С брокер или без? На кой може да се доверим?

28.01.2024 support
С брокер или без? На кой може да се доверим? - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Темата за това дали е важно и полезно да се ползват услугите на брокери на недвижими имоти е широко разисквана през годините. За много клиенти работа, която вършат тези специалисти се изчерпва с разходка до някой имот и получаване на комисионна за целта.

Именно тези хора впоследствие остават неприятно изненадани от покупката си, поради неизрядни документи, спорна собственост на имота или некоректност на продавача.

Действително има много самонаричащи се брокери компании, които съществуват съвсем кратко, тъй като и те подобно на незапознатите купувачи не са наясно, че тази посредническа дейност изисква високо ниво на компетентност и познание.

Извършени професионално, брокерските услуги могат да спестят хиляди левове и много неприятности и да гарантират, че избраният имот ще отговаря максимално на нуждите и бюджета на клиентите.

Ето защо всъщност брокерските услуги задължителни, когато искате да закупите жилище, което с удоволствие да наречете свой дом:

  1. Компетентност

Професионалистите сред агенциите на недвижими имоти осигуряват на кадрите си задължително обучение, което не включва само търговски умения, а и познания в областта на строителството, градоустройството, законодателството, обзавеждането, оборудването и не на последно място финансирането на покупката.

Всички тези познания позволяват на брокерите да ви консултират правилно и да изберат са вас единствено имоти, които са с изрядни документи, изяснена собственост, регион подходящ за нуждите ви и състояние, което не крие нужда от последващи скъпи ремонти. 

  1. Пълноценни огледи

Много често, притеснени от ситуацията, клиентите не успяват да забележат всички предимства и недостатъци по време на огледа на даден имот. Пропускат да зададат важни въпроси, чиито отговори впоследствие могат да се окажат наистина решаващи за това доколко тази инвестиция е била рентабилна.

Брокерите насочват деликатно клиентите към важните детайли и скритите недостатъци като по този начин купувачите могат да преценят какви ремонти и какво обзавеждане ще са необходими на жилището преди нанасяне. Те задават на продавача всички необходими въпроси, които касаят историята на апартамента, сградата и района. Предишни течове, пукнатини, проблемни съседи, невъзможност за паркиране и още много са важните за уточняване неща, за да може после да се вземе правилен и информиран избор.

Защо брокерските услуги са задължителни?

  1. Проверка на собственост и документи

Професионалистите сред брокерите извършват услуги, които в общия случай плашат много от клиентите и с право. С всяка изминала година новините за измамени купувачи на скъпи жилища зачестяват. Неуредена собственост, наличие на запори и мними продажби – много са опасностите при инвестиция в днешно време и е важно тя да се прави само след обстойна проверка и потвърждение от държавните институции. Това отнема време и изисква познания на законодателството и за един обикновен човек може да бъде истинско предизвикателство със спорен резултат. 

За добрите агенции за недвижими имоти това са стандартизирани процедури и те разполагат с юристи и специалисти, които съвсем своевременно проверяват всеки интересен за клиента имот. 

Това напълно изключва вероятността след покупката купувачът да бъде неприятно изненадан, че всъщност имотът е спорно негов или има някакви тежести например.

  1. Калкулации

Професионалистите сред брокерите имат поглед върху всички сфери свързани с успешното нанасяне в недвижим имот след покупка. Независимо дали е ново строителство или старо жилище, те могат да насочат предварително купувачите за евентуалните довършителни или ремонтни дейности след покупката на недвижим имот, както доколко пространството е усвоимо за нуждите на обитателите. Това дава обща представа за задължителните разходи след покупката, което със сигурност променя и цената на имота. Един имот на атрактивна цена, който обаче изисква ремонти за половината от стойността си е много по-неизгоден от такъв на по-висока цена, но пък с възможност за нанасяне веднага след покупката.

  1. Преговори

Офертната и продажната цена са две много различни понятия, които за съжаление при директна покупка без ползването на услуги на брокер, се уеднаквяват. Всеки продавач цели да получи за имота си максимално висока сума, независимо дали тя е заслужена или не. Тук ролята на брокерите е решаваща, защото голяма част от хората имат притеснения да отстояват реалната цена на имота. В интерес на своя довереник, брокерите умело преговарят и изтъкват недостатъците на имота и последващите разходи. Той ще защитава до последно интересите на купувача по време на цялостния процес на сделката и следи зорко за за спазването на всеки ангажимент.

  1. Кредитиране

Рядко в днешните трудни времена имат възможност да финансират покупката на новото си жилище с изцяло собствени средства. Времето на лесните ипотечни кредити си отиде безвъзвратно с настъпилите икономически кризи и днес банките гледат под лупа всеки детайл от профила на купувачите. Понякога по документи клиентите не отговарят напълно на желаният от банките профил за искане на кредит.

Професионалните брокери на недвижими имоти имат необходимите лица за контакт в банковите учреждения, които помагат на клиентите да не бъдат разглеждани просто като цифри в система за одобрение на кредити. Те предоставят цялата необходима информация за потенциалния купувач и го съветват как да подготви документите си за максимална възможност за одобрение.

Качества, които трябва да притежават брокерите

  1. Сделка

Сделката по покупката на недвижим имот изисква коректност и документална изрядност за двете страни. Брокерите следят в детайли както подготовката на документите на довереника си, така и достоверността и спазването на сроковете и ангажиментите на продавача По този начин сделките минават безпроблемно без допълнителни разходи и загуба на време. 

  1. Ако сте собственик на имот

Ако сте собственик на имот и ви предстои продажба със сигурност е важно да потърсите услугите на професионален посредник. Това ще ви осигури спокойствието да не губите от ценното си време с купувачи, които не знаят какво искат или нямат нужната финансова възможност. Ще презентират и промотират адекватно всички предимства на вашия имот и ще ви помогнат да го продадете в максимално кратки срокове.

Ще ви предупредят за всички реални недостатъци на имота ви, които изискват предварителен ремонт или ще бъдат обект на преговори и ще се погрижат сделката да мине безпроблемно.

Ако статията "С брокер или без? На кой може да се доверим? Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113936
Добрич, област, с.Кранево € 298 000
Парцел 1950 м2
Продава
Код: 113934
Добрич, област, с.Кранево € 55 000
Парцел 681 м2
Продава
Код: 113933
гр.Балчик, Добрич, област € 27 000
Парцел 1002 м2
Отдава
Код: 113932
Варна, ЛК Тракия € 600
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113931
Варна, Широк център € 132 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113930
Добрич, област, с.Кранево € 36 900
Парцел 550 м2
Продава
Код: 113929
Добрич, област, с.Кранево € 49 900
Парцел 935 м2
Продава
Код: 113926
Добрич, област, с.Кранево € 285 000
Къща 180 м2
Продава
Код: 113924
Добрич, област, с.Кранево € 101 000
Парцел 995 м2
Варна, област, с.Приселци € 268 000
Къща 228 м2
Отдава
Код: 113917
Варна, Спортна зала € 600
Многостаен 100 м2
Продава
Код: 113910
Варна, Погребите € 95 510
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 113903
Бриз, Варна € 59 900
Офис 40 м2
Варна, Център € 310 000
Етаж от къща 138 м2
Отдава
Код: 113900
Варна, Окръжна болница € 400
2-стаен 65 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се