Създателят на Варна – архитект Дабко Дабков (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 1)

3 нестандартни (и нискобюджетни) идеи и за декорация за Хелоуин
октомври 19, 2017
Идеалният дворец на пощаджията Фердинанд Шавал
ноември 8, 2017

Тръгне ли на разходка човек из централната част на Варна, вдигне ли очи към старите сгради – все едно дали реновирани или оставени да се рушат – замайва се от очарованието им. Връща се в друго време, когато нещата са се правели със замах, с мисъл, че трябва да просъществуват дълги години, да са полезни, но и да радват окото.

Дори да не е чел много за стара Варна, човек лесно може да си представи, че се разхожда из нея. Игнорира модерните табели и реклами, представя си пищните стари сгради с ремонтирани фасади и вече чува тропот на файтони, виковете на вестникарчето, което носи вечерните вестници. За тази позабравена Варна и най-вече за нейните създатели – архитекти с размах – ще ви разкажем в поредица от статии.

Аристократ, враг на народа – в зависимост от времето и политическите промени архитект Дабко Дабков е наричан по различни начини. През десетилетията обаче един факт остава непроменен – той е създателят на облика на Варна от началото та почти до средата на XX век. Негови са едни от най-емблематичните за града сгради.

Пред някои от тях – като хотел „Лондон“ и Аквариума – жители и гости и до днес вдигат възхитени погледи. Други са оставени на произвола на времето, но красотата им все още си личи, дори през разрухата. Трети – като мъжкия френски колеж на улица „Петко Каравелов“, на чието място днес има паркинг – вече не съществуват.

Животът на архитект Дабко Дабков започва в Трявна. Роден е през 1875 година и е само на 3-4 години, когато семейството му се мести във Варна. Тук той завършва мъжката гимназия „Фердинанд I“. Заминава да следва в Техническия университет в Мюнхен и след като завършва се връща отново във Варна. Работи в техническата служба към общината и през 1906 година отваря собствено проектантско бюро. Варна е голямата му любов и на нея той отдава цялата си творческа сила и енергия. Прекъсва професионалния си път единственото в периода 1912 – 1918 година, когато е принуден да замине на фронта.

През живота си Дабко Дабков проектира повече от 350 сгради – обществени, частни, индустриални, жилищни.

Това, което впечатлява най-много, ако някой си направи труда да проследи целия му професионален път, е че твори в множество различни стилове – сецесион, барок, ар деко, неокласицизъм, необарок. Това обогатява самия град и говори за широката култура и огромното любопитство на архитекта към собствената му професия.

Аквариума, Варна

Легенди се носят за някои от проектираните от него сгради. За Аквариума например, създаден по желание на Фердинанд, той получава помощ и вдъхновение от японския императорски двор. За да създаде хотел „Мусала“, прекарва един месец в САЩ, в проучване на знаменитата Flatiron Building на 5-то авеню. Методи Гандев – собственикът на хотел „Мусала“ – бил много впечатлен от сградата и искал във Варна да има умалено нейно копие. Търговската къща с изящен купол, която проектира за египетския търговец Абут Халбуни, по-късно се превръща в хотел „България“. Негово дело е и сградата на хана на Темелко Костов – играл важна роля в живота на града години наред, заради близостта си с гарата. В проектирания от Дабко Дабков хотел „Лондон“ пък е монтиран първият асансьор във Варна.

Това са само някои от най-значимите проекти на архитекта. Тръгнете ли на разходка следващия път, спомнете си за него – един миг на почит пред човека, отдал целия си живот за красотата на нашия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *