Покупко-продажба на имот от фирма: Регистрация по ЗДДС и дължим данък

27.10.2023 support
Покупко-продажба на имот от фирма: Регистрация по ЗДДС и дължим данък - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Пазарът на жилища в България бележи значителен растеж през последните години, превръщайки сделките с имоти в привлекателна инвестиционна възможност. Независимо дали купувате или продавате имот като компания, от решаващо значение е да разберете правните и данъчни последици от тези транзакции.

В днешната тема агенция за недвижими имоти Инвест Тайм ще представи общ преглед на един от най-често срещаните ситуации: покупко-продажбата на имот от фирма. Със спецификата ни запознава нашия надежден партньор от Варна – счетоводна кантора Комаров Консулт.

Условия за регистрация по ЗДДС според българското законодателство

В България данъкът върху добавената стойност (ДДС) е основен фактор за фирми, участващи в сделки с имоти. Регистрацията по ДДС е задължителна за фирми, които надвишават годишен праг на оборота в размер на 50 000 лв. В практиката при покупка на имот от юридическо лице с регистрация по ДДС право на данъчен кредит се получава в зависимост от бъдещето предназначение на имота.

В случай, че фирма закупи апартамент и реши да го използва за предоставяне на услуги – например краткосрочно отдаване под наем има право да ползва данъчен кредит. Това е така, защото предоставяната услуга вече подлежи на облагане.

Ако бъдещото използване на имота е освободено от данъчно облагане, тогава право на данъчен кредит няма. Същата е ситуацията и с недвижими имущества със смесено предназначение, като и в този случай фирмата няма право да използва частичен данъчен кредит.

Данъчният кредит може да бъде използван единствено ако ЗДДС подлежащ на приспадане стане изискуем по закон. Така възстановяването на удържания данък по ДДС е възможно при:

  • Покупка на имот в нова сграда;
  • Покупка на имот от фирма с регистрация по ЗДДС;
  • Изминали са 3 последователни отчетни периода, чийто размер на дължимия ДДС е по-нисък от използвания данъчен кредит;

Ако юридическото лице отговаря на тези условия може да се стартира процедура по изискване за връщане на ДДС за покупката на недвижим имот.

Кои имоти са освободени от ДДС?

Покупката и продажбата на стари сгради е освободена от ДДС. Под термина „стара“ се има предвид всеки имот, чието Разрешение за ползване е издадено преди над 5 години. ДДС се дължи за нови сгради, които:

  • Към момента на покупко-продажбата, в който ДДС е станал изискуем при извършен груб строеж;
  • Към момента на покупко-продажбата, в който ДДС е станал изискуем и не са изминали 5 години от издаденото Разрешение за ползване по смисъла на ЗУТ;

Какви са разликите при покупко-продажбата на имот като физическо лице и фирма?

Покупко-продажбата на имот от фирма не се различава особено от това да бъде осъществена от физическо лице. Често в практиката заради правото на данъчен кредит и възстановяване на дължимия данък хората масово използват дружества с ограничена отговорност (ЕООД или ООД) за по-изгодна покупка на имот. Това е така най-вече при покупки с цел инвестиции за краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем.

Според данъчното законодателство, когато сделките с имоти да се осъществяват от името на ЮЛ е важно фирмата да бъде действаща. В случай, че към момента тя не упражнява дейност, задълженията се разсрочват до давност 5 години. След изтичането им се приспадат като приходи, върху които се начислява данък – 10% от продажбата.

Продажба на имот от фирма

Продажбата на имот от юридическо към физическо лице е често срещана практика. Много често се наблюдава при покупката на апартаменти „на зелено“, които са собственост на строителни или инвестиционни фирми. Въпреки това и при този вид сделки си има особености.

Важно е когато купувате имот от ЮЛ да направите справка чия е собствеността на фирмата и дали собствеността на земята и сградата се води на един и същ собственик. Важно е да се определи дали е издадено право на строеж на въпросната фирма. Втората и също особено важна стъпка е да се провери дали върху имота има наложени тежести и запори.

В случай, че фирмата е с няколко съсобственика за да се осъществи продажбата всеки един от тях трябва да даде своето съгласие. Експертите от Комаров Консулт ви припомнят, че при препродажба на имот, както продажба на дарен имот фирмата дължи 10% данък печалба.

Доверете се на експертите в счетоводното обслужване!

Навигирането в сложния свят на регистрация по ДДС и данъчните задължения в България, особено в сектора на недвижимите имоти, може да бъде трудна задача. Тук на помощ идва счетоводна кантора Комаров Консулт. Техният опитен екип от професионални счетоводители и данъчни специалисти специализира в предоставянето на персонализирани насоки и пълна подкрепа за фирми, участващи в сделки с имоти.

Счетоводна кантора Комаров Консулт ще ви помогне за следното:

  • Регистрация по ДДС: Те могат да помогнат да се гарантира, че вашата компания е регистрирана по ДДС в съответствие с най-новите разпоредби.
  • Данъчно изчисление: Комаров Консулт ще изчисли дължимия ДДС при сделки с имоти, като вземе предвид всички освобождавания или намалени ставки, приложими за вашия конкретен случай.
  • Декларации по ДДС: Техният екип може да подготви и подаде Вашите декларации по ДДС точно и навреме.
  • Максимизиране на приспадането на ДДС: Комаров Консулт ще идентифицира всички възможности за приспадане на ДДС за да намали общия дължим данък.

Сделките с недвижими имоти са пълни със сложни специфики и във всяка ситуация могат да възникнат допълнителни въпроси. Ето защо екипът на Инвест Тайм ви съветва да се обърнете към компетентен счетоводител, особено когато покупко-продажбата се осъществява от името на фирма.

За персонализирана помощ и експертни счетоводни насоки се свържете с Комаров Консулт. За пълно съдействие при избора на имот ние от Инвест Тайм сме винаги насреща.

Ако статията "Покупко-продажба на имот от фирма: Регистрация по ЗДДС и дължим данък Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113976
Варна, Младост 1 € 139 900
4-стаен 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113974
Варна € 220 000
3-стаен 85 м2
Продава
Код: 113970
Добрич, област, с.Граничар € 13 754
Парцел 1696 м2
Продава
Код: 113969
гр.Балчик, Добрич, област € 67 990
3-стаен 80 м2
Продава
Код: 113966
Добрич, област, с.Кранево € 68 000
2-стаен 71 м2
Продава
Код: 113965
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 90 625
Парцел 1250 м2
Продава
Код: 113964
Варна € 1 386 000
Парцел 17773 м2
Продава
Код: 113963
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 72 500
Парцел 1000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113961
Варна, м-т Боровец - север € 39 990
Парцел 1073 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113960
Варна € 229 000
4-стаен 93 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113959
Варна, Левски € 159 900
4-стаен 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113958
Варна, Червен площад € 195 000
4-стаен 104 м2
Продава
Код: 113956
Варна, Владиславово € 85 000
2-стаен 61 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113955
Добрич, област, с.Тянево € 105 750
Парцел 45 м2
Варна, Център € 188 000
3-стаен 112 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се