Ремонт на покрив
Кой отговаря за поддръжката и ремонта на покрива на многожилищната сграда
декември 8, 2018
Бизнес в недвижимите имоти
Какви са възможностите за собствен бизнес в недвижимите имоти
юни 14, 2019

За смисъла на Великден

Велинден - смисъла на Великден

Като всяко нещо, което се повтаря, и усещането ни за Великден рано или късно обраства в рутина – украсата, яйцата, козунакът, печеното агне, църковните служби, трапезата… Не че има нещо лошо в това, но е добре от време на време да си припомняме повода за празнуването. А той е една велика саможертва, която превръща човека в бог.

Ако се опитаме да излезем от хилядолетните напластявания, официални тълкувания и религиозни догми, ако се опитаме чисто човешки да си представим физическата болка и душевната болка, изтърпяни от Исус, значението на Великден неминуемо би се променило. Ако затворим очи и се поставим за миг на негово място – охулван, унижаван, страдащ, приближаващ към ужасната си смърт като изкупителна жертва за греховете на човеците – и за тези на мъчителите си – вероятно Великден би се превърнал от ден за веселие в ден за почит.

Да, той е знаел, че е Син Божи и че ще бъде спасен. Но тялото му е било тленно и е боляло по същия начин, по който ни боли и нас. Легендата твърди, че е бил спасен и върнат на небето, но е възкръснал след мъчителна смърт и отчаяние. Чудото на възкресението е не толкова дар за Христос, колкото дар за човеците. То е доказателството, че греховете човешки са изкупени, че жертвеният агнец е приет, че има надежда и спасение.

Дали Христос е историческа личност, дали е съществувал, дали е възкръснал, дали вие сте вярващи или атеисти – това не са съществените въпроси в този ден. Важното е, че имаме шанса да започнем начисто – отначало. Да бъдем свободни и независими. Великденската трапеза не е безгрижен пир, надяждане и надпиване. Тя е почит и приношение към саможертвата в името на човеците. Жертвеното агне, червеното яйце, сладкият хляб (козунакът) са дарове в знак на благодарност за новото начало.

Хората винаги са имали нужда от нова възможност и ново начало – още от хилядолетия преди Христос. Във всяка езическа религия има по някой бог или герой, който загива и възкръсва напролет – млад, силен, непобедим – като самия живот.

Затова между украсата на дома и подготвянето на храната спрете за миг и си дайте сметка за смисъла на Великден! Ако сте пропуснали възможността да простите на близките си и на себе си на Сирни заговезни, направете го сега. И започнете начисто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *