Какво се случва с наемите на имот по време на криза
Време ли е да предоговорите наемите?
април 5, 2020
Продажба на имоти по време на пандемия – да продаваме ли или да изчакаме?
май 4, 2020

Ще паднат ли цените на имотите? {+ ВИДЕО отговор на Ваш въпрос}

Ще паднат ли цените на Имотите? - Invest Time

Извънредното положение продължава, а ние също продължаваме да отговаряме на вашите въпроси, свързани с имотния пазар във връзка с променената ситуация. 

Първото, което се случи, когато се обяви извънредното положение заради корона вируса и се заговори за икономическа криза, беше, че моментално хората решиха, че ей-сега цените на имотите трябва да паднат наполовина и алчните строители ще фалират.  Други, които току-що си бяха купили, започнаха да се чудят дали са взели правилното решение. Някои купувачи решиха да изчакат, а други загубиха работата си или излязоха в неплатен отпуск и естествено отложиха тези планове. 

Ще паднат ли цените на имотите?

Имаме пресен случай от вчера с купувачка, която търсеше активно да си купи къща и внезапно се отказа и реши да изчака, защото няколко брокери от друг град й казали, че до два месеца цените на имотите ще паднат с 25%.

Това е един от основните въпроси, които вълнуват всички – ще паднат ли цените на имотите? Кога и колко? Да купувам ли сега или да изчакам? 

Всеки, който знае точните отговори на тези въпроси, със сигурност ще стане милионер. Дали обаче ни очаква чак такъв срив на цените и в какви срокове, изобщо не зависи от това какво им се иска на масата хора. Промените в цените на имотния пазар са винаги в резултат на редица фактори, чиято съвкупност определя пазарните нива, на които се случват сделки.

Вярно е, че принудителната изолация и невъзможност на повечето хора и бизнеси да работят нормално не може да не се отрази на търсенето. 

До средата на март всичко на имотния пазар си беше нормално. 

Даже може да се каже, че пазарът беше доста активен. Имаше много купувачи, които разумно се възползваха от чудесните условия за жилищно кредитиране, които предлагат банките. Хората имаха работа, спокойствие и добри перспективи, чувстваха стабилност и естествено предприемаха стъпка към това да се сдобият с нов дом или да направят инвестиция в имот. Инвеститорите предприемаха строежи на нови и нови сгради и всички те се разпродаваха на много ранен етап. 

На вторичния пазар предлагането беше доста ограничено и всичко добро, което излизаше, се продаваше в рамките на дни.  Накратко може да се каже, че, въпреки големия брой на нови жилища, които се строяха, на пазара имаше постоянен дефицит на имоти за продажба. Такава ситуация предполага ръст на цените или поне стабилното им задържане.

Какво се случи от началото на пандемията? 

Отначало всички се стреснаха, прибраха се по домовете и решиха да изчакат и да видят какво ще се случи. Много хора загубиха работата си. Някои за постоянно, други – временно. Много малки бизнеси се оказаха изправени пред фалит или поне пред сериозни затруднения. Банките предприеха мерки, за по-рестриктивни условия при отпускане на кредити. Беше ограничена и работата на нотариусите до извършване само на спешни заверки. В същото време една друга част от хората, които имат спестявания в депозити прецениха, че в такива моменти най-сигурната инвестиция за съхранение на стойността на парите им е тази в недвижим имот и излязоха на пазара, активно търсейки имоти за покупка. Има и немалко такива, които са решили, че сега е моментът да направят някоя много изгодна сделка и търсят да купят имот със сериозна отстъпка в цената. Друг е въпросът дали има кой да им я даде.

На всички, които си мечтаят за моментален срив на имотния пазар и много изгодни покупки, трябва да им се изясни, че нещата на имотния пазар не се случват от днес за утре, а са резултат от дълъг процес. 

За да паднат цените, трябва да са изпълнени две основни условия: да има много сериозен отлив от купувачи и да има свръх предлагане на имоти, които да се застояват на пазара повече от шест месеца. 

Дори да приемем, че броят на купувачите ще намалее поради затруднено финансиране, ръст на безработицата или затруднения на бизнесите, нека не забравяме за новопоявилите се купувачи, които превръщат спестяванията си в имоти. Те вероятно са по-малко на брой, но все пак ги има. В същото време е важно да знаете, че ако днес решите да си купите имот, ще установите, че нямате особено голям избор. Имотите за продажба са малко и новите, които излизат на пазара, се броят на пръсти и се продават за много кратък срок. За да започнат продавачите да обмислят сваляне на цената, обикновено е необходимо имотът им да е престоял на пазара доста дълго време. Всеки, който продава трудно, приема, че трябва да намали цената и го прави само ако няма друг избор. Тоест сделки на по-ниски нива се случват само с хора, които имат наистина спешна нужда да продават, а те са малцинство. По тази причина падането на цените на имотния пазар е дълъг и плавен процес и отнема време.

Нека да помислим логично: Kакво може да се случи през следващите два до шест месеца, за да излязат толкова много имоти на пазара и да го обърнат така рязко? 

Продажбата на имот е последната стъпка, която хората предприемат, за да си решат финансовите затруднения. Обикновено преди нея вече са опитали всички други.

Ако сте решили да изчакате два месеца, за да направите по-изгодна покупка, само си губите времето и пропускате възможности. 

Други по-бързи от вас вече ще са купили по-хубавите имоти. Може да почакате и една година, но никой не може да ви обещае ниски цени и тогава. Това е твърде далечна прогноза и при тази динамика на събитията никой няма да се наеме да я направи. Ако искате покупка на по-ниска цена, и в този момент никой не ви пречи да преговаряте. Там, където е възможно, ще постигнете успех.

Накратко: нашият съвет е – ако сте решили да купувате имот, по-добре не го отлагайте заради тънки сметки. Може да пропуснете много добри възможности!

Ако ви е нужна безплатна консултация или помощ, не се колебайте да ни потърсите. С удоволствие ще ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *