Гараж или паркомясто? Кое е по-изгодното решение за покупка?

29.09.2023 support
Гараж или паркомясто? Кое е по-изгодното решение за покупка? - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Със засилващата се урбанизация на градовете през последните десетилетия все по-ограничени стават местата за паркиране. Това на своя страна привлече значително интереса на все повече потребители към покупката на собствено паркомясто или гараж.

В днешната тема Инвест Тайм обръща внимание на една специфична и дълго обсъждана тема: Гараж или паркомясто е по-изгодното решение за покупка. Въпреки, че и двата варианта имат своите предимства е важно да обърнете внимание и на няколко ключови фактори преди да вземете своето окончателно решение.

Локацията – Първият решаващ фактор

Мантрата „Локация, локация, локация“ важи активно и при покупка на гараж или паркомясто. Стойността на този тип инвестиция е тясно свързана с района, в който се намира. Колкото по-оживена е локацията в самия център на града, където намирането на място за паркиране е скъпо и оскъдно, толкова по-добра ще бъде и инвестицията.

Паркомясто в сърцето на голям областен град ще бъде доста по-рентабилно решение за покупка, отколкото гараж в покрайнините. Ако обаче интересът ви е насочен по-скоро към лична употреба, то може би гаражът би бил по-изгодното решение във вашия случай. Важно е да съобразите избора си с индивидуалните си предпочитания и интереси.

Динамичност в търсенето и предлагането

Недостигът на места за паркиране често повишава търсенето, което на своя страна увеличава и тяхната стойност. В градове с нарастващ брой жители и ограничена инфраструктура, паркоместата и гаражите се превръщат в особено търсен актив.

От друга страна в добре развити региони на градовете, с добре разработена инфраструктура и обширно наличие на паркоместа и гаражи, интересът към тях спада. Нашият съвет към младите инвеститори и е да подхождат внимателно към тази динамичност в търсеното и предлагането, да направят предварително проучване и да се насочат към взимането на рационално и добре обмислено решение.

Финансови особености: Разходи и възвръщаемост

Инвестицията в гараж вместо паркомясто изисква внимателна оценка на всички финансови аспекти от покупката. Имайте предвид, че гаражът върви с по-високи първоначални разходи, тъй като е затворена конструкция, осигуряваща допълнителна сигурност, както и опции за съхранение на лични вещи. Следователно разходите за поддръжка ще бъдат сравнително по-високи.

От друга страна местата за паркиране са просто открита площ и вървят с по-ниски първоначални разходи и такива за поддръжка. Наред с това паркоместата са склонни да предлагат по-голяма гъвкавост по отношение на собствеността и опциите за препродажба. Това ще ви позволи да продадете актива по-лесно в бъдеще при необходимост.

„Възвръщаемостта на инвестициите е тясно свързана с търсенето. Едно паркомясто с топ локация в центъра на Варна е способно да ви генерира значителни приходи от наем. От друга страна добре оборудваният гараж с удобно местоположение може да ви предложи както стабилни доходи от наем, така и увеличаваща се потенциална стойност при препродажба. Доходността на всяка опция зависи от последователността на търсенето и потенциала за увеличение на капитала“ – коментира по темата Деян Давидов, брокер на годината в Инвест Тайм.

Пазарни тенденции и перспективи

Тенденциите на пазара за недвижими имоти играят решаваща роля при определянето на рентабилността от покупката на гараж или паркомясто. Нарастващият интерес към новото строителство и изграждането на все повече жилищни комплекси, снабдени с открити и закрити паркоместа може да се отрази към стойността на този тип инвестиция.

От друга страна необходимостта от лично пространство за безопасно съхранение на личния ви автомобил никога не е излишна. Това важи особено за гаражите, които заедно с опцията за паркиране на автомобил предоставят и удобно пространство за съхранение на вещи. Предвид трябва да вземем и набиращата популярност опция за покупка на хибридни и електрически автомобили, които се нуждаят от сигурно място за зареждане.

Обобщено: Гараж или паркомясто е по-рентабилното решение за покупка?

В спора дали да инвестирате в покупката на гараж или паркомясто няма еднозначен отговор. Важно е да съобразите избора си с личните си нужди и основните фактори на средата – локация, търсене, разходи по поддръжка и пазарни тенденции. Градските райони с ограничени опции за паркиране са добра опция за покупка на паркомясто с цел инвестиция и отдаване под наем.

Независимо дали сте почитател на защитата и уединеността, предоставени от гаражите или търсите семплата поддръжка на паркоместата от решаващо значение е да съобразите избора си с бъдещите инфраструктурни промени в района. Агенция за недвижими имоти Инвест Тайм е на линия за да ви помогне с взимането на рационално и добре обмислено решение, като ви насочи към най-добрите предложения, изцяло съобразени с вашите индивидуални нужди и предпочитания.

Ако статията "Гараж или паркомясто? Кое е по-изгодното решение за покупка? Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113892
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 60 000
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113891
Варна, област, с.Разделна € 79 000
Къща 128 м2
Продава
Код: 113885
Варна, ЛК Тракия € 103 000
3-стаен 72 м2
Отдава
Код: 113874
Варна, Център € 800
2-стаен 75 м2
Продава
Код: 113865
Бриз, Варна € 97 000
2-стаен 59 м2
Варна, Чайка € 238 500
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113860
Варна, област, м-т Кабакум € 273 000
2-стаен 95 м2
Варна, Виница € 330 000
Къща 205 м2
Продава
Код: 113855
Варна, област, м-т Ален Мак € 170 000
Къща 120 м2
Аспарухово, Варна € 79 990
2-стаен 59 м2
Продава
Код: 113845
Варна, ЗК Тракия € 154 500
3-стаен 97 м2
Варна, Трошево € 180 000
Мезонет 145 м2
Продава
Код: 113817
Варна, Колхозен пазар € 120 500
4-стаен 92 м2
Продава
Код: 113814
Базар Левски, Варна € 177 300
3-стаен 96 м2
Продава
Код: 113813
Базар Левски, Варна € 210 700
3-стаен 117 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се