Къща на село – разходи и усилия за поддръжка

10.07.2020 support
Къща на село – разходи и усилия за поддръжка - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Къща на село – вероятно, когато решавате да купите селски имот и да се пренесете да живеете там, или поне да ходите за няколко дни седмично, мислите за всичко друго, освен за големите ремонти и текущите разходи по поддръжката ѝ. Едва ли пресмятате колко труд и усилия изисква мечтаната зеленина – морава, цветни лехи, зеленчук и овошки. Но всъщност – къщата на село иска постоянни грижи и разходи. И ако не сте готови за това, ако работата в двора и по поддръжката са далече от хобито ви и разбирането ви за забавление – премислете отново искате ли къща на село. 

Какви са основните разходи за къщата – не само селска?

Къщата и покривът

При добра поддръжка веднъж на около 50 години покривът има нужда от сериозен ремонт или дори от пълна смяна на конструкцията и керемидите. При лоша поддръжка този период значително се скъсява. За смяната му ще трябва да приготвите доста пари – минимум десетина хиляди за малка къща. Затова на огледите водете със себе си строител или проектант – да знаете какво ви очаква.

На около десетина години и дори по-често се прави така нареченото претърсване – пренареждане на керемидите, смяна на счупените, подмазване на капаците и т. н. Към момента това ще ви струва около (по-скоро над) 1000 лв. – отново за малка къща.

Комините също имат нужда от периодични огледи, подмазване, подновяване на изолацията. Обикновено се ремонтират при претърсването, но понякога се налага да им се обръща внимание и по-често. Цената зависи от повредите, от материалите и от майсторите.

Пукнатини по стените и проблеми с конструкцията

Напуканата мазилка може да е следствие от нормалното слягане на постройката, както и от остаряване на мазилката. Ще струва пари и труд да я съборите и да измажете стените, да направите окачени тавани. Но ако проблемът е в конструкцията, може да се окаже по-разумно и по-евтино да съборите всичко и да вдигнете нов дом. Консултирайте се с професионалисти.

Боядисването и освежаването веднъж на 2-3 години се подразбира, правите го и в града.

Изграждане или ремонт на вътрешна баня и тоалетна

Дори и да отлагате, това няма да ви се размине. Колко ще ви струва – зависи има ли помещение или ще се изгражда ново, колко ще е голямо, от какъв ценови клас материали ще купите, сами ли ще работите или ще викате майстори. Не започвайте, ако нямате приготвени минимум 3 до 5 000 лв.

Заемете ли се с вътрешната баня и тоалетна, смятайте и септичната яма – освен ако нямате лудия късмет селото да има канализация. Не пропускайте смяната на водопроводната инсталация.

Отводняване и модернизиране на мазето

Когато подпочвените води в района са високи, при влажна есен и пролет в мазето ще избива влага (или директно ще извира вода). Присъствието ѝ в основите и високата влажност в зидовете не носи нищо добро за къщата и за живеещите в нея. Необходимо е да направите отводнителна система отвън, около основите на сградата. Не е сложно и можете да го свършите и сами.

В повечето случаи мазето е на пръст и на гол зид. Трудно се поддържа ред и чистота. Но за да го приведете в приличен вид, трябва първо да осигурите отводняването му. В противен случай, каквото и да направите, скоро ще бъде съсипано.

Отопление и климатизация в селската къща

Ако зимата ще живеете в една стая, проблемът се решава лесно с комбинирана печка за отопление и готвене на твърдо гориво. С нея е топло, уютно и храната се приготвя лесно. Но ако ще живеете повече от двама или пък често ще посрещате гости – мислете за отоплителна инсталация. Най-евтините са на дърва и въглища. Но колкото и да са евтини, до запалването ще отидат няколко хиляди. Да се топлите на ток, ако къщата не е добре изолирана и със сменена дограма, не е добра идея. Ще е скъпо и все недоотоплено. Климатизацията при липса на изолация общо взето е трудно дело.

Дограма и изолация

Единичната дървена дограма е причина за интензивна загуба на топлина зиме и прегряване на помещенията лете. Смяната ѝ е сред наложителните ремонти. Колко ще струва? Зависи от размерите и броя на прозорците, от броя на камерите и вида на стъклата, от материала, от който е изработена дограмата.

Много от по-старите къщи по селата дори не са измазани отвън. Искате ли ефективно отопление с оптимален разход, ви трябва изолация – топло и хидро – подпокривна и отвън на стените.

Дворът и градината

Сред мотивите да изберете да живеете на село на челно място е зеленият уютен двор, собствените плодове и зеленчуци. Но… и това струва пари. И постоянна ангажираност. Очакват ви грижи за

  • стълбище;
  • пътеки;
  • чешми;
  • кладенец;
  • помпа и поливна система;
  • засаждане на декоративни храсти, асми и овошки;
  • обработка на почвата, засаждане, поливане, копане и плевене и т. н, и т. н.

Текущите разходи включват вода, електричество, отопление, семена, торове и препарати за градината, поддръжка и какво ли още не.

Но нека да сме коректни! Където и да живеете, текущи разходи и разходи по поддръжката винаги ще има. Така направеният списък няма за цел да ви откаже от желанието да купите къща. А само да ви подсети, че животът на село не е розова мечта, а реалност – с хубавите и с трудните моменти.

Обадете ни се  след като претеглите всички „за“ и „против“. Ние сме агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна. Познаваме добре пазара на селски имоти в региона и ще ви помогнем да намерите най-подходящата къща за вас! Заповядайте!

Оставете Вашия коментар

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Ново строителство
Код: 109884
Варна, Цветен € 42 500
1-стаен 42 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109812
Варна, Цветен € 136 000
3-стаен 134 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109778
Бриз, Варна € 151 440
3-стаен 101 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109777
Варна € 86 800
2-стаен 56 м2
Продава
Ново строителство
Код: 108996
Варна, Младост € 79 900
2-стаен 91 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109221
Варна, Победа € 80 000
2-стаен 80 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109672
Варна, Левски € 82 000
2-стаен 62 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109671
Варна € 51 500
2-стаен 51 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109548
Варна, Галата € 51 500
1-стаен 38 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109506
Бриз, Варна € 71 600
2-стаен 63 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109505
Бриз, Варна € 85 650
2-стаен 69 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109483
Варна, Владиславово € 50 213
2-стаен 64 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109216
Варна, Младост € 149 000
4-стаен 122 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109207
Варна, Младост € 69 500
2-стаен 66 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109191
Варна, Младост € 98 500
3-стаен 91 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, бул. Съборни 40

INVESTTIME