Продажба на имоти по време на пандемия – да продаваме ли или да изчакаме?
май 4, 2020
Парцел за полкупка
Как да изберем парцел за покупка? {+ ВИДЕО }
юни 10, 2020

Къде да инвестираме парите си по време на криза {+ ВИДЕО}

Къде да инвестираме парите си?

Фразата „коронавирусът промени света“ се изтърка и се превърна в клише буквално за няколко седмици, но това не я прави по-малко вярна. Производството спря. Хората си останаха вкъщи. Мнозина загубиха работата си или доходите им намаляха. Кризата бързо се превърна в повсеместна. 

Ситуацията се променя с дни и прогнозите са предпазливи и противоречиви. Едни предричат бързо възстановяване на икономиката след отминаване на COVID-19 пандемията, само дето не са сигурни кога ще се случи това. Други пророкуват сериозна рецесия, а трети говорят направо за икономическа депресия като тази  от 30те години на миналия век. И някак естествено идва въпросът – какво да правите със спестяванията си? 

Кое прави инвестиционния избор в момента толкова трудно 

Принципно възможностите за инвестиции са широки и сравнително познати. Въпросът е, че внезапно развихрилата се криза – следствие от коронавирус пандемията – прави повечето инвестиционни инструменти несигурни. Борсовите индекси са силно колебливи и ту потъват, ту тръгват нагоре. 

Неработещата икономика, изключително затрудненият транспорт и ненадеждните доставки, сриването на цели браншове като въздушния транспорт и туризма, силно намалялото потребление на горива и незапомнено ниската цена на петрола, очакваното преструктуриране на жизнеопределящите производства сочат към предстоящи драматични сътресения както в индустрията, така и във финансовата сфера. Съветите за инвестиране от началото на годината не работят в епохата на  COVID-19. 

Къде да инвестирате по време на кризата, предизвикана от коронавируса 

Вероятно професионалистите могат много да говорят по темата. Но като цяло мненията са в условно наклонение – ако, може би, когато пандемията отшуми. В такъв момент сигурно убежище за парите ви се явяват ценните метали и недвижимите имоти. Можете да изберете  гарантирани влогове в лицензирани от БНБ банки, но това е по-скоро избор на някаква сигурност, не на доход – справка – лихвите по влоговете. 

Златото 

Погледнато в исторически план, цената на златото не намалява, каквито и сътресения да се случват краткосрочно. Ако искате в този момент на тревожност, произтичаща от несигурността около COVID-19, да направите дългогодишна сигурна инвестиция с висока  ликвидност, това е покупката на злато (и сребро). Въпросът е, че за да получите добра печалба, инвестицията ви трябва да е наистина дългосрочна. И да не бързате да продавате при първите колебания. 

Недвижими имоти 

В момента пазарът на недвижими имоти е доста по-слабо активен от преди три месеца. Това е разбираемо. Два месеца тотална физическа изолация, предпазливостта на хората и тревогата, породена от коронавируса, почти спряха огледите. Но непоклатимото убеждение на българина, че недвижимият имот е добра инвестиция, в момента е повече от оправдано. 

Имот за жилищни нужди 

Хората винаги ще имат нужда от дом. И затова жилища ще продължат да се купуват – както стари, така и нови. Строителството е една от малкото стопански дейности, които не спряха в извънредното положение, въведено заради COVID-19. 

Наложената социалната изолация породи подчертан интерес на купувачите към къщи в селища около големите градове. Опитът от последните седмици подсказва, че в самостоятелна къща с двор карантината и изолирането се преживяват много по-лесно. 

Имоти с инвестиционни цели 

Те носят доход по две линии. От една страна е естественото поскъпване на имотите с времето, независимо от временните колебания. В това вече се убедихме за последните 20-30 години. От друга страна, отдаваният под наем имот носи текущ доход. 

В момента, отново поради спрелия стопански живот във връзка с коронавируса и намалелите лични доходи, пазарът на наемите изпитва затруднения. Но с постепенното оживление, което започна от началото на май, наемателите ще се активират. А някои браншове, които работиха интензивно и при извънредното положение, вероятно ще продължат да растат и да търсят нови офис и търговски площи. 

Селскостопанска земя 

Каквото и да се случва по време и след пандемията от  COVID-19, нуждата от храна си остава и тя ще продължи да се произвежда. Затова инвестицията в селскостопанска земя е добро решение. Цената ѝ непрекъснато нараства. Отдадена под аренда, носи рента. Ако решите сами да се занимавате с производство на храни, възвращаемостта може да е много бърза. 

Какво се случва с пазара на имоти 

През последните няколко седмици интересът към покупката на имоти нараства, провеждат се все повече огледи. Очакванията са след затихване на епидемията от коронавирус у нас да се активират всички участници на пазара. 

Как ще се движат цените на недвижимите имоти? Към момента те не изпитват съществени колебания и няма сериозни причини в близките няколко месеца да паднат главоломно. Някои продавачи и купувачи видимо изчакват, но в това време много други допълнително се активираха и обема на сделките се връща към нормалните си нива.  

Търсите ли добро място за своите пари, добър избор е да инвестирате в недвижим имот. Ние сме агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна. Обадете ни се и ще обсъдим възможностите заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *