Покупка на имот като инвестиционен проект

31.01.2024 support
Покупка на имот като инвестиционен проект - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Инвестициите в недвижимото имущество са солиден начин да запазим или увеличим капитала си. Много голям процент от хората се насочват към инвестиция именно в тази област, като най-сигурния начин да добавят стойност към парите си.

Някои успяват да постигнат максимални резултати, други срещат трудности, но все пак реализират добри сделки, но има и такива, които губят стойност след като инвестират в имот поради различни причини.

Хората търсят имоти главно с две различни цели. Първата е за живеене, втората за инвестиция. Критериите, с които трябва да се съобразим обаче драстично се различават, когато търсим имот за живот и такъв за печалба от него.

Ако купуваме жилище за себе си сме склонни да правим отстъпки от към цена, но не и от към качество. Разбира се всеки иска да вземе най-доброто качество, на възможно най-приемливата цена. Става въпрос разбира се, че взимаме емоционални решения, когато купуваме собствено жилище.

Харесваме си район и понякога имот, който ако купуваме за да спечелим пари от него, не бихме го направили.

Изборът на оптимално подходящ инвестиционен имот обаче изисква:

 • добро проучване на пазара;
 • поглед в бъдещето;
 • знания относно цени на услуги за довършителни дейности или ремонти (ако купувате вече експлоатиран имот);
 • поемане на риск и добро планиране.
Инвестиция в краткосрочни наеми

От тук вече можем да разгледаме и важните стъпки, които трябва да предприеме един кандидат инвеститор на имот:

Избор  на район

 1. Локацията трябва да е комукативна, в противен случай рискувате имота да се задържи на пазара, което при инвестиция с цел печалба, не е добре. Това ще рече в близост да има спирка  на метро, градски транспорт, супермаркети, аптеки.
 2. Кварталът е субективно решение, но ако има бърз достъп до централните части на града е по-добре. Не е задължително имота да се намира в престижни части на града, за да е добра инвестиция. Понякога в евтините части се постига по-добър ефект.
 3. Инфраструктурата е важна, ако кварталът е със завършени улици това ще повиши цената. Ако това предстои, не е лошо, но проверете какъв ще е срокът пътищата да бъдат завършени. Обикновено не е преди да е завършена определена част от квартала.

Качество на строителство

Проучете строителя и как завършва сградите си. Става въпрос за цялостно строителство на сградата;

 1. Дизайн и външен вид  –  изберете сграда, който външен вид както се казва „хваща око“. Избягвайте лошо решени цветово строителства, недомислени орнаменти и нелицеприятна външна среда.
 2. Довършителни работи – детайлите при завършека на общите части като парапети, гранитни плочи, хубав и безшумен асансьор, измазване и боядисване, са важни при първоначалното впечатление.
 3. Енергийна ефективност – след 2020г в България всички сгради ще се строят по стандарт „зелено строителство“. Това ви гарантира максимален топлинен резултат на имота, което води и до намалени сметки за енергия. Това се гледа изключително много от евентуални ваши бъдещи клиенти.

Цена на имота и доходност

 1. Цена -Това е водещият фактор при покупка, разбира се. Колкото в по-ранен етап се включите с инвестиция при новострояща се сграда, толкова по-успешна ще бъде вашата инвестиция. Естествено тук трябва да се внимава и да избирате надежден строител.
 2. Доходност – Използването на лични средства ще вдигне вашата доходност от имота, който при наем ще ви носи около 5% годишно от платената цена, а при препродажба се получава големият марж. Тук печалбите стандартно може да са от 20% и да стигнат дори до 50%.

Тип имот и паркомясто

 1. Тип апартамент – Маломерните апартаменти са най-търсени и най-ликвидни на пазара. Избягвайте партерен и последен етаж, по-възможност среден. Изложението е важно, но не толкова, колкото етаж и квадратура.
 2. Паркомясто – новите сгради са със задължителна бройка паркоместа, но ако инвестирате в нещо строено по-назад в годините, проучете възможността за паркомясто.
Важни стъпки при покупка на имот за инвестиция

Консултация със специалисти в сферата

Когато сте решили да инвестирате, първите стъпки са да проучите пазара, а това може да го направите или сами или чрез посредник. Избирането на посредник, разбира се носи своите плюсове, но и минуси. Все повече инвеститорски фирми разполагат с отдели за продажба на собствените си имоти и директната връзка с тях би ви спестила допълнителните разходи, ако се обърнете към агенция. Разбира се зависи от това с какво време разполагате, но си преценете дали можете да си позволите този разход.

Не така обаче седят нещата с наемането на адвокат при покупко-продажбите. Особено когато купувате имота, ви съветваме задължително да се обърнете към специалист юрист. Има такива, които главно се занимават с имотни сделки. При подписването да предварителния договор, както и получаването на АКТ16, задължително трябва да бъдете консултирани от специалист в тази област. При последваща продажба на имота, нещата са по-скоро формални, но пак би било добре да прибегнете до подобни услуги.

Инвестиция в краткосрочни наеми

Краткосрочните наеми стават все по-популярни сред хората, които отдават имотите си. Броя на имотите, предлагащи се за кратък престой расте всяка година. Определено търсенето нараства, затова това са добри инвестиции. Тук обаче има специфики, с които трябва да се съобразите, за да може вашият проект да е успешен;

 • Имотът трябва да се намира в централните части на града или район, в който има търсене на единични нощувки.
 • формирането на наемната цена е важно нещо и е комплекс от колко луксозен е имота, колко човека може да се настанят, колко близо е до централните части и средна цена за града. Важно е нито да го надценявате, нито да го подценявате.
 • Да имате достатъчно време да се заемете с организацията или да отдаде имота на подходяща фирма, която да го управлява.

Доходността, която може да получите от краткосрочен наем може да надхвърли до 200% тази на месечен. Имайте предвид обаче, че сезонността е голям фактор при отдаването на такива имоти. За това трябва да смятате доходност на годишна база, спрямо дългосрочния наем. Пресметнете и процент, който ще трябва да плащате на фирмата, която менажира имота ви, както на платформите (AirBnb, Booking и т.н.), с които задължително трябва да се работи. Ако на дългосрочен наем може да не плащате данък, като честа практика, тук няма как да не го правите. Всички доходи от платформи в интернет, се осчетоводяват и накрая на годината се плаща данък.

И не на последно място, разполагате с имота си във времето, когато не е резервиран или вие прецените, че ще ви е нужен.

Така че краткосрочните наеми определено си заслужават, но и носят доста по-голяма отговорност със себе си.

Ако статията "Покупка на имот като инвестиционен проект Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113936
Добрич, област, с.Кранево € 298 000
Парцел 1950 м2
Продава
Код: 113934
Добрич, област, с.Кранево € 55 000
Парцел 681 м2
Продава
Код: 113933
гр.Балчик, Добрич, област € 27 000
Парцел 1002 м2
Отдава
Код: 113932
Варна, ЛК Тракия € 600
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113931
Варна, Широк център € 132 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113930
Добрич, област, с.Кранево € 36 900
Парцел 550 м2
Продава
Код: 113929
Добрич, област, с.Кранево € 49 900
Парцел 935 м2
Продава
Код: 113926
Добрич, област, с.Кранево € 285 000
Къща 180 м2
Продава
Код: 113924
Добрич, област, с.Кранево € 101 000
Парцел 995 м2
Варна, област, с.Приселци € 268 000
Къща 228 м2
Отдава
Код: 113917
Варна, Спортна зала € 600
Многостаен 100 м2
Продава
Код: 113910
Варна, Погребите € 95 510
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 113903
Бриз, Варна € 59 900
Офис 40 м2
Варна, Център € 310 000
Етаж от къща 138 м2
Отдава
Код: 113900
Варна, Окръжна болница € 400
2-стаен 65 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се