Защо е необходимо удостоверение за данъчна оценка при покупко-продажба на имот

15.07.2022 support
Защо е необходимо удостоверение за данъчна оценка при покупко-продажба на имот - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Удостоверението за данъчна оценка по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е един от документите, без които не можете да приключите сделка за продажба на имот. Ще ви го издадат от общината, на чиято територия се намира имотът. В него е посочена данъчната оценка в лева и наличието или липсата на задължения към бюджета – данък сгради и такса смет. 

Защо ви е необходимо удостоверението за данъчна оценка

При имотна сделка дължите нотариална такса, такса за вписване в Агенцията по вписванията, данък за прехвърляне на имота към общината. Размерът им се определя на база на договорената и изплатена цена, когато тя е по-висока от данъчната оценка. Ако сделката е изповядана на стойност, по-ниска от данъчната оценка, то дължимото се изчислява на базата на самата данъчна оценка, вписана в удостоверението. Това изискване на закона не позволява произволно намаляване на данъците и таксите под определен праг. 

Документът има още една задача. Той трябва да улесни събирането на данъците. Ако в него е написано, че имате задължения към бюджета, сделката все още може да се състои, но процедурата е доста по-усложнена. Вие трябва да подадете декларация по чл. 264, ал. 4  от ДОПК (Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), с която признавате, че имате задължения и се съгласявате да ги погасите, като купувачът преведе дължимата от вас сума за сметка на цената, която сте договорили. 

Как да получите удостоверение за данъчна оценка 

Необходимо е да подадете молба за издаване на документа в общинската администрация, на чиято територия е имота. Тя може да бъде подадена от всеки. Но готовия документ могат да получат само определени лица: 

  • собственикът или негов пълномощник. В случай на съсобственост може да го получи и само един от съсобствениците; 
  • наследник или заветник (получил имота по силата на завещание); 
  • приобретател на държавен или общински имот. 

Всеки от тях трябва да е в състояние да докаже правото си със съответния документ. 

Към молбата трябва да приложите копия на нотариалния акт и удостоверението за наследници при наследствен имот, но ще ви трябват и оригиналите – за сверка. В случай че продаваният имот е все още в строеж, то е необходим констативен протокол от общината, който потвърждава до каква степен е завършена сградата. При промяна на адреса (преименуване на улици и квартали) ще ви е необходимо и удостоверение за актуален административен адрес (може да е записано и като „идентичност на адрес“).

За какво да внимавате при получаване на удостоверението за данъчна оценка 

Ако в удостоверението има допусната грешка или несъответствие с нотариалния акт, сделката не може да бъде вписана. 

Затова е необходимо да бъдете внимателни както за грешки и пропуски от страна на служителите на общината, така и за несъответствия поради допуснати в документацията неточности. Проверете: 

  • за несъответствия в адреса, квадратурата, прилежащите помещения; 
  • дали регистрацията на имота е на ваше име. Ако до момента сте пропуснали да го декларирате, преди издаването на документа трябва да подадете декларация по член 14 от ЗМДТ (Закона за местните данъци и такси); 
  • налични ли са точните лични данни на всеки един от съсобствениците при съсобственост. При неточности и празноти отново ще трябва да подадете декларация по чл. 14 от ЗМДТ. Ако съсобствеността е съпружеска, дори и в документите за собственост да фигурира името само на единия, в удостоверението за данъчна оценка трябва да присъстват имената и на двамата; 
  • справката за платени или неплатени данъци и такси – при съсобственост проверете какво е положението за всеки съсобственик. 

Имайте предвид, че каквато и да е грешката, тя може да бъде поправена веднага на ръка и със заверка с подпис и печат от служителя, без да се налага да чакате наново. Затова, ако се окаже, че имате неплатени данъци, платете веднага и поискайте да поправят документа. 

Важно е също да знаете, че ще получите два оригинала на удостоверението. Необходими са ви и двата – за нотариуса и за Агенцията по вписванията. Всъщност, то ви е необходимо не само при покупко-продажба, но и при учредяване на ипотека, рефинансиране на кредит, при дарение. 

Другата особеност е срокът на валидност на удостоверението за данъчна оценка. Издадено до 30 юни, то е валидно до 30 юни на текущата година. Издадено от 1 юли, е с валидност до края на годината. Ако обаче сте платили данъците си за цялата година, документът е валиден до края ѝ – независимо кога е издаден, стига в него изрично да е упоменато това. 

Срокът за издаване на удостоверение за данъчна оценка е до две седмици от подаване на молбата. 

Ние сме Агенция за недвижими имоти „Инвест тайм“ – Варна. За още актуални новини и полезна информация посетете нашата Facebook страница и се абонирайте за канала ни в Youtube.

Оставете Вашия коментар

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Ново строителство
Код: 110524
Варна, Левски € 82 000
2-стаен 66 м2
Продава
Ново строителство
Код: 110461
Варна, Владиславово € 76 800
3-стаен 90 м2
Продава
Ново строителство
Код: 110453
Варна, Владиславово € 52 600
2-стаен 60 м2
Продава
Ново строителство Само от Invest Time
Код: 107540
Аспарухово, Варна € 24 000
Магазин 30 м2
Продава
Ново строителство Само от Invest Time
Код: 107150
Аспарухово, Варна € 176 700
Магазин 203 м2
Продава
Ново строителство Само от Invest Time
Код: 107035
Аспарухово, Варна € 57 900
2-стаен 66.5 м2
Продава
Ново строителство Само от Invest Time
Код: 107032
Аспарухово, Варна € 96 250
2-стаен 111 м2
Продава
Ново строителство
Код: 107031
Аспарухово, Варна € 116 875
3-стаен 134 м2
Продава
Ново строителство
Код: 110080
Варна, Изгрев € 56 674
2-стаен 56 м2
Продава
Ново строителство
Код: 110079
Варна, Изгрев € 96 929
3-стаен 96 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109462
Варна, Владиславово € 30 850
1-стаен 39 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109884
Варна, Цветен € 42 500
1-стаен 42 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109812
Варна, Цветен € 136 000
3-стаен 134 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109778
Бриз, Варна € 151 440
3-стаен 101 м2
Продава
Ново строителство
Код: 109777
Варна € 86 800
2-стаен 56 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, бул. Съборни 40

INVESTTIME