Иде нощта на Рождество
декември 22, 2021
Какво е апостил, какви са предимствата му и на какви документи се поставя
март 2, 2022

Когато новата година се превръща в тук и сега

Новата година винаги е по-добра от старата

Поне докато я посрещаме, докато е обвита във воала на надеждите и очакванията, докато е територия на намеренията и мечтите. В еуфорията на наздравиците и фойерверките всичко ни изглежда лесно и постижимо, шансовете – несравними с всички, които сме имали досега. Пожеланията звучат като обещания.

После бавно и мъчително изтрезняваме и изплуваме от махмурлука на празничността. Отърсваме се от празничните очаквания. Празниците отминаха – било каквото било. Дрехите леко ни стягат, портфейлите са леки и празни. Работните дни се точат бавно и с неохота. Игличките от празничната елха се чистят трудно и напомнят за себе си с месеци. Просто година – поредната.

Единственото тук и сега

Когато лустрото ѝ падне и свикнем с внезапно появилия се делничен вид, осъзнаваме че тази година, в която живеем, е единственото ни тук и сега. Всяка Нова е само бъдеще, всяка Стара е просто минало. А ние живеем тук и сега. С доброто и лошото, с красивото и грозното, с мечтаното и нежеланото – просто тук и сега.

Празниците в края на декември са единственият случай, в който сякаш сме с единия крак в миналото, а с другия – в бъдещето. Затова всичко е толкова неземно красиво и приповдигнато в тези празници (или пък драматично нещастно) – приказно. Но не се живее само с приказки – както и не се живее само на сладкиши. Делниците са животът ни – в който се срещаме и се разминаваме, печелим и губим, радваме се и тъгуваме, грешим и прощаваме.

Делникът – тук и сега – е животът ни.

Не отлагайте радостта за празниците

Да сме реалисти – очаква ни трудна година. Ясно е още преди да е дошла. Вирусът продължава да вилнее и да се променя като хамелеон. Кризи от всякакъв характер, започнали в старата година, ще прекрачат и в новата. Неясно, несигурно и непредсказуемо време ни очаква.

Но вече две години живеем така и знаем, че е възможно. Знаем, че редом с лошото, се случват и хубави неща – влюбваме се, раждат се деца, започваме желана работа, влизаме в нов дом, пишем книги, пеем. Общуваме с приятели на хиляди километри от нас. Всеки миг, в който осъзнаваме какво щастие е да сме живи и здрави, да имаме близки и приятели, да вършим нещата, които обичаме, е светъл и щастлив. Такива мигове осветяват делничната рутина и я превръщат в радост.

Не отлагайте радостта и усмивките! Те не са привилегия на празниците. Делникът ни – животът ни – има нужда от радост. Радостта привлича радост, усмивката събужда усмивки. Когато вие се усмихвате, светът се усмихва, животът се усмихва.

Знам, че бързате, че имате работа, неотложни ангажименти. Но да сте щастливи не отнема време. То е като да сте с криле – стигате по-бързо до целта, пътят е по-пряк, звездите ви водят – особено в делника това е безценно.

Скоро Новата 2022 ще се превърне просто в поредната. Празниците ще потънат в делниците. Не спирайте да се усмихвате, не отлагайте радостта и трепетното очакване от предстоящото за следващата. Позволете си да сте щастливи и ще бъдете щастливи сега – въпреки всичко!

Честита Нова година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *