Домашен офис - Invest Time
Как да организираме домашния си офис
април 2, 2020
Ще паднат ли цените на Имотите? - Invest Time
Ще паднат ли цените на имотите? {+ ВИДЕО отговор на Ваш въпрос}
април 28, 2020

Време ли е да предоговорите наемите?

Какво се случва с наемите на имот по време на криза

Кризата с пандемията дойде внезапно и неочаквано за повечето от нас. Първоначално всички мислеха за заплахата от заразяване, но много скоро разбрахме, че необходимостта от изолация ще се отрази пагубно на много сфери от живота ни и най-вече на доходите ни. Много бизнеси ще пострадат, много хора ще загубят работата си, а някои ще трябва да прекратят дейността си, тъй като не могат да си позволят да издържат финансово повече от месец без да имат приходи. 

Всички собственици на бизнес обмислят мерки за съкращаване на разходите, за да могат да преживеят през тези трудни дни. Един от тези разходи е наемът, който повечето фирми плащат за помещенията, които ползват.

При всяка стопанска криза се освобождават огромен брой бизнес помещения и те стоят празни без наематели много дълго време. Ние, като брокери с много дълъг стаж в бизнеса с имоти, сме наблюдавали много кризи и това, което се случва на пазара на наемите на офиси и бизнес помещения при подобни кризи. Бихме искали да дадем съвет, както на наемателите, така и на наемодателите. 

Съвет към наемателите

Наематели, сега е моментът да направите среща с наемодателя си и да се опитате да предоговорите наема си. Вариантите са много. 

  • Може да поискате да не плащате наем за определен период, поне докато трае извънредното положение.
  •  Може да поискате намаление на наема за месеците след това, през които бизнесът ви ще се възстановява и няма да имате възможност да го плащате в пълен размер. 
  • Заслужава си да преговаряте и да обсъдите различни варианти с вашия наемодател и имате голям шанс да постигнете съгласие и да облекчите положението си.

Съвет към наемодателите

Наемодатели, ясно е, че вие разчитате на този доход, а някои от вас дори нямат други доходи. Ясно е също, че вие не сте виновни, че бизнесът на наемателите ви не върви и не сте длъжни да страдате от това, но от друга страна ситуацията е такава, че си заслужава да направите компромис. 

Независимо дали настоящите ви наематели пребивават в помещенията от два месеца или от 15 години, ако бъдат принудени да ги напуснат, вие със сигурност ще се лишите от дохода си за месеци напред. За колко месеци е трудно да се каже. Едно е сигурно – сега много помещения ще се освободят и колкото и да е атрактивен офисът или магазинът ви при тази стопанска криза, там навън няма да има опашка от желаещи да го наемат. 

По-добре е да направите компромис и да запазите наемателите си, отколкото напълно да се лишите от доход за много дълъг период.

Същото важи и за семействата

Говорейки за разходите на бизнеса, това се отнася и за семействата, които живеят под наем. Много хора са вече безработни или ще изгубят работата си. Други са в неплатен отпуск и също нямат доходи. Мерките, които взема държавата, може да помогнат на част от нас, но те по никакъв начин не могат да компенсират липсата или сериозно намаления размер на доходите ни. Опитайте да договорите отстъпки поне за определен период, докато ще можете да имате повече яснота, за това, което ви предстои.

Ясно е, че това ще премине, но докато трае можем да постъпим разумно и да си помогнем взаимно!Ако имате нужда от помощ или консултация свързана със сделка с имот, не се колебайте да ни потърсите! Ние, брокерите на Invest Time сме винаги на линия за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *