Продажба на имоти по време на пандемия – да продаваме ли или да изчакаме?

Ще паднат ли цените на Имотите? - Invest Time
Ще паднат ли цените на имотите? {+ ВИДЕО отговор на Ваш въпрос}
април 28, 2020
Къде да инвестираме парите си?
Къде да инвестираме парите си по време на криза {+ ВИДЕО}
май 22, 2020

Продажба на имоти по време на пандемия – да продаваме ли или да изчакаме?

Продължаваме да отговаряме на вашите въпроси, свързани с имотния пазар по време на пандемията с Covid-19. Клиентите, които продават имоти, често ни питат следните неща:

  • Дали сега е добро време да продават имот?
  • Дали не е по-добре да изчакат кризата да отмине? 
  • Какво ще се случи с цените на имотите?
  • Има ли смисъл имотът им да стои на пазара, когато не може да бъде показван и хората си стоят вкъщи или са отложили плановете си за покупка?

Всъщност, ако сте решили да продавате, точно сега е най-доброто време да обявите имота си за продажба. 

От една страна, ако се притеснявате, че цените може да паднат, е логично да побързате и да осъществите сделка колкото се може по-скоро. Не се знае каква ще бъде обстановката след месеци. От друга – въпреки че хората избягват да се срещат с други хора и си стоят вкъщи, те не са спрели да имат нужда от покрив над главата си, нито да си мечтаят за нов дом. 

Може някои от тях да са отложили за известно време тези планове или да са решили да почакат, за да видят как се развиват нещата, но не са спрели да разглеждат имоти. 

Точно сега, когато са у дома или работят с намалено работно време, купувачите имат изобилие от време да разглеждат и избират бъдещия си апартамент или къща. 

През последните шест седмици, откакто беше обявено извънредното положение сме установили, че разглежданията на имоти в сайта ни агенция за недвижими имоти – investtime.bg, както и запитванията към брокерите ни, се увеличиха драстично. Затова е важно вашият имот да бъде активно промотиран точно в този момент. Възможно е и поради ограничителните мерки и някои икономически трудности срокът за продажба и престой на един имот на пазара да се удължи, но имоти ще се продават. Те се продават и сега. 

През последните 12 месеца срокът за продажба на един имот варираше между 2 и 45 дни. 

Допускаме, че сега може да се удвои, но така или иначе, за да бъде забелязан и да бъде гледан от потенциални купувачи, е важно той да е на пазара. Имотът ви ще бъде промотиран много по-добре и продаден много по-бързо, ако сте си направили труда да изберете опитен и компетентен брокер и сте му доверили и възложили продажбата ексклузивно. Защо това е така и как да го изберете, можете да прочетете в някои от другите статии в блога ни.

Относно падането на цените на имотите  – да, възможно е. Но е важно да знаете, че на имотния пазар това не се случва за два дни и трябва да има съответните пазарни и икономически предпоставки.

При всички случаи, това е дълъг и по-бавен процес от вдигането на цените. Засега няма предпоставки пазарът да бъде рязко залят от имоти за продажба, които се застояват непродадени за повече от шест до девет месеца.  Темата е разгледана подробно в предишната ни статия. Преди извънредното положение пазарът беше доста активен и имаше сериозен дефицит на имоти за продажба. Отдръпването на купувачите беше за кратко, докато премине първоначалния стрес. 

В момента интересът към имоти е възобновен почти на предишните си нива. Появи се и нова група купувачи, които, уплашени от предстояща финансова криза, решиха да пренасочат спестяванията си и да ги инвестират в недвижим имот. Малко по малко хората започнаха да връщат нормалния си ритъм на живот и, вземайки нужните мерки, да продължават с плановете си. 

Относно финансирането на сделките – банките не са променили кой знае колко условията си и продължават да кредитират покупката на жилища. Повишени са изискванията към обезпеченията и малко по-обстойно разглеждат надеждността на доходите на кредитополучателите, особено ако са от т.нар. рискови отрасли, но като цяло не са спрели да кредитират. 

С други думи – купувачи има, пазарът на имоти функционира, всички институции работят. Не е проблем да се подготвят документи или да се изповяда сделка. Не е е сега моментът да спирате имота си от продажба или да изчаквате. Точно обратното – сега е най-добрият момент той да е на пазара и по продажбата му да се работи активно.

Ако имате въпроси, свързани с имотния пазар или ваши планове за наем, покупка или продажба на имот, не се колебайте да потърсите брокер на Invest Time! С удоволствие ще ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *