Прекратяване на съсобственост
Какво ще рече „прекратяване на съсобственост“
септември 12, 2019
Какво е документ за материален интерес
Какво е документ за материален интерес
януари 28, 2020

Честити делници!

Честити делници

Празниците са вече зад гърба ни. Встъпихме в новата година. Изтрезвяваме от еуфорията, от алкохола, от преяждането, от приповдигнатите обещания. Прилича на събуждане от приказен сън, в който жабата се превръща в принц, ако девойката има куража да я целуне, а принцесата спи сто години и си остава млада и красива без грим и без липосукция. Коледната елха рони неистово иглички и се заканваме, че догодина ще купим пластмасова. Пластмасовата у съседите стои нелепо бутафорно.

Най-после можете да останете сами вкъщи, да си легнете с книга или да изгледате един филм, в който не стават чудеса и не винаги побеждават добрите.

Какво да правите с мечтите и обещанията по празниците

Отворете онзи красив бележник, който ви подариха за Коледа, и помислете какво най-много искате да ви се случи тази година. Да си купите дом? Да ремонтирате този, който вече имате? Да идете на далечна екскурзия – в Мексико, Япония или Великденските острови? Да предложите на гаджето да заживеете заедно? Да изпратите децата да учат в чужбина? Да си намерите гадже? Да смените работата?

Колкото по-скъпи и трудни са нещата, дето ги искате, толкова по-малко трябва да са. Запишете ги с най-красивия си почерк на първата страница – и на всяка първа страница на всеки месец.

А на следващите страници запишете първите стъпки, които трябва да направите за всяко от желанията си:

  • да звъннете на добра агенция за имоти и да разберете, как се движат цените;
  • да се свържете със строителна фирма, да поискате консултация и оферта;
  • да разгледате проспекти за екскурзии до Мексико, Япония и Великденските острови;
  • да премислите, имате ли куража и отговорността да живеете и да се грижите за друг, освен за себе си;
  • да прецените искате ли да сте по-близки с  някого от досегашните си познати, ако не – какъв човек търсите и съответно къде да го търсите – в кръчмата, във фитнеса, в библиотеката;
  • да направите равносметка какво ви дава работата и какво ви взима, доволни ли сте, искате ли нещо повече, къде да го търсите това нещо и т. н.

Набелязаното можете да свършите буквално за седмица-две и после да прецените – пари ли ще спестявате, кредити ли ще търсите или сродна душа, върху себе си ли ще поработите. И пак пишете в бележника – кое от желанията си ще разгръщате до реализацията му, какви са следващите стъпки, какво да направите, към кого да се обърнете.

Ако отдавна сте подминали средата на бележника, а на всяко първо число от месеца продължавате да виждате неотметнати първите задачи, май не желаете твърде много желанията си.

Планираните мечти имат шанс да се сбъднат

Разбира се – не всичките. Но поне няколко със сигурност. Когато планомерно и целенасочено правите стъпка след стъпка, още до към март ще знаете възможно ли е да купите жилище, готови ли сте да живеете с гаджето и дали то е готово, реалистично ли е да пътувате до далечна дестинация тази година. И ви остават още 9 месеца, да превърнете планираното в реалност – пак стъпка след стъпка.

Когато отново се зададат коледни празници и Нова година, ще знаете, че пожеланото по това време се сбъдва – макар и не от само себе си.  И ще мечтаете по-смело!

За много години!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *