Как да изберем идеалния жилищен имот: Съвети за бъдещите собственици

03.02.2024 support
Как да изберем идеалния жилищен имот: Съвети за бъдещите собственици - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Инвестицията в недвижим имот е важно решение за всяко семейство и особено, когато се касае за покупка на фамилното жилище. Примамливите оферти на апартаменти, които буквално заливат аудиторията в дигиталното пространство, създават усещането за огромен избор между привидно отлични предложения. Дали това обаче е точно така? 

Всъщност правилният избор на бъдещ дом е резултат на подробна информираност в различни направления, както и добър анализ на конкретните настоящи и бъдещи нужди на семейството. Трябва да се вземе предвид не само атрактивната цена, а и фактори като локация, трудова заетост, възможност за транспорт и паркиране, налично пространство и практичност на разпределенията, както и семейното планиран.

В тази връзка предварително трябва да се определи конкретно търсене с важни за правилния избор критерии. Шансът да закупите имот, който впоследствие с гордост ще наричате свой дом, е много по-голям ако то отговаря на тези критерии. 

Препоръчително е, разбира се, да ползвате услугите на специалисти в областта на  недвижимите имоти. те ще ви помогнат да формулирате правилно своето търсене. Ще ви спестят време в обиколки на неподходящи имоти и объркването, до което рекламните трикове на продавачите могат да доведат.

Ето на какви въпроси е важно да си отговорите, за да се ограничите избора си сред имоти, които максимално отговарят на конкретните ви нужди:

 1. Къде предпочитам да живея?

Стандартно и съвсем логично преди всичко останало трябва да се определи регион или региони на търсене, в които да се разглеждат подходящи предложения. Това не трябва да се случва под въздействие на модерните тенденции за предпочитани райони. Не е задължително модерната вълна да покрива вашите изисквания за комфорт или функционален живот.

Какво имаме предвид?

Ако вие сте ангажирани в централната градска част и не използвате автомобил, ще бъде изключително непрактично да инвестирате в жилище в покрайнините. Тогава ежедневно ще ви се наложи да пътувате до работа с часове и по този начин ще намалите драстично личното си време. 

От друга страна ако работите от дома и тази заетост е дълготрайна и предпочитана от вас, ще получите необходимото уединение в крайните и по-спокойни квартали или малки населени места наблизо.

Как да изберем идеалния имот?

Ето няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате локацията на своето търсене:

 • трудова заетост – настояща и в перспектива;
 • семейно положение – настоящо и планирано;
 • предпочитан транспорт  – автомобил или градски транспорт;
 • предпочитани специфики на региона – уединен и ненатоварен или силно социализиран с достъпни търговски и обществени обекти;
 • социална среда – всеки район има специфика на живущите, която определя и социалната среда на общуване на членовете на семейството;
 • екологичност – ако приоритет ви е здравословният начин на живот, натоварената градска част не е добър вариант за търсене;
 1. Какво жилище ми е необходимо?

Това е въпрос, на който трябва да се отговаря с мисъл за бъдещето, особено ако нямате възможност за закупуване на няколко жилища занапред. Дори и в момента да ви е достатъчен кокетен двустаен апартамент, то ако планирате да увеличите броя на членовете на семейството е хубаво да се съобразите предварително с това. В тази връзка преди да решите, че можете да съберете всичко и всичко в малък апартамент, се замислете за ежедневния бъдещ дискомфорт, на който ще подложите цялото семейство.

От друга страна ако нямате подобни планове можете съвсем конкретно да се насочите към по-маломерни жилища, които няма да изискват толкова инвестиция в поддръжка, обзавеждане и ремонти.

Критериите, които могат да ви ориентират в това отношение са следните:

 • семейно положение и планиране – необходими ли са допълнителни стаи като детски или гостни;
 • трудова заетост – при работа в домашни условия е хубаво да предвидите пространство за кабинет, който гарантира нужната концентрация;
 • обем на имущество  – дали разполагате с огромен брой вещи, които имате нужда да съхранявате или живеете само с най-необходимото;
 • предпочитани разпределения – просторни с правилна форма и лесни за обзавеждане или с разчупена и по-нестандартна форма;
 • тераса – голяма или такава, която ще отнема минимално от площта, която купувате;
 1. Необходим ли ми е ежедневен транспорт и пространство за паркиране?

Може би някога това е бил един от второстепенните критерии, по които хората са се ръководили при избора на имот. Днес обаче е възможно един отличен апартамент да се превърне в непродаваем, тъй като не е в близост до опции за транспорт или няма възможност за паркиране. Това е много важен фактор, тъй като ако най-близката спирка на автобус или метро е на километри, а не разполагате с автомобил, ще ограничите възможността си от жизненоважни дейности като придвижване до работа или училище, пазаруване, грижи за децата във външни условия и други.

Ако направите компромис в това отношение, подведени от ниската цена на имота, може впоследствие значително да намалите качеството си на живот и да си създадете много повече разходи.

Имейте предвид тези фактори, когато избирате своя бъдещ дом:

 • достъп до предпочитан транспорт – спирки и комуникации с метро или автобус;
 • комуникативност на инфраструктура – специфики на трафика в района и колко бързо можете да достигнете до важни булеварди в натоварени часове;ю
 • начин на живот – дали излизате често и ви се налага да паркирате и местите колата си;
 • необходимо ли ви е паркомясто – във връзка с вашите или нуждите на близките ви.
 1. В каква социална среда предпочитам да се намират членовете на семейството ми?

Едва ли това е сред приоритетните въпроси, които купувачите си задават, когато избират ново жилище. А би трябвало! Социалната среда, в която едно семейство съществува може да предопредели до голяма степен качеството на живот и то дългосрочно. Човек прекарва най-много време с хората, които живеят наблизо – с тях изгражда приятелства, взема решения относно сградата , с техните деца играят децата му и с тях за съжаление може да има и редица проблеми.

Съвети за бъдещи собственици

По тази причина е особено важно да определите в каква среда предпочитате да съществувате и да се развиват децата ви. Опитайте се да получите максимално достоверна информация по този въпрос, когато отивате на оглед или се консултирате с вашия брокер. Задайте му критерии и му покажете, че това е важно за вас.

 Социалната среда не включва само съседите, а и цялостно типа на живущите в региона, учащите в образователните институции, нивото на сигурност в квартала и други. Относно сигурността – определено ще се съгласите, че ще живеете съвсем различно ако децата ви се прибират по спокойни, осветени улици с много ниско ниво на престъпност.

Ето какви са важните фактори в това отношение:

 • съседска и жилищна общност – възраст, за етост, стандарт на живот и др.
 • регионална населеност – обичайни за региона характеристики на населението;
 • сигурност и безопасност – нива на престъпност и съответно контрол и безопасност;
 • училища и образователни институции в региона – вид, интереси и перспектива;
 • среда в местата за отдих и развлечение – паркове, заведения за хранене и развлечения и други.

Това бяха няколко от личните решения, които трябва да вземете преди да формулирате своето търсене на подходящ жилищен имот. не ги подценявайте – компромисите за сметка на ниската цена се оказват много по-скъпи в перспектива. Консултирайте се детайлно с вашия брокер на недвижими имоти и му разкажете за важното за вас. професионалистите знаят и ще набавят необходимата предварителна информация.

Ето и няколко общовалидни критерии, които трябва да имате предвид, когато избирате своето жилище:

 • качество на строителство и гаранции;
 • история и репутация на инвеститора – ако имотът е нов;
 • състояние на общите части и вида на поддръжката;
 • необходимост от допълнително довършване или ремонт;
 • изложение и етажност;
 • рентабилност на инвестицията;
 • допълнителни пространства – гараж, мазе, таван, склад и др.
 • озеленяване
 • инфраструктура.

Тях и други важни за бъдещото ви жилище въпроси ще разгледаме подробно в следващи статии.

Ако статията "Как да изберем идеалния жилищен имот: Съвети за бъдещите собственици Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113981
Варна, област, с.Орешак € 77 000
Парцел 1064 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113980
Варна, Център € 170 000
3-стаен 68 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 112563
Варна, м-т Боровец - юг € 50 000
Вила 40 м2
Продава
Код: 113977
Варна, Погребите € 86 000
3-стаен 98 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113974
Варна € 220 000
3-стаен 85 м2
Продава
Код: 113970
Добрич, област, с.Граничар € 13 754
Парцел 1696 м2
Продава
Код: 113969
гр.Балчик, Добрич, област € 67 990
3-стаен 80 м2
Продава
Код: 113966
Добрич, област, с.Кранево € 68 000
2-стаен 71 м2
Продава
Код: 113965
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 90 625
Парцел 1250 м2
Продава
Код: 113964
Варна € 1 386 000
Парцел 17773 м2
Продава
Код: 113963
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 72 500
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113961
Варна, м-т Боровец - север € 39 990
Парцел 1073 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113960
Варна € 229 000
4-стаен 93 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113958
Варна, Червен площад € 195 000
4-стаен 104 м2
Продава
Код: 113956
Варна, Владиславово € 85 000
2-стаен 61 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg
Обади се