Покупка на търговски обект. За какво трябва да внимавате?

23.10.2023 support
Покупка на търговски обект. За какво трябва да внимавате? - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Покупката на търговски обект може да разкрие добри възможности за инвестиция, но изисква внимателно предварително планиране, проучване и обмисляне на всички подробности. Независимо дали сте опитен инвеститор или тепърва решавате да стартирате собствен бизнес, ясното разбиране на целия процес от избора до покупката е от съществено значение за взимането на информирано решение.

В днешната тема Инвест Тайм разглежда всички решаващи фактори, които трябва да имате предвид при покупка на търговски обект.

Локация и достъпност

Започваме с най-важното условие за всеки решаващ бизнес – лесният достъп. Когато избирате задължително имайте предвид:

  • Основната локация на помещението

Местоположението на търговския обект е от първостепенно значение. Важно е да изберете район със силна икономическа активност, лесен достъп и целева аудитория, отговаряща на вашите бизнес или инвестиционни цели.

  • Достъпността

Помислете за локация, в непосредствена близост до ключови пътни артерии, линии на градския транспорт и удобства. Търговските обекти, които са достъпни и удобни привличат повече клиенти или наематели. Това на своя страна повишава тяхната стойност.

Състояние и потенциал на обекта

Текущото състояние на търговския обект също е ключов фактор, който е тясно свързан с вашия успех. Преди да вземете решение помислете за:

  • Структурната цялост на обекта

Оценете състоянието на сградата. Добра идея е да наемете професионалист, който да направи оглед за потенциални структурни проблеми, които могат да изискват скъпи ремонти и да ви завлекат с допълнителни разходи.

  • Нужда от ремонт и зониране

Оценете потенциала на обекта след евентуална реконструкция и зониране. Запознайте се с местните изисквания за разширение за да бъдете сигурни, че вашите планове съответстват на разрешителните за използване на площта.

Пазарни тенденции и потенциална възвръщаемост

Покупката на търговски обект почти винаги е с цел инвестиция – дали в собствен бизнес, капиталова печалба или пасивен приход от отдаване под наем. За това е важно да оцените и какви възможности се отварят пред вас:

  • Анализ на пазара

Направете предварително проучване на местните и регионалните тенденции на имотния пазар. Насочете се към развиващи се райони с по-голямо търсене на търговски имоти, тъй като това може да повлияе положително върху стойността на имота за в бъдеще.

  • Потенциална възвръщаемост

Изчислете потенциалния доход от наем или приходите, които търговското помещение може да ви генерира. Можете да го направите като направите анализ спрямо наемните цени в момента и нивата на заетост.

Правни и финансови съображения

Разходите от покупката на търговски обект далеч не приключват с изповядването на сделката. Задължително имайте предвид:

  • Финансовата осъществимост 

Предварително оценете финансовата способност на имота, като вземете предвид не само неговата стойност, но и разходите за поддръжка, комунални услуги и потенциалните възможности за финансиране.

  • Изрядността над имуществото

Внимателно прегледайте цялата правна документация, включително правото на собственост, договорите за наем и всякакви други постановления, които могат да доведат до възникване на правни спорове. Тук препоръчваме консултация с опитен юрист в сделките с търговски недвижими имоти.

Договори за наем

Важно е да се запознаете подробно и с историята на търговския обект:

  • Съществуващи наематели

Проверете дали по време на покупката обектът има действащи договори за наем и разгледайте историята на отдаването и наемателите. Това ще ви предостави допълнителна представа за стабилността на приходите от търговското помещение.

  • Условия за наем

Ако към момента обектът е със съществуващ договор за наем, запознайте се с неговите условия, включително клаузи за повишаване на наема, срокове и опции за подновяване.

Обобщено за покупката на търговски обект

Закупуването на търговски недвижим имот изисква внимателно проучване и запознаване с различни фактори, тясно свързани с успеха на вашата инвестиция в дългосрочен план.

Агенция за недвижими имоти Инвест Тайм е на разположение да помогне на всеки в покупката на търговски обект, като ви съдейства с откриването на точното предложение и се погрижи за цялостното гладко протичане на процеса. Ние сме тук за да ви преведем лесно и бързо напред към успешната сделка.

Ако статията "Покупка на търговски обект. За какво трябва да внимавате? Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113892
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 60 000
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113891
Варна, област, с.Разделна € 79 000
Къща 128 м2
Продава
Код: 113885
Варна, ЛК Тракия € 103 000
3-стаен 72 м2
Отдава
Код: 113874
Варна, Център € 800
2-стаен 75 м2
Продава
Код: 113865
Бриз, Варна € 97 000
2-стаен 59 м2
Варна, Чайка € 238 500
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113860
Варна, област, м-т Кабакум € 273 000
2-стаен 95 м2
Варна, Виница € 330 000
Къща 205 м2
Продава
Код: 113855
Варна, област, м-т Ален Мак € 170 000
Къща 120 м2
Аспарухово, Варна € 79 990
2-стаен 59 м2
Продава
Код: 113845
Варна, ЗК Тракия € 154 500
3-стаен 97 м2
Варна, Трошево € 180 000
Мезонет 145 м2
Продава
Код: 113817
Варна, Колхозен пазар € 120 500
4-стаен 92 м2
Продава
Код: 113814
Базар Левски, Варна € 177 300
3-стаен 96 м2
Продава
Код: 113813
Базар Левски, Варна € 210 700
3-стаен 117 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се