Ползите от равносметката преди Нова година и как да направим качествена равносметка

Запознайте се с… Деян Давидов: “Съжалявам, че не започнах по-рано работа в Invest time!”
декември 12, 2018
Нова година, нов късмет или за краткия живот на новогодишните обещания
Нова година, нов късмет или за краткия живот на новогодишните обещания
януари 4, 2019

Ползите от равносметката преди Нова година и как да направим качествена равносметка

Инвест Тайм - Нова Година равносметка

Старата година изтича. В залисията по подготовката за празниците от време на време ни бодва мисълта – каква беше тази година – добра ли, лоша ли? Донесе ли ни всичко, което си пожелахме, успяхме ли да свършим всичко планувано? Бяхме ли добри към другите, те бяха ли добри с нас? Как ще я караме през следващата? Накратко – осъзнато или не, даваме отчет пред себе си, правим равносметка за изминаващите 365 дни.


 

Защо ни е равносметката преди Новата година

Да рече човек, че някой ни задължава – не, съвсем не. Но така сме устроени – искаме да знаем – какво беше, как беше, защо беше и какви бяхме. Това ни е нужно, за да подкрепим представата за самите себе си, за да стабилизираме самооценката си, за да можем да продължим напред. И границата на двете години е времето, в които това любопитство естествено се засилва. Разбира се, има хора, които правят равносметката си около рождения си ден, но принципно става дума за едно и също.

Важно е да получим обратна връзка между желаното и случилото се. Защото още в навечерието на Новата година ще започнем да правим планове за следващите 365 дни и ще ни трябва база за тях.

Равносметката зависи от вас самите

Тя зависи както от характера и настройката ви, така и от целите, заради които я правите. Може да е пунктуална и прецизна, разбита по направления, проекти, обещания, поставени задачи, която много точно да покаже докъде сте стигнали в личностното си развитие, в кариерата, в личния живот, колко сте се променили, колко по-добри сте станали, къде изоставате.

Може да е емоционален преглед на изминалата година, който да ви накара с умиление да въздъхнете по дните, донесли ви много радост, или да поплачете отново за преживените горчивини и болки.

Както и да подхождате към своята оценка на изминалата година, бъдете докрай искрени. Иначе заниманието е безсмислено.

Равносметка не значи отрицание

Много е важно да помните това. От личен опит знаем, че неуспехите и провалите се помнят най-лесно и най-дълго, че ни заразяват с натраплив страх, който задълго определя мисленето и поведението ни. Но едва ли през цялата година са ви се случвали само лоши неща и е имало само горчивина. Не бъдете прекалено критични и не ровете само за минуси.

Дори когато изминалата година е била безусловно тежка и трудна, винаги е имало и нещо добро. Задължително си го спомнете и го оценете. Здрави сте, имате дом, работа и стабилност, имате близки, които се грижат за вас и вие за тях. Смятате, че това е малко? Попитайте хората, които го нямат и си го пожелават във всяка новогодишна нощ.

Как да направите равносметката си за старата година

Животът ви не се изчерпва с работата и семейството. Важни в него са приятелите, личностното развитие и самоусъвършенстване, умението да почивате и да се забавлявате, хобито ви, и разбира се – здравето ви и грижата за него. Парите и благосъстоянието може да не са всичко, но винаги е по-добре да ги има.

Оценете годината си спрямо всяка една от тази 8 сфери – примерно от 1 до 10, като 10 е максимумът, който искате за себе си и ви удовлетворява. Опитайте се да сте не само искрени, но и безпристрастни. Можете дори да потърсите мнението на странични хора за това как сте се справяли през годината – колеги, приятели, такива, които ви познават, но не са емоционално обвързани с вас и можете да разчитате на коректна оценка.

Освен че накрая ще имате яснота какво е положението спрямо собствените ви критерии, ще разберете и колко хармоничен е животът ви. Колкото по-близки са оценките в различните сфери, толкова по пълноценен и балансиран е той. Колкото по-големи са разминаванията, толкова по-сериозно трябва да се замислите за себе си. Едностранчивостта на живеенето едва ли ще ви направи щастливи – дори на работа и пари да си поставите 10+.

Има ли практическа стойност равносметката в края на годината

Зависи как сте я направили. Ако тя е максимално обхватна и коректна спрямо изминалите събития, ще ви даде ясна представа за живота и развитието ви през изтичащата година. Това ще ви подскаже какво да промените, къде има нужда да положите повече усилия, какво не трябва да променяте.

Внимавайте, ако сте заложили повече на емоционалния подход. Той винаги е нож с две остриета – може да ви подмами, че всичко върви по мед и масло или да ви потопи в самосъжаление и омаловажаване на постигнатото, което не води до нищо добро.

Прошката, благодарността и равносметката

Равносметката преди новогодишната нощ неминуемо ще ви напомни, че сте били груби и несправедливи към някого, че някой е оскърбил и наранил вас. Не чакайте да дойде денят за прошка – простете и поискайте прошка сега! Влезте в Новата година начисто – без горчивина, обида, чувство за вина. Това ще ви позволи да използвате цялата си енергия за нещата, които са ви важни и ви карат да се чувствате добре.

Благодарността е другият начин да постигнете помирение със себе си. Винаги има за какво да благодарите – за радостта, за любовта и близостта, за успеха, за късмета, за това, че сте живи и здрави, че сте преодолели критична ситуация и т. н, и т. н. На кого да благодарите ли? Вие знаете най-добре – на бог, на себе си, на късмета си, на приятелите и близките! Годишната равносметка е точното време за благодарност – за всичкото добро през старата година и за всичкото добро, което ще дойде с Новата.

Честити празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *