Старите храмове във Варна
Старите храмове във Варна
август 20, 2019
Тежести на недвижим имот
Защо ми е удостоверение за наличие или липса на тежести на имот и как да го получа
ноември 19, 2019

Какво да очаквате, когато купувате имот с банков кредит

Какво да очаквате, когато купувате имот с банков кредит
Какво да очаквате, когато купувате имот с банков кредит
5 (100%) 1 гласа

По-голямата част от имотите днес се купуват с банкови ипотечни кредити. Според чл. 167 от Закона за задълженията и договорите „ипотека може да се учреди само върху имоти, които при сключването на договора принадлежат на лицето, което я учредява.“ И точно от това изискване произтичат особеностите при оформянето на ипотечния кредит.

Необходим ви е валиден нотариален акт за покупко-продажба

Това означава, че продавачът трябва да прехвърли собствеността на имота, преди да е получил цялата сума. В нотариалният акт изрично трябва да се посочи, че определена част от цената на жилището ще се изплати на продавача със заем от съответната банка

  • след като той бъде вписан;
  • след като бъде вписана ипотеката върху имота в полза на банката-кредитодател;
  • след като бъде представено удостоверение от Агенцията по вписванията, че ипотеката е първа по ред за имота.

Едва на базата на този нотариален акт ще бъде учредена ипотеката. Тя може да е законна или договорна.

Законна ипотека

Законът посочва изрично в кои случаи може да бъде учредена законна ипотека. Един от тях е при покупка на жилище с кредитиране от банка. Този вариант на практика е и най-масовият у нас. Специалният запис в нотариалния акт, касаещ плащането на имота с ипотечен кредит, дава основание законната ипотека да бъде вписана в Агенцията по вписванията. Затова е достатъчна молба, подписана от упълномощено от банката-кредитор лице. Тя най-често се представя за вписване заедно с нотариалния акт за извършената покупко-продажба на имота.

Договорна ипотека

Характерното тук е, че преди изповядане на самата сделка, купувачът трябва да е вписан като собственик на имота, подлежащ на ипотекиране. Това означава собствеността да е прехвърлена поне няколко дни преди учредяване на ипотеката (и преди да са осигурени парите за плащането на имота). Случва се продавачът да се съгласи на такава стъпка, но то е по-скоро изключение. И понеже банките също трудно ще дадат заем, преди обезпечаването му, договорните ипотеки обикновено се учредяват върху вече притежаван от купувача имот. В този случай няма проблем, ипотеката да се учреди преди покупко-продажбата.

Оформя се нотариален акт за учредяване на договорна ипотека. На него трябва да са положени подписи от служителя на банката, от получателя на кредита според договора за кредит, от купувачите, придобили имота, от солидарните длъжници според договора за заема, ако има такива.

Какво трябва да знае продавачът на имот, плащан с ипотечен кредит

Банката ще преведе парите директно на вас, но след като ѝ е представено удостоверение за тежести, което показва, че купувачът на имота вече има вписана ипотека в полза на банката-кредитодател, при това първа поред.

Като се има предвид, че такова удостоверение се издава най-бързо за 3 работни дни и че банката ще направи превода на деня, следващ представянето на документа, нормално е да очаквате да получите парите си не по-рано от около една работна седмица след изповядването на сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *