Чужденците във Варна – архитект Анри Пиер и архитект Димитър Раделия (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 3)

Как да изберете имот, подходящ за инвестиция
януари 11, 2018
ДА и НЕ на компромисите при покупка на жилище
януари 31, 2018

Чужденците във Варна – архитект Анри Пиер и архитект Димитър Раделия (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 3)

 

Облика си и специфичната си атмосфера Варна дължи на талантливите архитекти, изграждали я сграда по сграда, улица по улица. За някои от тях се знае повече, за някои – почти нищо. Но построеното все още пази спомена за имената им.

Архитект Анри Пиер

В първите години след Освобождението на България във Варна започва оживено строителство. Както във всички големи градове, и тук архитектите, проектантите и инженерите са чужденци. Сред тях е и французинът Анри Пиер, който от 1893 до 1894 година е главен архитект на Варна. Той работи в града няколко години и оставя след себе си емблематични сгради, които се ползват и до днес. Стилът му е ясно разпознаваем, най-често е определян като еклектичен неокласицизъм и се отличава с изключително внимание към детайла.

  • Военноморският музей е строен през 1890-92 г. През годините сградата е ползвана за частен дом, за резиденция на италианското консулство, за игрален дом. От времето, когато тук било консулството, е останало името вила „Асарето“.
  • Военното комендантство е в бившия Дом „Майка“ или стопанско училище „Трудолюбие, построено 1900 г. и достроявано по-късно.
  • Сгради, създавани с много любов и внимание за частни домове на офицери, търговци, индустриалци, лекари и адвокати – създатели на модерна Варна. Някои от тях все още се използват. Понякога е трудно да ги разпознаете, окичени зад безброй рекламни табели, но те са тук – край нас, и повече от 120 години пазят аристократичния дух на града. Можете да ги видите на „Драгоман“ 39-41, на „Съборни“ 25, на „Мария Луиза“ 7. На „Братя Миладинови“ е отлично запазеният дом, строен за доктор Борис Драмов.

 

Точно в къщата на „Мария Луиза“ 7, проектирана за семейството на полковник Никола Дръшков, през 1932 година се отваря първият в България кабинет за водолечение и физиотерапия.

Димитър Раделия

Любовта към България превръща италианеца Дамазо Раделия, роден в Истанбул и учил архитектура в Торино, в Димитър. Той пристигнал във Варна през 1907 година. Няколко години бил началник на техническото отделение в Общината и нейн главен архитект.

Той разработва няколко проекта за хали. От тях оцеляла до днес е сградата на ул. „Д-р Пюскюлиев“ 1. През годините се е ползвала дори за болница и за пожарна.

На „Македония“ 20-22 можете да видите къщата, в която е живяло семейството на архитекта. Тя е обявена за паметник на архитектурата. Негови са впечатляващите и днес постройки на „Преслав“ 9 и „Преслав“ 14. Когато сте някъде на улица „Охрид“, загледайте се във великолепната къща на номер 15 – строена е през 1910 година за Андрей Атанасов.

Двамината архитекти са само част от плеядата чужденци, оставили диря в историята и настоящето на днешна Варна. От нас зависи, дали ще опазим имената им и уникалното им наследство, без което градът ни ще загуби част от своята идентичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *