Ипотечен Кредит - Invest Time
Ипотечен кредит – какво трябва да знам?
септември 10, 2020
Кредит за покупка на къща
Кредит за покупка на къща
ноември 6, 2020

Жилищен кредит в България

Жилищен кредит Блгария

Според статистиката, българите са изтеглили кредити в размер на 20 милиарда лева. Данните са за април, 2019 година. В това нямаше да има нищо тревожно, ако все повече и повече българи не закупуваха жилища без да имат предварителни спестявания.

Конкуренцията на банките е по-сериозна от всякога, като всяка се стреми да предложи по-изгодни оферти и ниски цени на лихвите с цел да се привлекат повече клиенти. Не е тайна, че най-предпочитани са клиенти с високи и стабилни доходи. Именно затова банките се фокусират главно върху тях, предлагайки им оферти, различаващи се от масовите. Обикновено това са индивидуално договаряни лихви между банката и кредитополучателя, като размерът може да започва от 2,50%.

Какво търсят българите?

През последните години проведените проучвания доказват, че голяма част от българите избират своя жилищен кредит според размера на лихвата. На второ място се нареждат тези, за които е важен годишният процент на разходите (ГПР) и на последно са хората, които избират банката, в която се превежда заплатата им.

Факт е, че напоследък офертите за жилищен кредит стават все по-изгодни, като българите предпочитат да бъдат финансирани в левове, отколкото в евро. Все повече стават и клиентите, предпочитащи по-високи суми за покупка на недвижим имот.

Разходи по кредита

Според кредитните консултанти много хора изобщо не планират предварително разходите около жилищния кредит. А такива неизбежно се появяват. Трябва да се има предвид, че на всеки 10 години ипотеката трябва да се поднови, заедно с всичките и такси. А разходите са за сметка на кредитополучателя. Около даден кредит има множество допълнителни такси за подготовка на документацията, такси за издаване, нотариални такси за придобиване на имот, учредяване на самата ипотека, местни данъци и такси за покупка на недвижимо имущество и т.н. Не бива да забравяте също и за застраховката на имота, която вече е задължителна за всички жилищни кредити.

Нещата, които трябва да знаете преди да изтеглите жилищен кредит в България

Жилищният кредит изисква да разполагате със сигурни и постоянни доходи. За да не изпадате в затруднение се препоръчва размерът на месечните вноски по кредита да не надвишава 30% от вашите доходи. Преди да кандидатствате за жилищен кредит е добре да се информирате подробно за това какви са лихвите, начислявани върху главницата, какъв е процентът на ГПР, санкции при забавяне на плащания, както и за всички останали начисляващи се към него такси, включително и задължителната застраховка на имота.

Добра идея е да потърсите жилищен кредит от банка с възможно най-дълъг фиксиран период на лихвата. Това ще ви гарантира допълнителна сигурност, особено в динамичната икономическа ситуация, в която се намира България в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *