Бизнес в недвижимите имоти
Какви са възможностите за собствен бизнес в недвижимите имоти
юни 14, 2019
Старите храмове във Варна
Старите храмове във Варна
август 20, 2019

Как да изберете парцел за строеж

Парцел за строеж
Как да изберете парцел за строеж
5 (100%) 2 гласа

Всяка покупка на имот си има своите особености. Но сделката за покупка на парцел за строеж крие може би най-много подводни камъни. Рутинните проверки на обстоятелствата около собствеността са задължителни, но съвсем не изчерпват списъка със задачи. На какво още трябва да обърнете внимание, когато търсите терен за бъдещия си дом.

Какво трябва да знаете, преди да започнете да търсите парцел

Каква къща искате

Необходимо е да имате представа приблизително каква височина, етажност, разгъната застроена площ искате. ЗРП (Застроителен и регулационен план) и КЗСП (Квартално-застроителен и силуетен план) определят общите параметри на евентуалния строеж за всеки парцел в населеното място. Това ще рече, че ако на имота, който сте харесали, не се разрешава строителство с желаната от вас етажност и разгъната застроена площ, или ще трябва да търсите нов, или да се примирите с по-малка къща.

Други важни предварителни въпроси

Нужно е да си отговорите на още ред въпроси. Основните сред тях са:

  • Къде искате да построите дома си – в балканско селце, в полето, близо до големия град или в него, в отдалечен район?
  • Какви средства сте готови да похарчите за имота?
  • Готови ли сте да купите терен извън регулацията? Той принципно ще е по-евтин, но пък ще трябва да преминете през процедурите за смяна на статут и урегулиране, а това означава още разходи и време.

Тази предварителна подготовка ще ви позволи да разберете какъв имот не искате. А това значително ще облекчи търсенето.

Какво да проверите, когато сте избрали конкретен парцел

Природните дадености

Ако искате да сте напълно наясно за особеностите на терена, хубаво е да разпитате какъв е достъпът в различни сезони, при различни обстоятелства – суша, киша, мраз.

При налична съществена денивелация, премислете как ще се справите с нея. Консултирайте се със специалист, дали тя няма да усложни и оскъпи прекомерно строителството.

Проучете съществува ли риск от свличане на земни маси, което може да се види от „Карта на свлачищата -Регистър на свлачищата” на геозащита Варна. Има ли наблизо водоем или река и случват ли се наводнения. Не пропускайте да разберете дали подпочвените води не са твърде високи – едва ли искате мазето да се пълни с вода. По-трудно и по-скъпо е да строите на мочурливо място. 

Технически и административни проблеми

Попитайте в общината, какво предвижда устройственият план на населеното място за квартала и за какво е отреден теренът според него. Проверете кадастъра и съответствието му с регулацията. Имайте предвид, че ако през двора преминават водопровод, електропровод и други съоръжения, вероятно няма да можете да разположите постройката както желаете.

Важно е да сте сигурни, че няма да има усложнения при захранването с вода и ток. Разговор със съседите не е достатъчен. Най-добре е да се направи скица от Общината с нанесени данни от подземния кадастър- (обикновена поръчка струва в момента  25 лв. за Варна). И след това да се вземе мнението на доставчика на ел. енергия и В и К. Така ще получите точна представа не само за електрозахранването и В и К, но и дали ще възникнат някакви административни пречки за строежа. Ако няма канализация, ще ви трябват място и средства за септична яма или индивидуална пречиствателна инсталация.

В топло и сухо време може и да не обърнете внимание, че до красивото местенце води по-скоро пътека, отколкото път. Когато завалят дъждовете и започне да мръзне, теренът ще се окаже недостъпен за кола. Да не говорим, че като дойде време за строителството, до мястото ще трябва да стигат тежки машини и камиони.

Не подценявайте информацията, която ще получите от съседите

Ако сте внимателни и любезни, от съседите можете да научите много неща – дали има неясноти около собствениците и взаимоотношенията им, влачат ли се стари имотни спорове с комшии, какви са типичните климатични условия, колко високи са подпочвените води, каква е дълбочината на основите на новите къщи в махалата и т. н. Внимание! Понякога съседите злонамерено дават грешна информация.

Разбира се, пълното съвпадение на новозакупения парцел с изискванията ви ще е по-скоро случайно. Затова трябва да сте готови на някои компромиси. Когато предварително обмислите от какво сте склонни да се откажете и дали можете да увеличите бюджета, при нужда реакцията ви ще е много по-адекватна.

Натрупаният опит на нашите брокери и богатата информация, с която разполагаме; специализацията на адвокатите, с които работим, могат да са ви от полза както при предварителния подбор на парцели за строеж, така и при всички проверки и финализирането на сделката. Ние сме агенция за недвижими имоти Invest Time – Варна. Обадете ни се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *