Кои са 9-те най-сериозни трудности пред брокера на недвижими имоти

28.10.2022 webfa
Кои са 9-те най-сериозни трудности пред брокера на недвижими имоти - Агенция за недвижими имоти Варна – Invest Time

Колкото и да сме пристрастни към професията на брокера, трябва да признаем, че тя съвсем не е лесна. Както при всяка друга, най-трудни са първите месеци и години на трупане на опит и развиване на умения. Но трудностите при нея са от различен характер. Те произтичат от това, с което тя най-много привлича – независимостта. 

Кои са проблемите, пред които ще се изправите в началото, и как да ги разрешите? 

1. Работите за комисионна и приходите могат да са нестабилни

Комисионната съвсем не звучи като проблем. Но тя не идва на точно число всеки месец, нито като фиксирана сума, както когато работите някъде на трудов договор. В началото, докато сделките са несигурни и нередовни, приходите също са несигурни и нередовни. При това не бива да забравяте, че това не са нетни приходи, като при заплатата. От тях трябва да издържате и дейността си. Затова в началото може да се окаже, че  финансовото ви положение е доста нестабилно. 

Кои са 9-те най-сериозни трудности пред брокера на недвижими имоти

Решение 

Следете стриктно разходите си, от всяка сделка заделяйте резерв. Формирайте благоразумен бюджет и се старайте да се побирате в него. 

С времето и натрупания опит сделките ще стават повече и по-големи, съответно ще се увеличават и приходите – комисионната зависи от броя продадени недвижими имоти и цената им. И наистина не е ограничена от нищо друго, освен от собствените ви умения, целеустременост и работа. 

2. Управлението на времето се оказва предизвикателство 

Като брокер на недвижими имоти вие разполагате с цялото си време – сами избирате часовете, в които работите и в които почивате. За несвикнал човек липсата на външна мотивация (някой, пред когото да се отчитате) пречи на самоорганизацията, разработването и следването на адекватен график. 

Един начинаещ лесно може да пропилее времето си с мисълта, че после ще навакса, а друг – да прекалява с работните часове, защото се стреми по-бързо да постигне целите си. Накрая минутите изтичат, работата не е свършена, виждате се рядко с приятелите си и липсвате на семейството си или сте толкова уморени, че заспивате, щом седнете. 

Решение 

Коментирайте с по-опитните брокери на недвижими имоти как изграждат графиците си. Говорете с тях за приоритетите и ги заложете като структурообразуващи в своя график. 

Например – приоритет за вас са срещите с клиенти. Те предпочитат да се виждате в извънработно време – вечер или в почивни дни. Това означава, че някои от вечерите и почивните дни твърдо ще са резервирани за работа. Но ако вече имате ангажименти към семейството си, информирайте за това клиентите си и насрочете срещата в удобно и за тях, и за вас време. 

3. Сами сте си шеф и сами носите отговорността

Нужни са сериозни умения за изграждане на взаимоотношения

Липсата на шеф, пред когото да се отчитате и с когото да се съобразявате, принципно е предимство. Но да сте си сами шеф, означава, че сами носите отговорност за действията си, че трябва да вземате сами решения и да се справяте с  проблеми и предизвикателства. Освен всичко друго трябва да се научите да мислите за приходи, разходи и печалба, за данъци, за рентабилност. 

Това съвсем не е толкова лесно, колкото изглежда – особено в началото. 

Решение 

Постъпете като брокер в добра агенция за недвижими имоти. Така ще има кой да ви помага и да ви напътства в първите ви крачки. По-бързо ще усвоите навици за планиране и развитие на кариерата, организация на ресурсите и пестеливото им използване. 

4. Нужни са сериозни умения за изграждане на взаимоотношения 

Дори когато сте общителни по природа, изграждането на взаимоотношения с клиенти и партньори съвсем не е лесно. За да имате повече клиенти – реални продавачи и купувачи, ви е необходима така наречената сфера на влияние. Това е онази група от хора, върху които имате определено влияние, които са готови да ви доверят сделките си с недвижими имоти и да ви препоръчат на свои близки и познати. 

Тези връзки се изграждат бавно и се поддържат в продължение на години. Изискват внимание, такт и постоянство от страна на брокера. 

Решение 

Ако приемем, че сключването на сделки е първата ви задача, то успоредно с нея трябва да работите за изграждане на вашата сфера на влияние. Тя е залогът за бъдещите ви успехи. Как да започнете да я създавате? 

  • Поддържайте връзки с клиентите, за които вече сте работили като брокер. 
  • Разширете контактите си – работете като доброволец за значима кауза, където 

 можете да спечелите доверието и приятелството на нови хора. 

  • Включете се в групи за различен тип занимания (хоби). 

Колкото по-широка е аудиторията, с която контактувате, толкова по-вероятно е на някого да потрябва брокер на недвижими имоти и вие да сте наблизо в точния момент. 

Пазарът на недвижими имоти е променлив

5. Пазарът на недвижими имоти е променлив 

Той е зависим от динамичното равновесие на икономиката. Отразяват му се всички колебания и сътресения, които тя преживява. Случват се сривове, като този през 2008-9 година. Кога и дали ще се случи следващ, е трудно да се предскаже, но е разбираемо, че се притеснявате. 

Решение 

Каквото и да се случи, необходимостта от дом няма да изчезне, а с това няма да изчезне и професията на брокера на недвижими имоти. Новите семейства искат да купят първата си къща, възрастните си отиват и освободените жилища излизат на пазара. Винаги ще има някой, който се нуждае от помощ при покупка или продажба на недвижим имот. 

6. Балансът между професионалния и личния живот е труден 

Повярвайте, той ще е труден с каквото и да се занимавате. Факт е обаче, че на вас – като брокер – ви се налага да работите, когато другите вече са приключили работния ден и дори работната седмица. Сред тези други са близките ви, семейството, приятелите и вие често се разминавате с тях. 

Решение

Вие имате предимството сами да правите работния си график. Когато се налага да работите след работното време на клиентите си и в почивните дни, непременно предвиждайте компенсации – на следващата вечер, през седмицата. Осигурявайте си време за почивка, за разходки със семейството, за чаша вино с половинката и игри с децата. Това ще ви спаси и от професионално прегаряне. 

7. Продължаващото обучение е част от работата на брокера

Продължаващото обучение е част от работата на брокера. Професията изисква разнородни умения 

То е следствие от постоянните промени на пазара, от новите технологии, нахлуващи и променящи бранша тотално, от обновяваната нормативна база и методи на строителство, от новите банкови услуги и т. н. 

Решение 

Постъпете в добра агенция по недвижими имоти! Да, не е оригинално, но работи. Така ще си осигурите достъп до сериозен обучителен ресурс, проверено ноу хау и добронамерен опитен ментор. 

8. Професията изисква разнородни умения 

Да сте брокер на недвижими имоти означава да сте едновременно: 

  • доверен професионалист за вашия клиент; 
  • преговарящ за доверилия ви се продавач; 
  • правен консултант при подготовката на договорите; 
  • пазарен консултант; 
  • финансов консултант и т. н. 

Освен това като всеки, развиващ собствен бизнес, трябва да се грижите за планиране, отчетност, маркетинг и др. 

Решение 

Тази трудност няма да отпадне с времето. Но с опита и рутината ще ви стане по-лесно да изпълнявате различните професионални роли. 

9. Не искате повече да работите като брокер на недвижими имоти

Възможно е да се случи, дори когато вече сте се доказали като способен и надежден професионалист, а доходите ви са повече от добри. Може натоварването да ви идва в повече, или пък да се променят сериозно житейските обстоятелства. 

Решение 

Имате много възможности да промените позицията си в индустрията. Преподавател, оценител, мениджър на имоти са само някои от тях. Но благодарение на натрупания опит и контакти, можете да намерите работа и в много други сфери. 

Ако сте прочели внимателно причините, заради които си струва да станете брокер, вероятно забелязвате, че трудностите са обратната страна на предимствата на професията.  Затова не се колебайте! Ние сме Invest Time, агенция за недвижими имоти във Варна и ви очакваме

Започнете своята кариера като брокер днес при нас! Ще ви подкрепим. 

Оставете Вашия коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментари
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари

Най - новото на пазара за недвижими имоти

Продава
Код: 112533
Бриз, Варна € 62 000
2-стаен 65 м2
Продава
Код: 112456
Варна, Траката € 89 900
Парцел 880 м2
Продава
Код: 112434
Варна, Център € 232 620
3-стаен 155 м2
Продава
Код: 112432
Варна € 166 890
3-стаен 104 м2
Продава
Код: 112431
Варна € 125 950
2-стаен 84 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 112384
Варна, област, м-т Спорт Палас € 65 000
Парцел 621 м2
Отдава
Код: 112383
Варна, Левски € 275
2-стаен 56 м2
Продава
Код: 112370
Варна, Виница € 88 400
Къща 136 м2
Продава
Код: 112362
Варна, Цветен € 93 500
2-стаен 73 м2
Продава
Код: 112350
Варна, област, м-т Добрева Чешма € 22 000
Парцел 600 м2
Продава
Код: 112326
Варна, област, м-т Манастирски рид € 37 000
Парцел 646 м2
Продава
Само от Invest Time
Код: 112291
Варна, м-т Пчелина € 98 700
3-стаен 99 м2
Продава
Код: 112263
Варна, Колхозен пазар € 76 000
2-стаен 45 м2
Варна, Възраждане 1 € 74 600
2-стаен 59 м2
Отдава
Код: 112206
Варна, Червен площад € 350
2-стаен 71 м2

Бъди от първите научили за новите тенденции и съвети в света на имотите

Свържи се с брокер на Invest Time

Свържи се с брокер на Invest Time

Към контакти
Филтър

Тип имот

Не намирате това, което търсите? Обадете ни се!
Можем да го намерим за Вас!

гр. Варна, бул. Съборни 40

INVESTTIME