Кога е най-подходящия период за покупка на къща

09.10.2023 support
Кога е най-подходящия период за покупка на къща - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Решението за покупка на къща е специфичен момент с множество фактори, влияещи на крайния резултат. Ключова роля в избора на подходящ период за осъществяване на покупката играят личните финанси, житейските обстоятелства и пазарните условия. Ситуацията на пазара за недвижими имоти непрекъснато се мени, като в някои периоди той е по-благоприятен за осъществяване на сделки.

В следващите редове експертите на Инвест Тайм дават изчерпателни насоки към всички купувачи относно кога е най-подходящия период за покупка на къща.

Фактори, свързани с имотния пазар

Важен момент от избора на подходящ момент за покупка на къща е съобразяването с актуалната ситуация на пазара, както и пазарните условия. Под внимание трябва да вземете:

Пазарната сезонност:

Пазарът за недвижими имоти е склонен към сезонни колебания. Като цяло пролетта и лятото са популярни периоди за закупуване на къщи поради приятното време и удобството на преместването през по-топлите и сухи месеци от годината. От друга страна това увеличено търсене през лятото води и до повишение на имотните стойности.

Обратно – през есента и зимата интересът на купувачите е по-малък, което води до по-добри възможности за преговори и откриване на потенциално изгодни предложения за покупка на къща.

„Най-добрият сезон за покупка на къща е през есента и ранните зимни месеци. Освен, че тогава се отваря прозорец от изгодни възможности, през този период е по-лесно да се запознаете с актуалното състояние на имота – изправност на покрива, канализацията, топлоизолацията, хидроизолацията и т.н. Когато навън е влажно и дъждовно наличието на проблеми по имота трудно може да остане скрито“

съветва Синан Ахмедов, брокер на годината в Инвест Тайм.

Размерът на лихвените проценти:

Лихвените проценти по ипотечните кредити също играят решаваща роля при определянето на подходящ период за покупка. Следенето на тенденциите може да ви помогне да планирате по-изгодно покупката си и да получите най-добрата сделка. Също като пазара на недвижими имоти и равнището на лихвените проценти варира и има моменти на достъпност и възможност за постигане на по-ниски месечни разходи.

Икономическите условия:

Несъмнено най-благоприятният период за покупка на къща е при стабилна икономика, с ниски нива на безработица и силно доверие от страна на потребителите. По време на несигурни икономически времена, като непостоянни и непрекъснато покачващи се нива на инфлацията, цените на имотите също варират, но задължително трябва да съобразите покупката си и с вашето собствено финансово състояние.

Нивата на търсене и предлагане:

Разбирането на динамиката между търсене и предлагане на местния пазар за недвижими имоти е от съществено значение. Ако предлагането е по-силно от търсенето, то възможността за водене на преговори е значително по-голяма. Обратното – ако на пазара купувачите са много повече от продавачите, конкуренцията става ожесточена, а цените на къщите тръгват нагоре.

„В момента наблюдаваме известен баланс между търсенето и предлагането, което отваря повече възможности за купувачите. През последните месеци на 2023 година няколко къщи в област Варна откриха своите нови собственици на конкурентно ниска цена, благодарение на създалия се благоприятен период за покупка“

– коментира Валерия Николова, топ брокер в Инвест Тайм.

Инвестиционния потенциал:

За някои покупката на къща е инвестиция. За да прецените потенциала от бъдеща капиталова печалба проучете внимателно местния пазар за недвижими имоти. Въпреки, че откриването на точния период за покупка на къща с цел инвестиция е предизвикателно начинание, доброто запознаване на тенденциите на имотния пазар ще ви дадат по-добра представа за най-благоприятното време за осъществяване на сделката.

Вземането на решение кога да се купи къща е специфичен момент, тясно свързан с множество фактори – личностни и пазарни условия. Най-сигурният начин да улучите точния период за добра сделка е като работите с доверен брокер.

Агенция за недвижими имоти Инвест Тайм е на разположение да ви помогне с взимането на добре информирано решение. Благодарение на своя дългогодишен опит сме наясно със ситуацията на имотния пазар и ще ви посъветваме кога е най-подходящия период да станете собственик на къща.

Ако статията "Кога е най-подходящия период за покупка на къща Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113892
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 60 000
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113891
Варна, област, с.Разделна € 79 000
Къща 128 м2
Продава
Код: 113885
Варна, ЛК Тракия € 103 000
3-стаен 72 м2
Отдава
Код: 113874
Варна, Център € 800
2-стаен 75 м2
Продава
Код: 113865
Бриз, Варна € 97 000
2-стаен 59 м2
Варна, Чайка € 238 500
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113860
Варна, област, м-т Кабакум € 273 000
2-стаен 95 м2
Варна, Виница € 330 000
Къща 205 м2
Продава
Код: 113855
Варна, област, м-т Ален Мак € 170 000
Къща 120 м2
Аспарухово, Варна € 79 990
2-стаен 59 м2
Продава
Код: 113845
Варна, ЗК Тракия € 154 500
3-стаен 97 м2
Варна, Трошево € 180 000
Мезонет 145 м2
Продава
Код: 113817
Варна, Колхозен пазар € 120 500
4-стаен 92 м2
Продава
Код: 113814
Базар Левски, Варна € 177 300
3-стаен 96 м2
Продава
Код: 113813
Базар Левски, Варна € 210 700
3-стаен 117 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се