Архитектурно наследство Варна
Старото архитектурно наследство на Варна – 2 Сградите от началото на ХХ век
май 16, 2019
Морската градина на Варна
Морската градина на Варна
юли 8, 2019

Какви са възможностите за собствен бизнес в недвижимите имоти

Бизнес в недвижимите имоти

Какви са възможностите за собствен бизнес в недвижимите имоти

Когато премисляте с какъв собствен бизнес да се захванете и решението ви клони към търговията с недвижими имоти, един от най-важните въпроси е под каква форма да осъществявате дейността си. Можете да регистрирате своя фирма или да започнете като служител в утвърдена агенция за недвижими имоти. За доста хора е изкушаващо да си работят от къщи, без особено да се афишират – когато и както се случи. Какви са предимствата и недостатъците на различните варианти и кой от тях да изберете за себе си?

Създаване на собствена фирма

Това на практика означава на един силно конкурентен пазар да създадете нова агенция за недвижими имоти. Ако нямате професионален опит като брокер и никога досега не сте ръководили собствен бизнес (или бизнес въобще), подводните камъни са много.

Какъв вид фирма да изберете

Дали да регистрирате ЕТ, ЕООД или ООД или пък събирателно дружество? Не взимайте решение преди да се консултирате с адвокат и счетоводител. Разликите са не само при регистрацията, но и при воденето на счетоводството, при отговорностите, които носите, при осчетоводяването и разпределянето на печалбата, при осигуровките и т. н.

Необходимо ли е да разполагате с някакви средства

Определено! Разноски има не само по регистрацията на фирмата. Необходимо е да наемете офис и да го оборудвате; да си набавите компютър и програмно осигуряване за обработка на масивите информация, с която ще боравите; да ангажирате счетоводител; да имате средства за месечни осигуровки и за текущи разходи.

Каква сума ви трябва? Сметнете нужните пари за издръжка на дейността за един месец. Умножете по 12. Може да имате късмет и да направите първите си сделки само до няколко месеца, но нещата могат да се проточат.

„Домашен“ брокер

Това е най-неблагонадеждният вариант за упражняване на брокерската професия. Най-често при избора му хората се стремят да спестят всяка стотинка. Работят на тъмно, без афиширане и плащане на осигуровки и данъци. Разходите общо взето се свеждат до телефон, интернет и път за огледите и срещите. Но „домашните“ брокери не се радват на доверие нито на колегите си, нито на клиентите. Сделките им са по-скоро резултат на късмет и добро използване на конюнктурата, отколкото на целенасочена професионална работа. Разбира се, и между тях може да има някои добри, но ако наистина са добри, те скоро официализират дейността си и излизат от тази група.

Възможностите на франчайзинга

Това означава да купите ноу-хау от голяма и опитна агенция за недвижими имоти. Ставате част от успешна, многократно доказана система за печеливша дейност. Обучават ви на всички тънкости в занаята и как да ръководите бизнеса си. Помагат ви опитни супервайзори, може дори да имате собствен ментор. Работите под търговско име, което лесно отваря врати, които за вас в лично качество биха останали затворени.

Този вариант има  и недостатъци. Необходима ви е сериозна сума за франчайзинговата сделка – определено по-голяма, отколкото ви е необходима, за да започнете от нулата със своя собствена агенция.

Можете да постъпите на работа в агенция за недвижими имоти

Вероятно това е разумен избор за начало. Все отнякъде трябва да започнете и е най-добре това да е усвояване на занаята. Въпросът е, как да изберете в коя агенция да отидете. Можете да попаднете на място, където правомощията ви и свободата ви за вземане на решения ще бъдат минимални. Разбира се, в този случай и отговорностите ще са малки, но доходите и възможностите за израстване в професията едва ли ще ви удовлетворяват. Дори това да не ви притеснява първите няколко месеци, колкото по-амбициозни и решени сте да успеете, толкова по-бързо при подобни условия ще ви стане тясно.

Има ли вариант, който обединява най-доброто от всички възможности

В живота това обикновено рядко се случва. Но ако сте убедени, че недвижимите имоти са вашето поприще и искате:

  • максимална свобода при вземането на решения и управляване на дейността си като при собствена фирма, но без рисковете на прохождащия бизнес;
  • работа под утвърдено име с достъп до работещи инструменти и система от първия ден и постоянно обучение без необходимост от значителна първоначална инвестиция за покупка на франчайз;
  • работа в приятелска среда при условия на доброжелателство и взаимопомощ;
  • професионално обучение и ментор, който ще ви помогне да навлезете бързо в бизнеса и да прилагате най-успешните практики;
  • високи доходи, зависещи единствено от вашите усилия и възможности;

Ние можем да ви предложим решение. Нашите брокери работят точно при такива условия и са сред най-успешните професионалисти. Свържете се с нас – агенция за недвижими имоти Invest Time – Варна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *