Съсобственост върху недвижим имот и основните проблеми, които тя поражда

12.02.2021 support
Съсобственост върху недвижим имот и основните проблеми, които тя поражда - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Съсобствеността върху недвижим имот е често срещана. Независимо по какъв начин е възникнала, тя обикновено става повод за ожесточени спорове. Проблемът идва от там, че правото на собственост принадлежи, освен на вас, и на друго/други лица и всеки притежава някаква идеална част от него, съответно и от имота. Ще рече – всеки има право на владение, на ползване и на разпореждане в някакъв обем, ограничаван от съответния обем права на другите съсобственици. Разбира се, притежавате не само права, но и задължения към съсобствеността си – примерно – по управлението и поддръжката на имота. 

Какви са правата и задълженията ви, произтичащи от съсобствеността, и как можете да ги защитите? 

Да се облагодетелствате от ползите от общия имот съответно дела си 

Това е постановено в чл. 30 на Закона за собствеността. Означава, че идеалната част, която притежавате, определя в какъв обем ще се възползвате от ползите, които носи той, и доколко ще участвате в тежестите, възникващи по опазването и поддръжката му. 

Ако някои от съсобствениците ви получава ползи от общия апартамент, като го отдава под наем (или земеделската земя под аренда), вие трябва да получите част от постъпленията, наричани в правото „граждански плодове“. Договорът за наем/аренда, може да бъде сключен от който и да е от собствениците, без да търси съгласието на останалите, стига той да е за срок до 3 години. Когато обаче получи наема/арендата, не е нужно да извършвате каквото и да било, за да получите своята част – той е длъжен да ви я изплати без никакво подканяне. 

В същото време обаче неучаствалите в отдаването под наем на съсобствеността не могат да предявяват каквито и да е искания към наемателя, нито да получават наема директно от него. Той има установени отношения само с този от съсобствениците, с когото е сключил договора. Едва когато вашият съсобственик не ви изплаща своевременно и доброволно приспадащата ви се част от сумите, вие можете да заведете съдебен иск срещу него. Той е с давност пет години – означава, че можете да си търсите дела от получения наем/аренда и лихвите за него до пет години назад.

Да участвате в тежестите, произтичащи от съсобствеността, съответно дела си 

По същия начин, по който всеки от съсобствениците има право на ползите, произтичащи от съсобствеността, така дължите и своя дял от грижите и средствата, потребни за поддръжката на имота. В така наречените тежести се включват също режийни, данъци, суми за ремонти и поправки и др., необходими за съхраняването и опазването на имота. Необходими са разноските, без които той би се увредил, или погинал – примерно – поправка на покрива. Боядисването на стените и направата на баня са полезни, но не необходими разноски. Те не са задължителни за съсобствениците и се извършват с общо съгласие. Ако все пак един от тях не е съгласен и не плати дела си, но подобренията са извършени, можете да търсите от него обезщетение. 

В случай, че някой откаже да издължи разноските по поддръжката, съответни на притежаваната от него идеална част от съсобствеността, които вие сте заплатили, можете да си ги потърсите чрез съдебен иск, но само ако докажете, че разноските действително са платени. 

Когато сте възпрепятствани да ползвате съсобствеността си

Вариантите са различни – имотът може да се обитава от единия съсобственик, негови близки и приятели; да не можете да го ползвате, макар че имате желание за това; да нямате достъп до него (сменена брава) и т. н. В такъв случай по чл. 31 от Закона за собствеността вие сте възпрепятствани да си служите с имота според неговото предназначение и имате право на обезщетение за ползите, от които сте лишени. 

За да получите обаче това обезщетение, трябва да го поискате писмено и то ще ви се дължи от деня в който сте го направили. Устното поискване няма сила в съда, затова трябва да отправите писмена покана към съсобственика, който възпрепятства упражняването на правата ви. Тя може да е нотариална или чрез телепоща. Предвидена е петгодишна давност.

Съдебната практика приема, че обезщетение ви се дължи, само ако са създадени пречки да използвате имота. Ако реално пречки не е имало и е била налице  възможност да упражнявате правата си, но не сте се възползвали от нея, не можете да претендирате за обезщетение. 

Подобен иск може да възникне и при съпружеска съсобственост, ако единият съпруг, като си служи с жилището, не допуска другия да се ползва от него. Примерно – сменени са ключовете на съпружеския апартамент и единият от съпрузите няма достъп до него. 

Накратко – при проблемна съсобственост ви е необходим добър адвокат, вещ в делата за недвижими имоти. Ние сме агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна, и можем да ви препоръчаме надеждните юристи, с които си партнираме. 

Оставете Вашия коментар

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Ново строителство
Код: 109884
Варна, Цветен € 42 500
1-стаен 42 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109812
Варна, Цветен € 136 000
3-стаен 134 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109778
Бриз, Варна € 151 440
3-стаен 101 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109777
Варна € 86 800
2-стаен 56 м2
Продава
Ново строителство
Код: 108996
Варна, Младост € 79 900
2-стаен 91 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109221
Варна, Победа € 80 000
2-стаен 80 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109672
Варна, Левски € 82 000
2-стаен 62 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109671
Варна € 51 500
2-стаен 51 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109548
Варна, Галата € 51 500
1-стаен 38 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109506
Бриз, Варна € 71 600
2-стаен 63 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109505
Бриз, Варна € 85 650
2-стаен 69 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109483
Варна, Владиславово € 50 213
2-стаен 64 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109216
Варна, Младост € 149 000
4-стаен 122 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109207
Варна, Младост € 69 500
2-стаен 66 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109191
Варна, Младост € 98 500
3-стаен 91 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, бул. Съборни 40

INVESTTIME