Пазарът за недвижими имоти в момента – Митове и легенди

16.10.2023 support
Пазарът за недвижими имоти в момента – Митове и легенди - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Сферата с недвижими имоти винаги е била поле на спекулации, интриги и е нашумяла с митове и легенди. От истории за бързи печалби до такива за тотално разоряване, пазарът за недвижими имоти е пълен с разкази, размиващи границата между факти и измислица.

Днес Инвест Тайм разбулва тайните на най-известните митове и легенди в момента на пазара за недвижими имоти. Време е да разберем кое е истина и кое просто градска легенда.

Фантазиите с препродажбата на имоти

Един от най-трайно разпространените митове е препродажбата на имоти, позната в практиката и като „обръщане“ – купуват се евтини жилища, най-често къщи, реновират се и се продават отново за значително по-висока сума. Въпреки, че от тази практика има доста успели, в никакъв случай не бива да се пренебрегват и предизвикателствата, които вървят неизменно с нея.

Реалността от покупката на жилище с цел препродажба върви често със сериозна инвестиция за основен ремонт и подобрения. Това рязко променя фантазиите на много хора, избрали да забогатеят по този начин, натоварвайки ги с куп отговорности и рискове. За да бъде успешна, препродажбата на имот изисква внимателно проучване, стратегическа инвестиция и много добро познаване на пазара – все фактори, чийто пропускане може лесно да ви провали в начинанието.

Легендата с непрекъснатото увеличение на цените

Общо приетото схващане, че цените на жилищата непрекъснато вървят нагоре всъщност е чиста легенда, разпространена от хора, които не работят в сферата

– коментира Валерия Николова, брокер с дългогодишен стаж в Инвест Тайм.

Статистиката показва, че пазарът за недвижими имоти всъщност е цикличен и подложен на промени, тясно свързани с икономическата ситуация, търсенето на жилища и размерът на лихвените проценти.

Финансовата криза през 2008 година е ясен пример за това как стойността на недвижимите имоти може да падне рязко и непредвидено. Това опровергава твърденията на потенциалните купувачи и инвеститори, че траекторията на цените върви само нагоре. Не, тя е непостоянна величина и както има моменти на увеличение, има и такива на спад. Именно него наричаме “прозорец” за изгодна покупка на жилище.

– добавя Валерия Николова.

Митът с локацията

Въпреки, че местонахождението на имота е ключов фактор от неговата характеристика, той далеч не е единствения от който зависи неговата стойност. Мантрата: “Локация, локация, локация” често ни кара да пренебрегваме и други важни особености – състояние на имота, пазарни тенденции и цялостната инвестиционна стратегия.

Дори и най-идеалната локация няма автоматично да превърне имота в неустоимо предложение, ако той самият се намира в окаяно състояние или ако пазарът в момента преживява спад

– припомня Синан Ахмедов, брокер на годината в Инвест Тайм.

Приказките „Направи си сам“

Много хора са убедени, че могат сами да обновят жилищата си и с минимални усилия, средства и време да ги превърнат в домове на мечтите. Реалността обаче е съвсем друга.

За да бъдат успешни ремонтите са необходими предварителни планировки, определяне на бюджет, консултиране с професионалисти и опит. По време на самото реновиране е много вероятно да възникнат и непредвидени проблеми, които надхвърлят предварително определената сума за разход, както и да отнемат повече време.

Въпреки, че да постигнеш нещо сам носи несравнимо възнаграждаващо чувство, ремонтът на жилище е ангажиращо начинание, което никак не е толкова розово, колкото го представят в риалити шоутата.

Заблудата със 100% сигурната инвестиция

Недвижимите имоти се нареждат сред относително най-стабилните инвестиции, в сравнение с други опции. Въпреки това е погрешно да вярвате, че абсолютно всяка инвестиция в недвижим имот е напълно безопасна. Всъщност рискът е неизменна част от всяко вложение на средства.

Фактори, като свръхпредлагане, променяща се демография, инфлация и икономически спад могат значително да повлияят върху стойността на имотите. За това и ние от Инвест Тайм препоръчваме на всеки млад предприемач и инвеститор да извърши задълбочена проверка и да диверсифицира своя портфейл, с цел минимализиране на рисковете.

И като за финал – Митът с бързото забогатяване

Идеята, че инвестирането в недвижими имоти ще ви направи богати за една нощ е тотален мит, който поддържа нереалистични представи. Истината е, че недвижимите имоти са добра дългосрочна инвестиция, но натрупването на капиталова печалба изисква време и включва внимателна планировка.

Историите за бързо забогатяване от покупка на имот са по-скоро изключения, отколкото правило.

Обобщено за реалната ситуация на имотния пазар

Пазарът за недвижими имоти всъщност е много по-нюансиран и сложен, отколкото ни представят разни митове и легенди. Пътят към успеха е постлан с проучване, усърден труд и реалистично разбиране на тънкостите и похватите на средата.

Агенция за недвижими имоти Инвест Тайм съветва всички амбициозни купувачи и инвеститори да подхождат към пазара с критичен поглед и в готовност да разсеят митовете, замъгляващи преценката им с нереални твърдения и фантазии.

Ако статията "Пазарът за недвижими имоти в момента – Митове и легенди Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113892
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 60 000
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113891
Варна, област, с.Разделна € 79 000
Къща 128 м2
Продава
Код: 113885
Варна, ЛК Тракия € 103 000
3-стаен 72 м2
Отдава
Код: 113874
Варна, Център € 800
2-стаен 75 м2
Продава
Код: 113865
Бриз, Варна € 97 000
2-стаен 59 м2
Варна, Чайка € 238 500
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113860
Варна, област, м-т Кабакум € 273 000
2-стаен 95 м2
Варна, Виница € 330 000
Къща 205 м2
Продава
Код: 113855
Варна, област, м-т Ален Мак € 170 000
Къща 120 м2
Аспарухово, Варна € 79 990
2-стаен 59 м2
Продава
Код: 113845
Варна, ЗК Тракия € 154 500
3-стаен 97 м2
Варна, Трошево € 180 000
Мезонет 145 м2
Продава
Код: 113817
Варна, Колхозен пазар € 120 500
4-стаен 92 м2
Продава
Код: 113814
Базар Левски, Варна € 177 300
3-стаен 96 м2
Продава
Код: 113813
Базар Левски, Варна € 210 700
3-стаен 117 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се