Жилищен кредит Блгария
Жилищен кредит в България
октомври 9, 2020
Сделка по данъчна оценка - InvestTime
Защо да не изповядате сделка по данъчна оценка
ноември 12, 2020

Кредит за покупка на къща

Кредит за покупка на къща

Време ви е вече за свой собствен дом. Да, но изпитвате затруднения със събирането на толкова голяма сума пари на куп. Спокойно! Не сте единствени! Според статистиката много голяма част от хората дори и със заплати над средното не могат да си позволят събирането на голяма сума в брой за това теглят заем.

Ипотечните кредити са по-скоро необходимост, особено в днешно време. Преди да пристъпите към кандидатстването за тях, обаче е необходимо да знаете, че и при тях има определени особености и подробности, за които е добре да бъдете подготвени. Да разгледаме следната ситуация: Решавате да инвестирате в покупка на къща. Трябва да знаете, че не всяка банка отпуска ипотечен кредит за подобни сделки и ако отпуска, то често е свързано с определени условия относно локацията, региона, състоянието на къщата и други. За това в тази статия ще помогнем с няколко съвета, които ще ви бъдат от полза при покупка на къща на кредит.

Започнете да пресмятате и спестявате от рано

Банките отпускат ипотечен кредит, който покрива максимум до 80% от цената на избраното от вас жилище. Този процент при различните банки драстично се различава. Остатъкът трябва да го поемете вие или да теглите още един заем, ето защо това е първото нещо, за което трябва да гледате при представянето на офертата.

За да не изпадате в трудни ситуации, ние ще ви посъветваме още преди да изтеглите кредит да седнете и да прецените по колко пари от заплатата си можете да заделяте. Добра идея е да започнете да ги депозирате или отделяте на сигурно място по вашата сметка. Тези пари ще ги използвате като самоучастие за покупка на имот, когато решите да теглите ипотечен кредит.

Спестени пари ще ви потрябват и за друго. Освен самоучастие трябва да имате предвид всички разходи и такси около сформирането на документацията, самото теглене на кредита, откриването на сметката, всички банкови и небанкови такси, както и допълнителните разходи, съпътстващи покупко-продажбата на имот.

Открийте банка, която би се съгласила да отпусне кредит за покупка на къща

Кандидатстването за ипотечен кредит от банка за покупка на къща се оказва малко по-сложно, отколкото за апартамент. Не са много финансовите институции, които реално отпускат кредити от подобен тип за къщи. Тук се явяват определени фактори, с които трябва да се съобразите.

На първо място е локацията и районът на къщата, която желаете да закупите. Банката трябва да бъде сигурна, че в случай на възникнала неспособност на кредитополучателя да изплати задължението си, тя ще може да се обезпечи. Това става най-често след продажбата на имота. При отпускане на кредит за къща, банката рискува, защото цената на имоти от подобен тип често пада драстично, в зависимост от района в който се намират и състоянието в което са. Не са малко и банките, които изрично посочват, че не отпускат ипотечни кредити за имоти в определени региони. За това, ако сте решили да изтеглите кредит за покупка на къща на село ще ви бъде малко трудно да откриете банка, желаеща да поеме този риск. Имайте предвид, че това ще ви отнеме малко повече време.

Потърсете правилната за вас оферта

Всяка банка предлага индивидуални оферти на клиентите си. Когато ви трябва ипотечен кредит, не сте длъжни да се хвърлите веднага на първото предложение. Дори напротив! Направете си една разходка от офис на офис, запознайте се с индивидуалните предложения, лихвените проценти и след това вкъщи направете сравнение между тях. Особено ако имате добра кредитна история, банките ще се надпреварват да ви дадат възможно най-изгодна за вас оферта.

Научете добре как се сформира лихвеният процент

От това зависи месечната ви вноска, както и колко ще ви струва ипотечният кредит като цяло. Научете повече за фиксирания и плаващия процент, техните особености, както и така важното ГПР (Годишен процент на разходите).

Преди да изтеглите кредит задайте си въпроса: Мога ли да го изплатя навреме?

Предполагам знаете, че при ипотечен кредит банката гарантира своето вземане като ипотекира имота, който купувате. В крайна сметка, ако се забавите с вноските и не можете да изплатите кредита си, банката има пълното право да запорира имота и да го продаде за да възвърне загубите си. И ще го направи!

Добре премислете възможностите си, както и дали са стабилни вашите доходи. Разходите по покриването на кредита не бива да надвишават 50% от вашият доход на месец. За да сте наистина сигурни, че можете да си позволите даден кредит, трябва да можете да покриете поне 3 месечни вноски напред от раз. Ако ще ви се наложи да се лишавате от неща от първа необходимост тогава можем да кажем, че изплащането на ипотека и покупката на къща на кредит изобщо не е за вас. По-добре изчакайте и спестете повече пари за да си спестите и неприятностите за в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *