5 щури неща, които правят хората, когато купуват жилище
септември 12, 2017
През кой сезон е по-изгодно да купим жилище?
септември 18, 2017

5 грешки, които струват скъпо на продавачите {+ВИДЕО}

Знаете ли какви грешки правите, когато продавате имот и колко ви струват те? Ще ви запознаем с някои от тях.

  • Стартирате продажбата на имота с нереално завишена цена

Правилното ценообразуване е от изключителна важност, тъй като цената може значително да ускори или забави продажбата. При желанието си да тестват пазара, опитвайки се да вземат по-висока цена, продавачите често забравят, че пазарът е конкурентен, а купувачите са добре информирани и е почти невъзможно да се намери някой, който да плати по-висока от пазарната цена на имота. Това демотивира потенциалните купувачите и те не влизат в контакт, дори и да имат интерес към имота. По този начин имотът остава извън пазара, а продажбата му отнема много по – дълго време от нормалното. На застояването на такъв имот на пазара се гледа с лошо око, особено при последващо понижение в цената, а резултатът често е продажба на по-ниска цена от първоначално възможната.

  • Емоционална ангажираност

Щом сте решили да обявите имота си за продажба, трябва да се подготвите емоционално, че на огледи ще идват всякакви хора. Много от тях ще критикуват, ще искат да отварят шкафове и гардероби, ще правят забележки, но това не бива да Ви изнервя. Ако за продавача имотът има сантиментална стойност, не трябва да се забравя, че за купувача това е просто предмет на потенциална покупко-продажба. Емоционални изказвания, или заяждания с потенциалните купувачи няма да помогнат имота да се продаде по-бързо.

  • Жилището не е подготвено за продажба

Първото впечатление е изключително важно за успешната продажба, а то се постига с приветлив външен вид на имота. Понякога може да се наложи да се направи основно почистване, да се изнесат всички стари мебели, да се направи малък освежителен ремонт или да се отстрани конкретен проблем в имота като влага или теч. Никой не желае да закупи имот, който изглежда занемарен и се предлага в лош вид. Не се опитвайте да скриете недостатъците на имота си. В процеса на сделката несъмнено ще се разкрие всичко – при повторни огледи, преглед на документацията и т.н. Опитайте се да ги отстраните, а ако не можете – просто ги изяснете предварително.

  • Невъзможност за провеждане на огледи в удобно за купувачите време

Важно е да разберете, че купувачите също са заети, работещи хора и често те ще искат да посетят имота след работно време или през уикендите.
Бъдете гъвкави и опитайте да организирате така нещата, че да съдействате максимално много за провеждане на огледи, което ще даде на вашия имот конкурентно предимство. Това може да стане, като предварително координирате с брокера възможни часове и дни за огледи, да потърсите съдействие от близки, които да осигуряват достъп или да поверите ключ на своя брокер.

  • Предлагането на имота чрез много агенции

Като продавач може би смятате, че така ще се достигне до по-голям брой потенциални купувачи. На пръв поглед изглежда логично имотът да се обяви за продажба с много агенции, за да може да бъде предложен на възможно най-много купувачи. Какво обаче се случва на практика – повечето агенции рекламират основно в няколко портала за имоти и в един момент обявата за вашия имот се появява на едно и също място, но дублирана многократно, при това с вариации в цената (често дори без ваше знание), площта или други важни параметри.
Купувачите, които търсят по даден квартал и тип имот, виждат обявите и започват да стават подозрителни, тъй като информацията за имота вече става недостоверна. Един добър брокер ще ви помогне да определите справедлива и конкурентна продажна цена за вашия дом, което ще увеличи шансовете за бърза продажба. Брокерът ще взаимодейства директно с потенциални купувачи и ще поеме голяма част от реализирането на продажбата като организира реклама, огледи и преговори. Той е добре запознат с етапите на сделката и нужните документите и ще бъде до Вас през целия процес на продажбата.

 

Гледайте видеото по темата:

 

Преди да предприемете продажба на имот, свържете се с нас за безплатна консултация. Ще ви дадем още много полезни съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *