Под наем или на кредит – плюсове и минуси

24.01.2024 support
Под наем или на кредит – плюсове и минуси - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Дали да плащаме ежемесечно наем или да изплащаме свое жилище с вноски към банката? Мненията са разнопосочни, като тези, които смятат, че да се обитава жилище под наем е по-доброто решение, имат няколко основни аргумента. Те обаче са силно измамни, тъй като в перспектива се оказва, че всеки от тях всъщност е плюс в подкрепа на покупката на жилище с кредит от банка. Нека ги разгледаме един по един:

1. Стойността на месечния наем и вноската по кредита са едни и същи.

Дори и привидно да успявате да плащате наем с цена равна на стойността на месечната ви вноска по кредита, това ще е свързано с много компромиси относно качеството на жилището. Особено в настоящата икономическа ситуация.

Само за няколко години нивата на наемните цени скочиха двойно и днес за наема на двустайно жилище преди 2 години можете да наемете евентуално складово помещение с размер на гараж в някой от крайните квартали. За сметка на това банковите институции са стабилни и обект на строг държавен контрол. Лихвите по кредитите са се повишили едва с 1,5 до 2 %, което означава, че месечните вноски не са поскъпнали с повече от 10% .

Тъй като договорите за кредитиране имат своите стабилни условия, това означава, че за целия период вие ще плащате сравнително една и съща вноска, докато наемите може дотогава да се вдигнат многократно.

Да, но имотите също поскъпнаха! Да, но максималните нива на поскъпване не надвишават 30%, което означава, че тези 30% допълнителна стойност разпределена в 25 и 30 годишен период ще оскъпят вноската ви съвсем поносимо. Банките са наясно с покупателните възможности на населението и техните алгоритми са съобразени с този фактор.

Кредитирането е основно перо в тяхната дейност и те в никакъв случай не биха допуснали да предлагат непосилни условия. Особено що се касае за ипотечни кредити, които са напълно обезпечени.

И още нещо, което ще напомним няколко пъти в тази статия – в крайна сметка с тази вноска изплащате нещо свое!

Плюсове при имот под наем

2. Така се обвързвам с това жилище, а може след 10 години да искам да съм на друго място!

Възможно е, да. Наемите дават привидна свобода на избор за местоживеене с едно много важно уточнение – преместването няма да ви остави нищо срещу инвестицията в наем, която сте направили. Просто ще продължите да плащате без да сте придобили собственост. За сметка на това и използвайки именно първия аргумент в полза на наемането на жилище, вие можете да отдадете под наем кредитираното жилище и със средствата да изплащате месечната си вноска.

По този начин, премествайки се, няма да загубите нищо от това, което сте плащали до момента и ще продължите да изплащате собствен имот без това да ви коства допълнителни разходи. Можете да се преместите навсякъде по света, като в голяма част от случаите наемната такса може да надвишава вноската по кредита ви и с разликата да покривате и част от текущите си разходи.

И пак да отбележим – ще живеете, където искате, инвестирайки в собствен имот!

3. Няма да се занимавам с ремонти и обзавеждане!

Така е и не точно! Ангажиментите по поддръжката на жилището действително са на наемодателя, но те не включват преустройства с цел комфорт или подмяна на мебели. Това означава, че ако имате необходимост от допълнително пространство в банята или кухнята, или имате нов член на семейството, ще трябва да си ги осигурите със собствени средства в полза на наемодателя и то безвъзмездно.

В случай, че ви разрешат, разбира се!

Живеейки под наем е необходимо да получите разрешение от собственика за всяка най-дребна промяна. Ако живеехме в идеален свят, в който наемодатели бяха само толерантни разбиращи хора, които поставят нуждите на наемателите на пиедестал.

Това обаче не е така и всяка ваша допълнителна нужда може да бъде съвсем аргументирано отказана, тъй като все пак това зависи от нагласата на собственика, както и факта, че промените могат да се отразят на атрактивността на имота за бъдещи наематели.

В противовес на описаното – ако закупите жилище на кредит, първо ще направите избор, който максимално отговаря на изискванията ви и задоволява и бъдещи нужди. Второ – всяка инвестиция ще остане като траен актив на собственото ви жилище. И трето – нямате нужда от ничие разрешение.

Относно инвестициите в ремонти, довършване и обзавеждане, банките почти винаги предлагат опции за допълнително кредитиране за тези нужди. С тези средства вие ще довършите, реновирате и обзаведете жилището си по свой собствен вкус и съобразно вашия комфорт!

И да не забравим – инвестирайки в свой собствен и уникален дом!

Предимства да се инвестира в собствен дом

Аргументите на любителите наематели свършват до тук! Нека сега разгледаме останалите важни предимства на решението да се инвестира в собствен дом, вместо да се заплаща наем без придобиване на собственост:

 • Персонален избор
  Започваме от избора на жилище, който е много по-голям, когато се касае за имоти продажба. Можете да изберете перспективен район, където да си закупите жилище в новострояща се сграда с чисто нова инфраструктура. Можете да изберете жилище, което да ремонтирате или довършите съобразно вашите индивидуални желания и нужди.

  Няма да ви се налага да ползвате мебели, които са преживяли какво ли не, а ще обзаведете дом, в който вие пръв се наслаждавате на филмови вечери на чисто новия диван. Можете да си изберете и средата, в която ще съществувате и да имате правата на собственик, а не тези на наемател, който трябва да се съобразява с всичко и всички.
 • Инвестиция в нещо свое и наследство за следващото поколение
  Звучи толкова смислено, че няма нужда дори да се разяснява. Има ли нещо по-смислено в живота от инвестиция в собствен дом, който някой ден ще остане за децата ви?! Не, нищо не може да замени натрупаните през годините спомени и справянето с тежките ситуации, както и усещането, че си си вкъщи!

  Някои хора разбират купуването на кредит като вид „робство“ към банките, а всъщност това е най-социалната услуга на нашето съвремие. Помислете си само ако трябва да събирате пари за собствено жилище и същевременно да плащате наем. След колко години и на каква възраст ще можете да сте спокойни, че имате къде да остареете, без да се страхувате, че няма да имате достатъчно средства? Може би никога!

  В крайна сметка ще платите много повече, тъй като когато не сте в активна трудова възраст и ако случайно нямате някакви огромни спестявания, ще трябва да плащате наем до края на живота си. Без да оставите нищо на децата си за съжаление!

  Но ако планирате разумно живота си ще се радвате на спокойни старини, с усещането, че сте оставили дом на семейството си.
 • Рентабилна инвестиция
  Независимо дали купувате жилище за ползване или за инвестиция, то може да ви се отплати с печалба плюс придобита собственост. Недвижимостите, подобно на благородните метали и скъпоценните камъни, са трайни активи, които поддържат свята стойност стабилна.

  Това означава, че инвестирайки в имот, вие противодействате предварително на всяка икономическа криза или житейска трудност. Вие винаги можете да продадете жилището и да нямате ангажимент към банката като запазите огромна сума пари. Това със сигурност не можете да направите с разписките за платен наем. Тях можете да пазите само за спомен!

Ако сте закупили жилище и искате да го довършите и продадете и сте направили добър избор на момент и район, можете съвсем спокойно да го продадете с печалба, която ще ви осигури още един апартамент например. В най-лошия случай ще сте платили няколко вноски към банката, които впоследствие ще бъдат възстановени от новия собственик.

Ако сте го взели за инвестиция под наем нещата са много ясни:

Ако например отдавате под наем жилище за 30 години и получавате наем от 850 лв (което в момента означава едностаен апартамент в крайните квартали), вие ще получите общо  288 000 лева, с които ще успеете да върнете кредита си, да имате печалба и да станете пълноправен собственик на този имот. Разбира се с тази цел трябва да се закупуват жилища с предпочитани за наематели райони, но това е пределно ясно!

Няма нито един аргумент, който да дава превес на теорията, че наемането на имот е по-рентабилно или дава свобода. Напротив – в крайна сметка човек има нужда винаги от място за живеене и ако не придобил такова ще бъде зависим от високи разходи и чужда собственост до края на живота си!

Ако статията "Под наем или на кредит – плюсове и минуси Ви е харесала, научете повече за Недвижими имоти Варна - Статия и Топ Оферти.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 113936
Добрич, област, с.Кранево € 298 000
Парцел 1950 м2
Продава
Код: 113934
Добрич, област, с.Кранево € 55 000
Парцел 681 м2
Продава
Код: 113933
гр.Балчик, Добрич, област € 27 000
Парцел 1002 м2
Отдава
Код: 113932
Варна, ЛК Тракия € 600
3-стаен 100 м2
Продава
Код: 113931
Варна, Широк център € 132 000
3-стаен 88 м2
Продава
Код: 113930
Добрич, област, с.Кранево € 36 900
Парцел 550 м2
Продава
Код: 113929
Добрич, област, с.Кранево € 49 900
Парцел 935 м2
Продава
Код: 113926
Добрич, област, с.Кранево € 285 000
Къща 180 м2
Продава
Код: 113924
Добрич, област, с.Кранево € 101 000
Парцел 995 м2
Варна, област, с.Приселци € 268 000
Къща 228 м2
Отдава
Код: 113917
Варна, Спортна зала € 600
Многостаен 100 м2
Продава
Код: 113910
Варна, Погребите € 95 510
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 113903
Бриз, Варна € 59 900
Офис 40 м2
Варна, Център € 310 000
Етаж от къща 138 м2
Отдава
Код: 113900
Варна, Окръжна болница € 400
2-стаен 65 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME
Обади се