Как да изберем подова настилка при покупка на апартамент – паркет или гранитогрес?

04.05.2023 webfa
Как да изберем подова настилка при покупка на апартамент – паркет или гранитогрес? - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

При покупка на нов апартамент, един от ключовите фактори, които влияят на крайното удовлетворение от жилището, е подовата настилка. 

Паркетът и гранитогресът са два от най-популярните избори, когато става въпрос за качествени и естетически приятни подови покрития. В тази статия ще разгледаме основните характеристики на двата материала, включително и новото поколение широкоформатен гранитогрес, предлаган от АВЕ Керамика, и ще предложим полезни съвети, които ще помогнат на купувачите на апартаменти да вземат най-доброто решение за тяхното бъдещо жилище.

Паркета – естествена красота и топлина

Лакиран паркет в къща за продажба от град Варна - Агенция за недвижими имоти Инвест Тайм
Лакиран паркет в къща от град Варна

Паркетът е традиционният избор за подова настилка в жилищните помещения. Той предлага редица предимства:

 1. Естетика и комфорт: Паркетът е изработен от дървесина, което му придава естествена красота и топлина, неповторима от други материали. Той създава уютна атмосфера и внася усещане за домашен комфорт.
 2. Възможности за реставрация: Дървеният паркет може да бъде шлайфан и лакиран няколко пъти през живота си, което го прави дълготраен избор с потенциал за възстановяване на първоначалния му вид.
 3. Звукоизолация: Паркетът е естествен изолатор на звук и топлина, което го прави подходящ за апартаменти с желание за тиха и спокойна обстановка.

Гранитогреса – здравина и модерен дизайн

Гранитогресът предлага своя собствена гама от предимства, като се фокусира върху издръжливост и стил:

 1. Издръжливост и устойчивост: Гранитогресът е изключително здрав и издръжлив материал, устойчив на натиск, механични удари, температурни промени и влага. Това го прави идеален за облицоване на вътрешни помещения, включително кухни, бани и коридори, както и за външни пространства.
 2. Лесна поддръжка: Гранитогресът е много лесен за почистване и поддръжка, като не изисква специални средства или процедури. Това го прави привлекателен избор за семейства с деца и домакинства с високо натоварване.
 3. Варианти и дизайн: Гранитогресът предлага широк спектър от цветове, текстури и декорации, което позволява лесно съчетаване с различни интериорни стилове. Широкоформатният гранитогрес, предлаган от АВЕ Керамика, добавя ново измерение на възможностите за модерен и елегантен дизайн с по-малко видими фуги и прекъсвания.
Гранитогрес във всекидневна на апартамент - агенция за недвижими имоти Инвест Тайм Варна
Красив гранитогрес закупен от АВЕ Керамика гр. Варна

Съвети за избор на подова настилка при покупка на апартамент

 1. Оценка на нуждите и предпочитанията: При избора на подова настилка е важно да се вземат предвид собствените нужди, предпочитания и начин на живот. Ако търсите естествена красота и топлина, паркетът може да бъде подходящият избор за вас. От друга страна, ако държите на здравина, лесна поддръжка и модерен дизайн, гранитогресът е добра алтернатива.
 2. Бюджет и дългосрочни разходи: Въпреки че паркетът може да изглежда по-скъп на първо място, той може да се окаже по-изгоден в дългосрочен план поради възможността за реставрация. Гранитогресът, от друга страна, може да изисква по-малко разходи за поддръжка и ремонт, което го прави предпочитан избор за мнозина.
 3. Екологичност и здравословни аспекти: При избора на подова настилка е добре да се вземат предвид и екологичните и здравословните аспекти на различните материали. Паркетът е изработен от дървесина, която е обновяем и биоразградим ресурс, докато гранитогресът е произведен от минерални суровини. От гледна точка на вътрешната среда, дървеният паркет може да бъде по-подходящ за хора с алергии или чувствителност към химикали, тъй като той е естествен материал и не излъчва вредни емисии.
 4. Местоположение и изложение на апартамента: В зависимост от местоположението и изложението на апартамента, една или друга настилка може да бъде по-подходяща. Например, ако апартаментът е изложен на слънце през голяма част от деня, гранитогресът може да предотврати прекомерното загряване на помещенията. Ако обаче апартаментът е с по-малко слънчево изложение, паркетът може да създаде по-топла и уютна атмосфера.
 5. Потенциал за добавена стойност: Ако планирате да продадете апартамента в бъдеще, изборът на подова настилка може да има влияние върху неговата стойност. Висококачествен паркет или гранитогрес, особено такъв с модерен и атрактивен дизайн, като широкоформатният модерен гранитогрес, може да допринесе за по-висока оценка на имота и да привлече повече заинтересовани купувачи.
  • Изборът между паркет и гранитогрес зависи от множество фактори, като лични предпочитания, бюджет, екологични и здравословни съображения, местоположение и потенциал за добавена стойност. Важно е да се информирате и да вземете решение, което е най-добре съобразено с вашите нужди и очаквания. Ако все още имате съмнения или искате професионално мнение, не се колебайте да се консултирате с експерт по недвижимите имоти като Топ брокера на месеца в агенция за недвижими имоти Инвест Тайм – Деян Давидов – тел. +359 888 577 746.
  • Независимо дали изберете паркет или гранитогрес, важно е да се уверите, че сте инвестирали в качествени материали и професионално изпълнение на работата. Така ще се насладите на дълготраен и красив под, който ще създаде уютна и приятна атмосфера в дома ви.
  • Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и информативна, и ви пожелаваме успех в избора на подходящата подова настилка за вашия нов апартамент. Ако имате въпроси или се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с нас на тел.: +359 897 844 666 или мейл: office@investtime.bg.
 6. Разгледайте примерни апартаменти: Преди да вземете окончателно решение за подовата настилка, е добра идея да разгледате различни готови проекти и жилища с паркет и гранитогрес. Това ще ви помогне да си направите представа за визуалния ефект, който двете вида настилки създават във всякакви интериори и условия.
 7. Устойчивост на замърсявания и петна: Важно е да вземете предвид устойчивостта на различните материали на замърсявания и петна. Гранитогресът е по-лесен за почистване и по-устойчив на петна, докато паркетът може да изисква повече внимание и грижа при заличаване на петна.
 8. Разнообразие от стилове и текстури: И двата материала предлагат разнообразие от стилове и текстури, които могат да се адаптират към вашите вкусове и интериорни предпочитания. Паркетът се предлага в различни цветове, ширини на дъски и видове дървесина, докато гранитогресът има широк спектър от цветове, текстури и размери на плочките, включително и широкоформатния гранитогрес, който придава изключително модерен и елегантен вид на помещенията.
 9. Помислете за енергийна ефективност: Изборът на подова настилка може да има влияние върху енергийната ефективност на вашето жилище. Паркетът е естествен топлоизолатор, който може да помогне да запазите топлината в помещенията, докато гранитогресът е по-добър проводник на топлина и може да работи добре с подово отопление.
 10. Вземете предвид срока на изпълнение: При избора на подова настилка е важно да вземете предвид и срока на изпълнение на проекта. Паркетът може да изисква повече време за инсталиране и съхнене на лака, докато гранитогресът обикновено може да бъде поставен по-бързо и без необходимост от допълнително време за съхнене или твърдене. Въпреки това, не забравяйте, че качеството на изпълнение е от съществено значение, така че не бързайте изпълнителите и им дайте достатъчно време да свършат работата правилно.
 11. Възможности за ремонт и поддръжка: Различните видове настилки имат различни изисквания за ремонт и поддръжка. Паркетът може да се шлайфа и прелакира, което дава възможност за обновяване на повърхността и продължителна употреба. Гранитогресът обикновено е по-устойчив на износване, но в случай на повреда, плочките може да бъдат по-трудни за смяна. Важно е да се запознаете с изискванията за поддръжка на вашия избор на настилка и да се подготвите да се справите с тях в дългосрочен план.

  • В крайна сметка, изборът между паркет и гранитогрес зависи от вашите нужди, предпочитания и обстоятелства. Обмисляйте факторите, които сме споменали по-горе, и се консултирайте с експерти, ако е необходимо. Така ще вземете правилното решение и ще сте доволни от крайния резултат във вашето ново жилище. Не забравяйте да споделите своя опит и да помогнете на другите да вземат по-добри решения в бъдеще. Нашите брокери на недвижими имоти имат голям опит и познания както за подовите настилки, така и за много други аспекти в недвижимите имоти.
 12. Разгледайте съвети от експерти: Ако искате да направите информиран избор, е добра идея да потърсите мнението на експерти в областта на недвижимите имоти, керамиката и дърводелството. Те могат да ви дадат ценни съвети, които да ви помогнат да определите какво е най-подходящо за вашия апартамент и личните ви предпочитания.
 13. Въздействие върху околната среда: При избора на подова настилка е важно да вземете предвид и въздействието върху околната среда. Паркетът е направен от дървесина, която е обновяем ресурс, но производството на дървен материал може да има отрицателни последици за околната среда, ако не се управлява добре. Гранитогресът е изработен от минерални суровини, които могат да бъдат изкопавани с по-малко въздействие върху околната среда, но производството му изисква използването на енергия и други ресурси. Важно е да изберете настилка, която е произведена отговорно и е в съответствие с екологичните стандарти.
 14. Здравословен живот: Подовата настилка може да има влияние върху качеството на въздуха в дома ви и здравословния живот на семейството ви. Паркетът е естествен материал, който допринася за по-добро качество на въздуха и е подходящ за хора с алергии или астма. Гранитогресът е хигиеничен и лесен за почистване, като предотвратява развитието на бактерии и мухъл, което е особено важно в банята или кухнята.
 15. Бюджет и цена: Разбира се, бюджетът е един от основните фактори, които ще повлияят на избора ви на подова настилка. Паркетът може да бъде по-скъп от гранитогреса, но той може да придаде по-голяма стойност на жилището ви в дългосрочен план. Гранитогресът е издръжлив и износоустойчив, което прави тази инвестиция сравнително икономична. Въпреки това, е важно да не правите компромиси с качеството на материалите и изпълнението на работата.

След като вземете предвид всички те фактори и обмислите внимателно предимствата и недостатъците на паркета и гранитогреса, ще можете да направите уверен и обоснован избор. Важно е да отделите време и енергия за изследване на различните опции, да се консултирате с експерти и да разгледате мненията на други хора, които вече са избрали определен вид настилка. Това ще ви помогне да вземете решение, което е най-доброто за вашите нужди, предпочитания и бюджет.

Поставяне на паркет - Агенция за недвижими имоти гр. Варна
Поставяне на паркет – алтернативата на широкоформатния гранитогрес

Не забравяйте, че вашето удовлетворение от подовата настилка ще зависи не само от материала, но и от качеството на изпълнение и поддръжката, която осигурявате. Бъдете готови да вложите време и усилия в поддържането на настилката, за да се наслаждавате на дълготрайна красота и удобство.

Когато направите своя избор, не забравяйте да използвате професионални услуги за монтаж и да следвате съветите на производителя за поддръжка и грижа. Това ще осигури дълготрайна употреба на вашата подова настилка и ще ви помогне да се наслаждавате на уютен и красив дом. 

Изборът на подова настилка е важно решение, което ще оказва дългосрочно влияние върху комфорта, стилa и функционалността на вашето жилище. Въпреки че паркетът и гранитогресът предлагат различни предимства и недостатъци, вашата решителност да се информирате и обмислите всички фактори ще ви помогне да вземете решение, което е в най-доброто интерес на вас и вашето семейство.

След като сте обмислили експертните мнения, съвети за поддръжка, бюджет, стойност за парите и въздействието върху околната среда, ще се чувствате уверени в своя избор. И накрая, с правилната поддръжка и грижа, вашата настилка ще ви служи добре в продължение на години.

Сърцато ви желаем успех в избора на подова настилка ако все още не сте запознати с широкоформатния гранитогрес отделете му нужното внимание и изберете най-добрата настилка, която ще отговаря на вашите предпочитания и ще ви даде усещането за дом, в който сте мечтали.

Ако статията "Как да изберем подова настилка при покупка на апартамент – паркет или гранитогрес? Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
2 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари
Елина Кирилова
9 месеци преди

Страхотна статия! Доста добре описвате разликите между гранитогреса и паркета. Няколко пъти обаче засегнахте широкоформатния гранитогрес, дали може да разкашете малко повече за него – какво представлява?

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113936
Добрич, област, с.Кранево € 298 000
Парцел 1950 м2
Продава
Код: 113934
Добрич, област, с.Кранево € 55 000
Парцел 681 м2
Продава
Код: 113933
гр.Балчик, Добрич, област € 27 000
Парцел 1002 м2
Отдава
Код: 113932
Варна, ЛК Тракия € 600
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113931
Варна, Широк център € 132 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113930
Добрич, област, с.Кранево € 36 900
Парцел 550 м2
Продава
Код: 113929
Добрич, област, с.Кранево € 49 900
Парцел 935 м2
Продава
Код: 113926
Добрич, област, с.Кранево € 285 000
Къща 180 м2
Продава
Код: 113924
Добрич, област, с.Кранево € 101 000
Парцел 995 м2
Варна, област, с.Приселци € 268 000
Къща 228 м2
Отдава
Код: 113917
Варна, Спортна зала € 600
Многостаен 100 м2
Продава
Код: 113910
Варна, Погребите € 95 510
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 113903
Бриз, Варна € 59 900
Офис 40 м2
Варна, Център € 310 000
Етаж от къща 138 м2
Отдава
Код: 113900
Варна, Окръжна болница € 400
2-стаен 65 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се