестиция. Много добра доходност през летния сезон, но нулева през останалата част от годината. Амортизацията е със среден риск.
 3. Имот в курортно селище – има много селища в България, с минерални води или развиващи селски и еко туризъм. Все повече хора, търсят отдих на такива места. Тук ще ви е нужен значително по-голям бюджет, защото ще трябва да инвестирате в къща. Доходността е голяма, тъй като капацитетът на къщите го позволява. Сезонът е целогодишен, но най-вече се разчита на петък, събота и неделя, както и на празници. Амортизацията е със среден риск.
 4. Имот в ски курорт – рискована инвестиция с оглед на множеството хотели, които предлагат удобства. Въпреки това цените са ниски, но трябва да се ориентирате към по-голям  имот, защото обикновено се наемат от семейства или по-голяма група хора.
 5. Смарт хоумс – това е най-новата тенденция, като се търсят главно от хора с интереси и работа в сферата на компютърните технологии. Тук говорим за къщи, специално изградени за IT специалисти, които да ги наемат за определен период от време с цел социализиране. Повечето от тях работят самостоятелно от вкъщи и определено изпитват нужда да наемат такова място за да работят или отдъхнат заедно със свои колеги. Тук обаче ще ви трябва много сериозен бюджет, който обаче се изплаща, защото наемите на такива имоти са много сериозни.
Инвестиция в имот с цел отдаване под наем

Имайте предвид, че всички имоти, които се взимат като инвестиция за краткосрочен наем, изискват по-голяма поддръжка и време. Ако не разполагате с такова, съществуват агенции, които да управляват имота ви срещу определен процент от месечния ви доход.

В чужбина има цели сгради, които се управляват от агенции и собствениците само получават своя пасивен доход. Много чужденци наемат такива имоти, така че ще ви е нужен поне английски език, за да можете да водите комуникация с тях.

Ако сте находчиви, при подходящи условия може да развиете мини бизнес с отдаване на даден имот под наем. Ако се наема от повече хора, е възможно да предлагате допълните екстри на гостите си – като приготвяне на домашни ястия, наемане на велосипеди, транспорт и т.н.

Консултация със специалисти в сферата

Решението ви за инвестиция в имот, трябва да бъде консултирано със специалисти в областта. Избирането на посредник носи своите плюсове и може да ви насочи към правилния избор за вас и вашите пари. Когато не успеем да преценим бюджета си правилно, рискуваме да похабим много време и нерви, без да реализираме особена печалба.

Консултирайте се с юрист, ако не ползвате брокерска агенция, при покупка на имот. Той ще ви консултира правно по всички договори – предварителен, нотариален акт, договор за покупко-продажба.

Ако статията "Как да изберем подходящ инвестиционен проект: Стъпки и съвети Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113963
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 72 500
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113961
Варна, м-т Боровец - север € 39 990
Парцел 1073 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113960
Варна € 230 000
4-стаен 93 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113959
Варна, Левски € 159 900
4-стаен 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113958
Варна, Червен площад € 195 000
4-стаен 104 м2
Продава
Код: 113956
Варна, Владиславово € 85 000
2-стаен 61 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113955
Добрич, област, с.Тянево € 105 750
Парцел 45 м2
Варна, Център € 188 000
3-стаен 112 м2
Продава
Код: 113951
Варна, област, с.Куманово € 240 000
Парцел 7847 м2
Продава
Код: 113950
Варна, Изгрев € 79 900
2-стаен 42 м2
Продава
Код: 113944
Варна, Цветен € 163 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113942
Варна, ВИНС € 189 000
3-стаен 85 м2
Продава
Код: 113941
Добрич, област, с.Кранево € 37 900
1-стаен 38 м2
Продава
Код: 113940
гр.Балчик, Добрич, област € 840 000
Парцел 31000 м2
Продава
Код: 113939
Варна, област, с.Аксаково € 18 000
Парцел 4683 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се