Къде да инвестираме парите си?
Къде да инвестираме парите си по време на криза {+ ВИДЕО}
май 22, 2020
Как да избера агенция за недвижими имоти във Варна, в която да работя
юни 24, 2020

Как да изберем парцел за покупка? {+ ВИДЕО }

Парцел за полкупка

Пазарът на недвижими имоти рязко смени посоката си с нови „корона” тенденции. Повиши се интересът към селските имоти и се засили търсенето на терени, предназначени за строеж на вили или къщи в периферните райони на града.

Защо? Защото с тъй създалата се нова реалност за защита и изолация от вируса, всички предпочитат  да избегнат ограниченията между  четирите стени на  апартамента и избират живот сред природата с  удобствата на модерния свят.

За да си построите мечтания дом, е необходимо да минете през много етапи, да се съобразите с доста обстоятелства, за които, ако сте информирани и подготвени предварително, ще си спестите време, нерви и пари. 

Осмелете се да искате повече и го направете по вашия начин. Възможностите са безкрайни. Нищо не е невъзможно.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да си отговорите на въпроса с каква цел искате да построите къща.

За целогодишно живеене ли става дума или за допълнение към градския апартамент? Какъв  е режимът Ви на работа? Имате ли деца, които посещават детска градина или училище? Отговорите предопределят подходящото местоположение на имотът за бъдещата Ви къща. 

Изборът на подходящ имот, с подходяща локация спрямо вашите нужди е друга част от мероприятието.

В единия случай трябва да търсим терен близо до главни пътища и градски транспорт. Вярно е, че инвестицията ще ви струва повече пари, но те ще ви се възвърнат в един по-дългосрочен план, спестявайки от транспортни разходи. 

В другия случай можете да си позволите повече волности и да предпрочетете близостта с природата, панорамните гледки, отдалечеността от съседите и шума.

От изключително значение е наличието на път до имота. Той може да е черен, но е важно да бъде нанесен в Плана за улична регулация и да е общинска собственост. С други думи казано, привидно може да има път до имота, който обаче да е частна собственост и в последствие да имате главоболия при преминаването му.

А замисляли ли сте се кой е по-късият път до мечтаната къща? 

Ситуацията при ПИ и УПИ

Имотите, попадащи в жилищна зона, подходяща за строителство на еднофамилни сгради са два вида – ПИ (поземлен имот) и УПИ (урегулиран поземлен имот). 

Поземлените имоти нямат изготвен ПУП (подробен устройствен план), без който строежът е немислим, освен в случаите, ако желаете да се сдобиете с незаконно строителство. ПИ се урегулират с изготвянето на ПУП и отнема от половин до една година и известна сума пари. 

Имотите, които са урегулирани с ПУП и План за регулация и застрояване, спестяват значително повече време и средства.

Какви са позволените възможности?

А знаете ли кое е едно от най- важните обстоятелства, които трябва да се уточни? Какви ще бъдат максималните, позволени възможности за строеж в съответното селищно образувание на града. Например дали, ако имате мечта за къща с площ от 600 кв. м, ще успеете наистина да я постигнете или ще се наложи да се разделите с 200-300 квадрата. 

Партида за ток

Възниква и въпросът за наличието на партида за ток в имота. Добре е да имате писмено становище от енерго-дружеството, че има налична мощност в близкото електротабло. В такъв случай разходите по захранването на обекта не са големи.

Водоснабдяване

А какво е положението с водоснабдяването? Тук има няколко варианта. Терените, които са локализирани в близост до главен път, се захранват предимно с вода от водопровод. Включването обикновено е безпрепятствено –  срещу заплащане на определена сума и е на кооперативен принцип. В по-отдалечените райони водата е от собствени водоизточници. На базата на регистриран кладенец или сондаж издаването на разрешително за строеж  е лесно. Инвестицията е еднократна и сте с независим водоизточник и нямате ежемесечни такси за изразходвана вода.

Канализация

Ами канализация? Тя съществува в момента само за имотите, които се намират в непосредствена близост до главен път. Имаме вече одобрен проект за изграждането на канализация в близките селищни образувания. Докато тя се приложи в действителност, може да си изградите септична яма или да използвате пречиствателна станция. Цените на пречиствателните станции спаднаха многократно.

Денивелация

А денивелацията? Предимство или недостатък? Повечето от вас веднага биха се отказали при наличието на такава. Леката денивелация даже помага за по-доброто отводняване. Освен това, любителите на хубавата панорама ще трябва да са готови да се съобразят с нея имайки в предвид, че тя ще оскъпи строителството с около 25 %.

И още въпроси… 

Какво трябва да бъде отстоянието на постройката от имотните граници със съседните имоти? 

Препятствие ли са подземните и надземните комуникации в случай, че минават през имота Ви?

Какво е виза за проектиране? Колко време отнема? Може ли без нея? 

Монолитно строителство или къща от сглобяема конструкция? И в двата случая ли се изисква архитектурен проект?

Банковите институции финансират ли строителството? И ако да – на какъв етап?

Чиста и ясна ли е собствеността? Имотът усложнен ли е с допълнителни тежести? Каква е перспективата му в бъдещ план? 

Атрактивен ли ще бъде за участниците на пазара  след определен период от време?

Ще успеете ли да го продадете бързо в случай, че нямате вече нужда от него?

Ще търсим заедно отговори на всички тези въпроси. 

Обадете ни се! Ние сме Invest Time, агенция за недвижими имоти във Варна, и ще ви

предложим впечатляващи имоти в града и областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *