Защо е необходимо удостоверение за данъчна оценка при покупко-продажба на имот

15.07.2022 support
Защо е необходимо удостоверение за данъчна оценка при покупко-продажба на имот - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Удостоверението за данъчна оценка по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е един от документите, без които не можете да приключите сделка за продажба на имот. Ще ви го издадат от общината, на чиято територия се намира имотът. В него е посочена данъчната оценка в лева и наличието или липсата на задължения към бюджета – данък сгради и такса смет. 

Защо ви е необходимо удостоверението за данъчна оценка

При имотна сделка дължите нотариална такса, такса за вписване в Агенцията по вписванията, данък за прехвърляне на имота към общината. Размерът им се определя на база на договорената и изплатена цена, когато тя е по-висока от данъчната оценка. Ако сделката е изповядана на стойност, по-ниска от данъчната оценка, то дължимото се изчислява на базата на самата данъчна оценка, вписана в удостоверението. Това изискване на закона не позволява произволно намаляване на данъците и таксите под определен праг. 

Документът има още една задача. Той трябва да улесни събирането на данъците. Ако в него е написано, че имате задължения към бюджета, сделката все още може да се състои, но процедурата е доста по-усложнена. Вие трябва да подадете декларация по чл. 264, ал. 4  от ДОПК (Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), с която признавате, че имате задължения и се съгласявате да ги погасите, като купувачът преведе дължимата от вас сума за сметка на цената, която сте договорили. 

Как да получите удостоверение за данъчна оценка 

Необходимо е да подадете молба за издаване на документа в общинската администрация, на чиято територия е имота. Тя може да бъде подадена от всеки. Но готовия документ могат да получат само определени лица: 

  • собственикът или негов пълномощник. В случай на съсобственост може да го получи и само един от съсобствениците; 
  • наследник или заветник (получил имота по силата на завещание); 
  • приобретател на държавен или общински имот. 

Всеки от тях трябва да е в състояние да докаже правото си със съответния документ. 

Към молбата трябва да приложите копия на нотариалния акт и удостоверението за наследници при наследствен имот, но ще ви трябват и оригиналите – за сверка. В случай че продаваният имот е все още в строеж, то е необходим констативен протокол от общината, който потвърждава до каква степен е завършена сградата. При промяна на адреса (преименуване на улици и квартали) ще ви е необходимо и удостоверение за актуален административен адрес (може да е записано и като „идентичност на адрес“).

За какво да внимавате при получаване на удостоверението за данъчна оценка 

Ако в удостоверението има допусната грешка или несъответствие с нотариалния акт, сделката не може да бъде вписана. 

Затова е необходимо да бъдете внимателни както за грешки и пропуски от страна на служителите на общината, така и за несъответствия поради допуснати в документацията неточности. Проверете: 

  • за несъответствия в адреса, квадратурата, прилежащите помещения; 
  • дали регистрацията на имота е на ваше име. Ако до момента сте пропуснали да го декларирате, преди издаването на документа трябва да подадете декларация по член 14 от ЗМДТ (Закона за местните данъци и такси); 
  • налични ли са точните лични данни на всеки един от съсобствениците при съсобственост. При неточности и празноти отново ще трябва да подадете декларация по чл. 14 от ЗМДТ. Ако съсобствеността е съпружеска, дори и в документите за собственост да фигурира името само на единия, в удостоверението за данъчна оценка трябва да присъстват имената и на двамата; 
  • справката за платени или неплатени данъци и такси – при съсобственост проверете какво е положението за всеки съсобственик. 

Имайте предвид, че каквато и да е грешката, тя може да бъде поправена веднага на ръка и със заверка с подпис и печат от служителя, без да се налага да чакате наново. Затова, ако се окаже, че имате неплатени данъци, платете веднага и поискайте да поправят документа. 

Важно е също да знаете, че ще получите два оригинала на удостоверението. Необходими са ви и двата – за нотариуса и за Агенцията по вписванията. Всъщност, то ви е необходимо не само при покупко-продажба, но и при учредяване на ипотека, рефинансиране на кредит, при дарение. 

Другата особеност е срокът на валидност на удостоверението за данъчна оценка. Издадено до 30 юни, то е валидно до 30 юни на текущата година. Издадено от 1 юли, е с валидност до края на годината. Ако обаче сте платили данъците си за цялата година, документът е валиден до края ѝ – независимо кога е издаден, стига в него изрично да е упоменато това. 

Срокът за издаване на удостоверение за данъчна оценка е до две седмици от подаване на молбата. 

Ние сме Агенция за недвижими имоти „Инвест тайм“ – Варна. За още актуални новини и полезна информация посетете нашата Facebook страница и се абонирайте за канала ни в Youtube.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Бриз, Варна € 500
Къща 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113747
Варна, област, с.Звездица € 33 000
Парцел 604 м2
Варна € 92 000
3-стаен 60 м2
Варна, област, м-т Ален Мак € 220 000
Къща 200 м2
Продава
Код: 113742
Варна € 165 000
Многостаен 120 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113737
Варна, област, с.Константиново € 11 000
Парцел 570 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113730
Варна, област, с.Николаевка € 35 000
Парцел 3000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113725
Аспарухово, Варна € 69 950
2-стаен 66 м2
Продава
Код: 113723
Варна, Трошево € 75 000
2-стаен 60 м2
Отдава
Само от Invest Time
Код: 113722
Варна, Център € 600
Офис 110 м2
Отдава
Код: 113716
Варна, Център € 600
Офис 53 м2
Продава
Код: 113702
Варна, област, м-т Манастирски рид € 99 000
Къща 70 м2
Варна, Цветен € 118 000
3-стаен 97 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113688
Варна, област, гр.Провадия € 50 000
3-стаен 78 м2
Продава
Код: 113666
Варна, Окръжна болница € 214 000
3-стаен 87 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME