Морската градина на Варна
Морската градина на Варна
юли 8, 2019
Старите храмове във Варна
Старите храмове във Варна
август 20, 2019

Да купите ли ваканционен имот

Да купите ли ваканционен имот във Варна?

Все повече българи се интересуват от покупката на ваканционен имот (така наречения втори дом). Всъщност – покупката му е като всяка друга покупка – намирате точния имот, проверявате документите за собственост, подписвате договор, плащате. Честито!

Въпросът е, че ваканционният имот има доста специфики и ако сте неподготвени, те могат да доведат до много ядове и реални загуби. Всичко започва оттам, че той не се използва целогодишно, но в колкото по-класен курорт е, толкова по-високи са разходите по поддръжката му, данъците и таксите към държавата и общината – също. Накрая се оказва, че годишно харчовете по него оформят сериозно бреме и ако сте купили имота с кредит, тежестта може да стане непосилна.

Затова, преди да започнете активно търсене на подходящ ваканционен имот, обмислете добре идеята си от всички страни.

Защо ви е нужен ваканционният имот

Основните възможности са две – за лично ползване и с инвестиционни цели. Мнозина се опитват да съчетават двете неща, като запазват определен период през сезона за себе си, а в останалото време отдават имота под наем. Понякога това е добро решение, но понякога в такава ситуация се оказва по-сложно да използвате своя втори дом, отколкото просто да си резервирате място другаде.

Според отговора на този въпрос ще определите рамките на бюджета, които ще ви е необходим, също дали ще търсите кредит, или ще купувате със собствени средства

Когато имотът е за лично ползване

В този случай изборът е изцяло обусловен от предпочитанията на семейството ви към условията за почивка. Дали да бъде на море или в планината, дали да е в шумен оживен курорт или в тихо малко селце – зависи само от вас и от бюджета, който можете да си позволите. Препоръчително е да изберете селище, в което животът тече целогодишно. Не е добра идея вторият ви дом през половината година да е изолиран в обезлюдено място без достъп до комуникации, медицинска помощ, заведения и т. н.

Дори когато имотът е за лично ползване, той има нужда от поддръжка. През по-голямата част от времето вие не сте там и е необходимо да има някой, който да го наглежда, да реагира спешно при нужда. Ако става дума за самостоятелна къща, можете да наемете човек или да се обърнете към специализирана фирма. Когато е жилище в комплекс от затворен тип, то има гарантирана поддръжка срещу месечна такса.

Хубавото е, че по всяко време имате осигурено място за почивка и можете да се възползвате винаги, щом ви се прииска, да останете там колкото желаете, да посрещате гости. Всъщност – за да е вярно казаното, добре е да се сдобиете с впечатления от мястото през различните сезони. Иначе може да се окаже, че планинският ви дом е недостъпен точно през зимата, когато искате да го използвате.

Когато имотът е с инвестиционна цел

Вече сме обсъждали особеностите при покупка на имот с цел инвестиция. Но при ваканционните имоти нещата са по-различни. С презастрояването на българските курорти и излизането на пазара на имотите, купувани преди години от англичани и руснаци, цените едва ли скоро ще тръгнат нагоре, за да разчитате на изгодна препродажба.

Конкуренцията при отдаването под наем е голяма, а ангажираността е сезонна – особено край морето. Това намалява значително възможността за високи приходи. В същото време текущите разходи никак не са малки. Изискванията към битовите условия и обстановката във ваканционните имоти за отдаване под наем са високи. Наемателите очакват спа, басейн, облагороден двор. Задължително е наблизо да има заведения за хранене и възможности за забавление.

Налага се да наемете камериерка, хора или фирма за текущо обслужване, за поддръжка, освежаване и ремонти, да се заемете сами или да плащате предварително уговорена такса за поддръжка в реномиран комплекс. Не са малко данъците и таксите, добре е да направите застраховка. Привличането на туристи изисква подходяща реклама.

Можете да поверите изцяло управлението и стопанисването на вашия ваканционен имот на специализирана компания. Но тя ще изисква доста отрано и доста стриктно да планирате собствената си почивка в него, за да не обърквате процеса на резервиране и използването му.

Сега е моментът за покупка на ваканционен имот

Като отчетете всички „за“ и „против“, ако можете да си позволите покупката и издръжката на втори дом, без да разстроите непоправимо семейния бюджет, направете го!

Цените към момента са изгодни. Има добър избор. Все по-голяма част от купувачите са българи. Банките са склонни да отпускат кредити, а лихвите по ипотеките са ниски.

Ако ви е нужна допълнителна информация или професионалист, който да намери подходящ имот, да подготви и приключи успешно сделката, ние сме на разположение – агенция за недвижими имоти Invest Time – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *