Стъпки при закупуването на апартамент

23.11.2023 support
Стъпки при закупуването на апартамент - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИОРИТЕТИ И ПРЕДПОЧИТАНИЯ

Закупуването на апартамент е ключов момент в живота на всеки човек. Това е процес, който изисква внимателно планиране и информираност. В Investtime.bg, с повече от две десетилетия опит в сферата на недвижимите имоти, ние разбираме дълбочината и важността на тази стъпка. Нашата мисия е да направим покупката на апартамент не само успешна, но и приятна за нашите клиенти. В този наръчник, ще разгледаме всеки аспект от процеса на покупка, като се фокусираме върху най-добрите практики и професионални съвети, които Investtime.bg предлага на своите клиенти.

1. Определяне на приоритети и предпочитания: Преди да започнете търсенето на апартамент, е важно да имате ясна представа за това, което търсите. Това включва размисли по няколко ключови въпроса:

 • Местоположение: Изборът на местоположение е може би най-важният аспект при закупуване на апартамент. Размислете за квартала и околната среда. Предпочитате ли тих район или ви харесва пулсът на градската среда? Мислете и за близостта до работното място, училища, паркове и магазини.
 • Размер и разпределение: Колко стаи са ви необходими? Трябва ли да имате отделна работна стая или детска стая? Как предпочитате да бъде разпределен апартаментът – отворен план или традиционно разделение на стаите?
 • Обзавеждане и удобства: Търсите ли апартамент с пълно обзавеждане или предпочитате да обзаведете сами? Какви допълнителни удобства са ви важни – климатик, централно отопление, смарт домашна система?
 • Етаж и екстри: На кой етаж бихте искали да живеете? Високите етажи предлагат по-добри гледки, но помислете и за достъпността. Терасата е важен елемент за много купувачи – какъв размер и изглед трябва да предлага?
 • Старо или ново строителство: Всяка опция има своите предимства и недостатъци. Новите сгради често предлагат модерни удобства, но старите сгради могат да имат своя чар и история.
 • Паркинг и допълнителни пространства: Не на последно място, помислете дали имате нужда от паркомясто или гараж. Това може да бъде критично в градски условия, където паркингът е ограничен.

Разгледайки тези фактори, ще можете да създадете по-ясна представа за това, какво точно търсите в бъдещия си дом. Това ще улесни процеса на търсене и ще Ви помогне да направите информиран избор.

2. Финансово планиране: Финансовата подготовка е от съществено значение при закупуването на апартамент. Разгледайте своите финансови ресурси и решете как ще финансирате покупката:

 • Спестявания: Ако имате достатъчно спестявания, това може да ви даде гъвкавост и улесни процеса на покупка. Определете каква част от спестяванията сте готови да инвестирате в новия дом.
 • Ипотечен кредит: Ако планирате да използвате ипотечен кредит, важно е да проучите различните опции и лихвени проценти, които банките предлагат. Вземете предвид срока на кредита, месечните вноски и общата сума, която ще трябва да върнете.
 • Допълнителни разходи: Не забравяйте за допълнителните разходи, свързани с покупката на имот – данъци, такси за нотариални услуги, такси за регистрация на собствеността и евентуални ремонтни разходи.

3. Проучване на пазара: След като сте определили финансовите си възможности и нужди, е време да проучите пазара:

 • Онлайн обяви и агенции за недвижими имоти: Интернет предлага богат избор от обяви за апартаменти. Използвайте уебсайтове и платформи за недвижими имоти, за да си съставите представа за цените и предлаганите имоти в желаните райони. Също така, не подценявайте стойността на професионалните агенти за недвижими имоти, които могат да ви помогнат в търсенето и преговорите.
 • Разнообразие от опции: Разгледайте различни видове имоти – от ново строителство до апартаменти в стари сгради. Понякога, апартамент извън предпочитания район може да предложи по-добра стойност или удобства.
 • Събития и изложения за недвижими имоти: Участието в изложения и събития, посветени на недвижимите имоти, може да ви предостави възможност да се срещнете с различни продавачи и агенти, както и да научите за актуални тенденции на пазара.

Разширявайки вашето проучване и разглеждайки различни опции, вие увеличавате шансовете си да намерите апартамент, който напълно отговаря на вашите нужди и финансови възможности.

НАМИРАНЕ НА ПОДХОДЯЩ АПАРТАМЕНТ И СКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР

Намиране на подходящ апартамент 

След като сте се ориентирали във вашите финансови възможности и сте проучили пазара, идва моментът да намерите подходящия апартамент:

 • Организиране на огледи: Подгответе списък с апартаменти, които отговарят на вашите критерии и уговорете оглед. Важно е да видите апартамента на живо, за да усетите атмосферата и да оцените реалното му състояние.
 • Проверка на състоянието на имота: При огледа, обърнете внимание на структурното състояние на апартамента, качеството на строителството, състоянието на инсталациите и обзавеждането. Не пренебрегвайте важността на вентилацията, изолацията и енергийната ефективност.
 • Оценка на района: Районът, в който се намира апартаментът, е също толкова важен, колкото и самият апартамент. Разгледайте околната инфраструктура, транспортните връзки, наличието на училища, магазини и паркове.

Сключване на предварителен договор 

След като сте намерили апартамента, който отговаря на вашите изисквания, следващата стъпка е сключването на предварителен договор:

 • Изготвяне на оферта и депозит: Подгответе оферта за покупка и, ако е приемливо, направете възвръщаем депозит, за да покажете сериозността на намеренията си. Това ще гарантира, че апартаментът няма да бъде предлаган на други купувачи докато преговаряте.
 • Детайли по договора: Уверете се, че предварителният договор включва всички важни детайли – описание на имота, цена и начин на плащане, размер на капарото, срокове и условия за финализиране на сделката. Включете и клаузи за евентуални неустойки при неизпълнение на договора от страна на която и да е от страните.
 • Правна проверка: Преди подписването на предварителния договор, е препоръчително да се консултирате с юрист, специализиран в недвижими имоти. Това ще гарантира, че всички аспекти на сделката са законово коректни и защитени.

Сключването на предварителен договор е важен етап, който служи като основа за бъдещата покупка. Той трябва да бъде внимателно обмислен и съставен, за да отразява точно договорените условия между купувача и продавача.

ФИНАЛИЗИРАНЕ НА СДЕЛКАТА

Подробности при финализиране на сделката

След подписването на предварителния договор, идва времето за окончателното уреждане на покупката:

 • Подготовка на документацията: Съберете всички необходими документи за финализиране на сделката. Това включва актуални скици на имота, удостоверения за семейно положение, декларации за липса на данъчни задължения и други свързани документи.
 • Ипотечно кредитиране: Ако финансирате покупката с ипотечен кредит, сега е моментът да подпишете договора с банката и да уредите плащанията съгласно условията.
 • Нотариално заверяване: Финалната стъпка е нотариалното заверяване на сделката. Нотариусът проверява документите, самоличността на страните и законността на сделката. След това се подписва нотариалният акт от купувача, продавача и нотариуса.
 • Плащане на такси и данъци: Платете всички необходими такси и данъци, свързани с трансфера на собствеността. Това включва нотариална такса, данък за прехвърляне на собственост и такси за регистрация.
 • Регистрация на собствеността: След подписването на нотариалния акт, сделката се регистрира в Имотния регистър. Така се удостоверява прехвърлянето на правото на собственост от продавача към купувача.
 • Облагане с годишен данък: Не забравяйте, че след закупуване на нов имот сте длъжни да подадете декларация за облагане с годишен данък сгради в рамките на два месеца.

Купуването на апартамент е вълнуващо и трансформативно преживяване. В Investtime.bg сме ангажирани да предложим на нашите клиенти не само професионално обслужване, но и личен подход към всеки един случай. С тази стъпка по стъпка наръчник, се надяваме се да Ви предоставим пълна и детайлна информация, която да ви помогне в процеса на избор и покупка на вашия бъдещ дом. Помнете, ние в Investtime.bg сме тук, за да Ви подкрепим на всяка стъпка от вашето пътешествие към собствен апартамент.

Ако статията "Стъпки при закупуването на апартамент Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Само от Invest Time
Код: 113990
Варна, област, с.Звездица € 179 900
Къща 94 м2
Бизнес хотел, Варна € 184 900
3-стаен 83 м2
Продава
Код: 113987
Варна, м-т Перчемлията € 100 000
Парцел 2926 м2
Варна, Идеален център € 400 000
Офис 164 м2
Продава
Код: 113985
Варна, област, к.к.Златни пясъци € 39 900
1-стаен 850 м2
Продава
Код: 113981
Варна, област, с.Орешак € 77 000
Парцел 1064 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 112563
Варна, м-т Боровец - юг € 50 000
Вила 40 м2
Продава
Код: 113977
Варна, Погребите € 86 000
3-стаен 98 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113974
Варна € 220 000
3-стаен 85 м2
Продава
Код: 113970
Добрич, област, с.Граничар € 13 754
Парцел 1696 м2
Продава
Код: 113969
гр.Балчик, Добрич, област € 67 990
3-стаен 80 м2
Продава
Код: 113966
Добрич, област, с.Кранево € 68 000
2-стаен 71 м2
Продава
Код: 113965
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 90 625
Парцел 1250 м2
Продава
Код: 113964
Варна € 1 386 000
Парцел 17773 м2
Продава
Код: 113963
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 72 500
Парцел 1000 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg
Обади се