Пазарна оценка за ипотечен кредит

05.08.2022 support
Пазарна оценка за ипотечен кредит - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

При отпускане на ипотечен кредит банката ще иска да знае каква е пазарната оценка на имота, който предлагате като обезпечение. Оценяването само по себе си представлява остойностяване на недвижимата собственост. Възлага се на предварително одобрен лицензиран оценител (банките поддържат списъци с подбрани лицензирани оценители), или на компетентен банков служител. Но банката не е длъжна да приеме посочената стойност като основа на ипотечния кредит, дори и тя да е напълно адекватно отражение на състоянието на пазара. 

Нейният интерес е свързан с максималната сигурност на заема, който ще ви отпусне, и е напълно възможно като база за него да приеме много по-ниска сума. Съответно – вие да получите по-малък ипотечен кредит и или да се принудите да търсите кредитиране от другаде на доста по-висока цена, или да се откажете от сделката – дори при платено капаро. 

Пазарна и ликвидационна оценка

Както казахме, банката търси максимална сигурност за заетите пари. Тя не може да бъде сигурна, че ако вие спрете да плащате вноските си, би могла да продаде имота на моментната пазарна цена и да си върне бързо заема. Затова и оценителите работят с две оценки – едната е пазарна, другата – ликвидационна. Ликвидационната е по-ниска и показва за колко би се продал този имот при спешност. По-често точно тя се определя от експертите като по-съответстваща на пазара, по-адекватна. 

За допълнително минимизиране на риска някои банки дисконтират ликвидационната стойност. Ще рече – намаляват я с определен процент. И вече върху занижената сума изчисляват кредита, като в обичайния случай предвиждат вашите 20% самоучастие и ви отпускат 80%, в добрите случаи – около 90%. 

Така желанието на банката за максимална сигурност и бърза ликвидност на имота може да остави сделката ви недофинансирана и сключването ѝ да бъде усложнено, или тя директно да се провали. 

По какво се различават пазарната оценка на имота и пазарната цена

Пазарната оценка се изработва по предварително разработена методология с уточнени критерии. Тя отчита цените на подобни имоти в близост, състоянието и квадратурата на жилището, технологията на строителство, състоянието на двора – облагороден, с овошки и асми, запустял и т. н. 

Пазарната цена е срещата между продавача и купувача, договорената цена. Тя може да е по-висока или по-ниска, отчитайки не само обективните дадености на имота, но и субективни фактори – колко бърза продавачът, какви емоции изпитва купувачът и т. п. В условията на непрекъснат растеж на пазара цената обикновено е по-висока от оценката и това допълнително усложнява финансирането на сделката. 

Ако се чудите къде тук е мястото на данъчната оценка – тя е нещо съвсем различно. Служи за база за формирането на данъците и  обичайно е по-ниска от пазарната. 

Особености на пазарната оценка 

Тя е задължителна, ако ще купувате имота с ипотечен кредит. 

Валидна е към момента на изготвянето ѝ. В редки случаи, когато няма съществени промени на пазара на съответния тип имоти и не са правени съществени промени в жилището, валидността ѝ е 6 месеца. След това задължително следва да се направи нова. При това, когато е направена за отпускане на ипотечен кредит, по принцип не може да се използва за други цели. 

Различните оценители могат да определят различна стойност поради разликите в подхода и методите си. Ако направите пазарната оценка предварително и оценителят не е сред одобрените от банката, може да ви се наложи да я правите втори път. 

Изработва се в период от няколко дни след оглед на имота и предоставяне на изискваните от оценителя документи. 

Имате ли полезен ход срещу намаляването на пазарната оценка за ипотечен кредит 

Доброто решение е да потърсите кредитен консултант още в началото на процеса, за да сте наясно с евентуалните изненади и с възможностите за преодоляването им. С негова помощ можете да: 

  • изберете банка с по-толерантна методология и по-малко рестриктивна политика; 
  • предложите при възможност допълнително обезпечаване на заема с друг имот; 
  • потърсите допълнително финансиране – примерно потребителски кредит; 
  • прецените дали имате шансове да получите одобрение на сделката по изключение при налични за това условия. 

Накратко – кредитния консултант ще ви помогне да се ориентирате сред възможните подводни камъни на ипотечното кредитиране и да получите нужното ви финансиране за покупката на желания имот. 

Ние сме Агенция за недвижими имоти „Инвест тайм“ – Варна. За още актуални новини и полезна информация посетете нашата Facebook страница и се абонирайте за канала ни в Youtube.

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Бриз, Варна € 500
Къща 80 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113747
Варна, област, с.Звездица € 33 000
Парцел 604 м2
Варна € 92 000
3-стаен 60 м2
Варна, област, м-т Ален Мак € 220 000
Къща 200 м2
Продава
Код: 113742
Варна € 165 000
Многостаен 120 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113737
Варна, област, с.Константиново € 11 000
Парцел 570 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113730
Варна, област, с.Николаевка € 35 000
Парцел 3000 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113725
Аспарухово, Варна € 69 950
2-стаен 66 м2
Продава
Код: 113723
Варна, Трошево € 75 000
2-стаен 60 м2
Отдава
Само от Invest Time
Код: 113722
Варна, Център € 600
Офис 110 м2
Отдава
Код: 113716
Варна, Център € 600
Офис 53 м2
Продава
Код: 113702
Варна, област, м-т Манастирски рид € 99 000
Къща 70 м2
Варна, Цветен € 118 000
3-стаен 97 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 113688
Варна, област, гр.Провадия € 50 000
3-стаен 78 м2
Продава
Код: 113666
Варна, Окръжна болница € 214 000
3-стаен 87 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, ул. “Братя Шкорпил”
26А, ет. 4, офис 16-17

INVESTTIME