Парцел за строеж
Как да изберете парцел за строеж
август 14, 2019
Сградите във Варна отпреди Освобождението
Сградите във Варна отпреди Освобождението
август 28, 2019

Старите храмове във Варна

Старите храмове във Варна

Поради неизкоренимата потребност на хората от общуване със свещеното, най-дълъг живот сред човешките градежи имат храмовете. Така е и във Варна.

Храм „Света Богородица Панагия“ – на 417 години

Най-старата сграда в града, която още живее, надхвърли 4 века. Съградена е през 1602 година и началото ѝ се свързва с чудотворна икона, която сама избрала мястото за строежа. Избрала и разположението си върху северната, вместо на източната стена на църквата. Новият храм бил 7 на 8 метра и дълбоко вкопан, без камбанария. Няколко десетилетия по-късно в него лумнал пожар. Възстановили го в 1640 година. През столетията от тогава църквата е поддържана, достроявана и дообогатявана. В 1896 е сътворен богато резбованият иконостас от скъпо дърво. Майсторът му вероятно е от Дебърската школа.

Днес специалистите оценяват иконите на църква „Света Богородица Панагия“ като изключително ценни. Освен това – в нарушение на канона – повечето от тях гледат на юг, вместо на запад. Можете да я разгледате на „Хан Крум“ 19.  

Църква „Света Параскева“ – на 234 години

Малката църквица „Света Параскева“ е почти на два века и половина. Съзидана е в 1785 г. Смятало се е, че основите ѝ са на храм от около XIV век, но разкопки от последните години разкриват, че тук е имало антично светилище още от времето на Одесос. Църквата е дар от гръцкия търговец Роде след избавлението му от морска буря. Заради забраната християнските църкви да се строят нависоко, храмът е вкопан в земята. Няма и камбанария.

На няколко пъти в дългия си живот “Света Параскева“ е укрепвана и обновявана. Сдобива се с камбанария. И днес можете да се черкувате в нея – на улица „Осми ноември“.

„Хайрие“ джамия – над 180 години

„Хайрие“ джамия била построена няколко години след руската обсада на Варна – през 1835 г. Ремонтирана е почти век по-късно – през 1926 година.  Постройката ясно препраща към образците на арабското изкуство. Днес тук, на пресечката на „Дунав“ и „Цариброд“, е седалището на варненското мюфтийство.

Храм „Свети Атанасий“ – над 180 години

На старо свето място е издигнатата през 1838 година църква „Свети Атанасий“ – само две години след като изгорял намиращият се тук храм от ХVII век. Той пък бил изграден върху основи от ХIII-ХIV век. По време на боевете между руските и турските войски 1828-29 година от този храм се чул първият звън на църковни камбани от завземането на града от турците.

Новата църква е по-голяма от старата. Трикорабната базилика е с обширно остъклено преддверие. Разполага с голямо женско отделение. Украсена е с изящна позлатена дърворезба, за която се предполага, че е дело на тревненски резбар. Първите иконописци също били тревненци, а централната икона на свети Атанасий е сътворена от зограф Димитър от Созопол. Както и да ви изглежда сега, чужденците, минаващи по онова време през Варна, отбелязвали колко голяма, красива и впечатляваща била митрополитската катедрала.

След 1960та за около тридесет години била музей. Обновена и реставрирана, църква „Свети Атанасий“ е действаща. В нея може да се види и забележителна сбирка от възрожденски икони. Храмът е на улица „Граф Игнатиев“ 19.

Да не се бърка с храм „Свети Атанасий“, построен  1860 година в някогашното село „Кестрич“ (Царево), сега квартал Виница.

Арменският храм „Свети Саркис“ – на 175 години

Във Варна живеела голяма и заможна арменска общност. Когато храмът им, строен още през ХVII век, изгорял, за една година – през 1844 година – бил построен отново. Църквата отвътре изглежда много по-голяма и просторна, отколкото отвън – била вкопана доста дълбоко. Била без камбанария. Тя е построена при първия ремонт на храма през 1910 година. Пада се на днешната улица „Хан Аспарух“ 15.  

Църква „Свети Арахангел Михаил“ – на над 150 години

Тя се помещава в долния етаж на първото българско училище, изградено от българската община във Варна в 1862 г. Първата литургия на български език в нея се състояла на Сирни заговезни 1865 година.

Днес църквата води активен живот и успешно изпълнява ролята на духовно-просветен център. Ще я откриете на улица „27 юли“ 9.

Морската църква „Свети Николай Чудотворец“ – също на над 150 години

Пак в 1865 година Варна се сдобива с още една църква. Тя е създадена със средства, дарени от Параскева Николау, роден във Варна и развиващ успешна търговска дейност в Одеса. И той, като гръцкия търговец Роде, дал обет да построи храм, ако се спаси от страховита морска буря. Съвсем естествено храмът бил посветен на застъпника на моряците, свети Николай Чудотворец, и получил неговото име.

Църквата била записана в църковните книжа като морска. Дълги години до 1944 в нея се заклевали младите варненски матроси. Можете да я посетите на булевард „Княз Борис I“ 35.

Джамията „Азизие“ – на век и половина

Няма единодушие за датата на градежа ѝ, но не е по-късно от 1869 година. Това означава, че е поне на век и половина. Твърденията, че датира от 1795 година, са съмнителни, понеже тогава мястото е било извън града. Носи името на султан Абдул Азис. Тя е еднопространствена, ниска. Покривът е скатен. Основата на минарето е квадратна, а нагоре е кръгло. Има молитвено място за жените. Храмът е действащ и е на улица „Ангел Георгиев“ 25.

Старите храмове на Варна са попили много човешка болка, но са осветени и от много надежда. В тях можете да се помолите или да отдъхнете в пропития им с тамян и мирис на восък сумрак, да се насладите на икони от стари майстори и богата украса. Те са безценното богатство на града, което си струва да познавате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *