Защо е важно да знам своята кредитна оценка? {+ ВИДЕО}

26.06.2020 support
Защо е важно да знам своята кредитна оценка?  {+ ВИДЕО} - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Първото нещо, което проверяват, когато искаш да заявиш кредит или кандидатстваш за ипотека е твоята кредитна оценка. На практика тя представлява  „историята ти“ и според нея институциите преценяват дали могат да ти се доверят и да отпуснат кредит, който впоследствие да върнеш в предварително уговореният срок.

Защо кредитната оценка е толкова важна?

Спрямо кредитната оценка, банките и кредитните институции преценяват дали можеш да си позволиш кредита. Първото нещо, което правят при всеки кандидатствал за кредит, заем, ипотека или кредитна карта е да отворят своята „черна кутия“ и да проверят дали клиентът им може да си позволи това, което иска. Всеизвестен факт е, че различните банки разполагат с отличаващи се едни от други методи за проверка на кредитната оценка на даден клиент. Затова ако си направиш експеримент и посетиш няколко различни институции ще получиш различни данни за своята кредитоспособност.

Кредитната оценка е винаги от първостепенно значение, защото от нея зависи дали ще получиш кредита или ипотеката, за които кандидатстваш. Ако си известен с лоша кредитна оценка нито една банка или кредитна институция няма да ти отпусне кредит.

Как се сформира кредитната оценка?

Банките и останалите кредитни институции сформират кредитната оценка на базата на куп статистическа информация. Тя може да включва различни данни от миналото: всяка финансова институция си прави нещо като „черен списък“, съдържащ информация за некоректни платци. Спрямо информацията, която имат за тях се изготвя модел, включващ възраст, демографски показатели, пол, семейно положение, работно място и т.н. Така се създава един богат списък, от който банките се опитват да отсеят надеждните платци, тези които коректно биха си изплатили кредита в уречен срок от ненадеждните.

На предвид се взима и информация относно дали лицето и друг път е взимало кредит, както и дали е бил изплатен навреме. Редица фактори влияят върху модела, който се използва от банките, а при всяка той е с различни показатели и точно поради тази причина и кредитната оценка се отличава значително.

Можем ли да подобрим своята кредитна оценка и как?

Няма как да повлияем на демографските показатели, няма как да сменим местоработата си с нещо по-добро или пък да излъжем за възрастта си (въпреки, че ни се иска). Но има редица други фактори, върху които можеш да повлияеш с цел повишаване на своята кредитоспособност и да подобриш кредитната си оценка пред банките и кредитните институции. 

Ето как можеш да го направиш:

  • В случай, че имаш вече изтеглен кредит, постарай се да си го изплатиш навреме. Всяко едно забавяне се отразява като минус към твоята кредитна оценка; Ако изпитваш затруднения се свържи с кредитната институция преди просрочването и намерете взаимен компромис, например обединяване на кредитите и по-малка вноска по тях.
  • Внимавай с количеството на кредитите, които вземаш! Не само тяхното ненавременно погасяване смъква кредитната ти оценка, но и самото „притежание“ на твърде много кредити. Кредитът се тегли и използва за наложителни и много важни цели.
  • Редовното и навременно плащане на битовите сметки също е от значение. Не ги пренебрегвай.
  • Важно е да не оставаш без доход. Постоянният такъв гарантира висока кредитна оценка от финансовите институции.

Направи си сам кредитна оценка преди да кандидатстваш за кредит

Винаги преценявай добре своите финансови възможности. Взимането на кредит означава, че в рамките на няколко месеца или години ще ти се наложи да намалиш своят доход поне наполовина за да изплатиш коректно задължението си. Това определено ще те засегне, за това е добре предварително внимателно да обмислиш дали ще можете да се справиш? 

Ако не си сигурен в отговора по-добре не кандидатствай за кредит. Рискуваш да се достигне до просрочване, а оттам пада значително твоята кредитна оценка. Ако наистина ти се наложи да кандидатстваш отново за кредит може изобщо да не те одобрят или да ти го дадат с значително по-висока лихва.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Бриз, Варна € 500
Къща 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113747
Варна, област, с.Звездица € 33 000
Парцел 604 м2
Варна € 92 000
3-стаен 60 м2
Варна, област, м-т Ален Мак € 220 000
Къща 200 м2
Продава
Код: 113742
Варна € 165 000
Многостаен 120 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113737
Варна, област, с.Константиново € 11 000
Парцел 570 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113730
Варна, област, с.Николаевка € 35 000
Парцел 3000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113725
Аспарухово, Варна € 69 950
2-стаен 66 м2
Продава
Код: 113723
Варна, Трошево € 75 000
2-стаен 60 м2
Отдава
Само от Invest Time
Код: 113722
Варна, Център € 600
Офис 110 м2
Отдава
Код: 113716
Варна, Център € 600
Офис 53 м2
Продава
Код: 113702
Варна, област, м-т Манастирски рид € 99 000
Къща 70 м2
Варна, Цветен € 118 000
3-стаен 97 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113688
Варна, област, гр.Провадия € 50 000
3-стаен 78 м2
Продава
Код: 113666
Варна, Окръжна болница € 214 000
3-стаен 87 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME