Как да избера агенция за недвижими имоти във Варна, в която да работя
юни 24, 2020
Къща на село
Къща на село – разходи и усилия за поддръжка
юли 10, 2020

Защо е важно да знам своята кредитна оценка? {+ ВИДЕО}

Кредитна оценка

Първото нещо, което проверяват, когато искаш да заявиш кредит или кандидатстваш за ипотека е твоята кредитна оценка. На практика тя представлява  „историята ти“ и според нея институциите преценяват дали могат да ти се доверят и да отпуснат кредит, който впоследствие да върнеш в предварително уговореният срок.

Защо кредитната оценка е толкова важна?

Спрямо кредитната оценка, банките и кредитните институции преценяват дали можеш да си позволиш кредита. Първото нещо, което правят при всеки кандидатствал за кредит, заем, ипотека или кредитна карта е да отворят своята „черна кутия“ и да проверят дали клиентът им може да си позволи това, което иска. Всеизвестен факт е, че различните банки разполагат с отличаващи се едни от други методи за проверка на кредитната оценка на даден клиент. Затова ако си направиш експеримент и посетиш няколко различни институции ще получиш различни данни за своята кредитоспособност.

Кредитната оценка е винаги от първостепенно значение, защото от нея зависи дали ще получиш кредита или ипотеката, за които кандидатстваш. Ако си известен с лоша кредитна оценка нито една банка или кредитна институция няма да ти отпусне кредит.

Как се сформира кредитната оценка?

Банките и останалите кредитни институции сформират кредитната оценка на базата на куп статистическа информация. Тя може да включва различни данни от миналото: всяка финансова институция си прави нещо като „черен списък“, съдържащ информация за некоректни платци. Спрямо информацията, която имат за тях се изготвя модел, включващ възраст, демографски показатели, пол, семейно положение, работно място и т.н. Така се създава един богат списък, от който банките се опитват да отсеят надеждните платци, тези които коректно биха си изплатили кредита в уречен срок от ненадеждните.

На предвид се взима и информация относно дали лицето и друг път е взимало кредит, както и дали е бил изплатен навреме. Редица фактори влияят върху модела, който се използва от банките, а при всяка той е с различни показатели и точно поради тази причина и кредитната оценка се отличава значително.

Можем ли да подобрим своята кредитна оценка и как?

Няма как да повлияем на демографските показатели, няма как да сменим местоработата си с нещо по-добро или пък да излъжем за възрастта си (въпреки, че ни се иска). Но има редица други фактори, върху които можеш да повлияеш с цел повишаване на своята кредитоспособност и да подобриш кредитната си оценка пред банките и кредитните институции. 

Ето как можеш да го направиш:

  • В случай, че имаш вече изтеглен кредит, постарай се да си го изплатиш навреме. Всяко едно забавяне се отразява като минус към твоята кредитна оценка; Ако изпитваш затруднения се свържи с кредитната институция преди просрочването и намерете взаимен компромис, например обединяване на кредитите и по-малка вноска по тях.
  • Внимавай с количеството на кредитите, които вземаш! Не само тяхното ненавременно погасяване смъква кредитната ти оценка, но и самото „притежание“ на твърде много кредити. Кредитът се тегли и използва за наложителни и много важни цели.
  • Редовното и навременно плащане на битовите сметки също е от значение. Не ги пренебрегвай.
  • Важно е да не оставаш без доход. Постоянният такъв гарантира висока кредитна оценка от финансовите институции.

Направи си сам кредитна оценка преди да кандидатстваш за кредит

Винаги преценявай добре своите финансови възможности. Взимането на кредит означава, че в рамките на няколко месеца или години ще ти се наложи да намалиш своят доход поне наполовина за да изплатиш коректно задължението си. Това определено ще те засегне, за това е добре предварително внимателно да обмислиш дали ще можете да се справиш? 

Ако не си сигурен в отговора по-добре не кандидатствай за кредит. Рискуваш да се достигне до просрочване, а оттам пада значително твоята кредитна оценка. Ако наистина ти се наложи да кандидатстваш отново за кредит може изобщо да не те одобрят или да ти го дадат с значително по-висока лихва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *