Нова година, нов късмет или за краткия живот на новогодишните обещания

Инвест Тайм - Нова Година равносметка
Ползите от равносметката преди Нова година и как да направим качествена равносметка
декември 26, 2018
Валентина Димитрова - брокер Инвест Таййм
Запознайте се с… Валентина Димитрова: “Брокерската професия ме кара да се чувствам пълноценна!”
февруари 7, 2019

Нова година, нов късмет или за краткия живот на новогодишните обещания

Нова година, нов късмет или за краткия живот на новогодишните обещания

Дългите коледни и новогодишни празници отминаха. Събуждате се около обяд на първи януари. Дояждате останалите от празничното меню вкусотии. Допивате виното в чест на Васильов ден. Забелязвате, че елхата е започнала неудържимо да капе и е време да я изнесете навън.


 

Вече сте в отрезвяващия делник.

Подготвяте се за първия работен ден. Гоните изостанали задачи, балансирате катастрофално дисбалансираните финанси и сметките за плащане, подаръците за безбройните именяци. Новата година е вече просто година – поредната – със своите си проблеми и радости, с битките, загубите и малките победи.

При някое от разчистванията намирате листа с изписани обещания – какво и как ще промените, как ще станете по-добри. Усмихвате се неловко, бутвате листа между бумагите и хуквате към поредния ангажимент.

Нова година, нов късмет

Това е една от най-големите илюзии, с която живеем цял живот. Не Новата година е тази, която променя късмета и изпълнява амбициозните обещания за промени, дадени в последните дни на старата. Изпълнява ги човекът, който ги е дал.

Ако и тази година сте си обещали същото, като последните няколко, и ако досега не сте изпълнили нито едно обещание, защо се учудвате, че резултатът е същият? За обещанията забравяте още до края на януари и се сещате за тях, като наближи времето за подновяването им.

Защо новогодишните обещания живеят само докато си пожелаваме „За много години“?

Разликата между обещание и планиране

В масовия случай, когато обещавате пред себе си какво ще направите, научите, постигнете, промените през предстоящата година, вие по-скоро заявявате, какво бихте искали да се случи. Ако с това се изчерпва ангажиментът ви и нещо от обещаното се сбъдне, то по-скоро е поради стечение на обстоятелствата.

Когато човек е твърдо решен да свърши някои неща, той не си ги обещава – планира ги. В плана се включват срокове, етапи, необходими ресурси и действия за реализирането им. Периодично той проверява докъде е стигнал. Ако е нужно, коригира планираното, и продължава. Това планиране съвсем не е задължително да се случи по празниците – може да го направите по всяко време, в което се почувствате готови за целта.

Не умеете да преследвате целите си

Това е най-често срещаната причина за ранната смърт на коледните обещания. Да отслабнете, да спрете да пушите, да ходите на фитнес, да си намерите хоби, да научите чужд език, да си намерите по-добра работа, да смените колата, да се задомите са все неща, които изискват усилия – по-кратки или по-продължителни усилия, при това – системни.

А системните усилия означават допълнително натоварване и допълнително време. И малцина успяват да осигурят допълнително време за допълнителното натоварване. Извиненията са много – децата, работата, семейството, домът, приятелите и т. н., и т. н.

Обещавате твърде на едро

Държите ли след 365 дни да се похвалите с изпълнени новогодишни обещания, внимавайте какво си обещавате. Когато от години сте с наднормено тегло и не сте успели да стопите нито един от нежеланите килограми, не си обещавайте да влезете в ученическите си дънки. Доста по-реалистично е да свалите 5 килограма за една година.

Ако минавате 30те и досега не сте правили дори гимнастика, е прекалено амбициозно да искате да ставате фитнес отличник. Чуждият език е наистина необходим, но готови ли сте да седите часове наред над учебниците всеки ден?

Обещавайте си реалистични неща. Разделете постигането им на етапи. Проверете в средата на годината как върви изпълнението им. Разбира се – ако наистина искате да изпълните обещанията си, а не ги давате просто… защото така е редно по Нова година.

Забравяте, че сте обещали

Появяват се непрекъснато по-спешни и по-важни неща и изтласкват обещанията ви на заден план. Успокоявате се, че ще започнете утре, другата седмица, от новия месец, някое утре и забравяте. Когато наистина искате да сбъднете нещо, запишете го на лист – ясно и четливо – и го сложете на място, на което ще е постоянно пред очите ви.

Най-често искриците на предновогодишния оптимизъм, оживял в обещанията ви, угасват поради всички изброени и още повече неспоменати причини. А когато дойде време за равносметката в края на годината, се чувствате зле – точно като човек, който не е спазил обещаното.

Затова може би е по-добре този път да не си обещавате нищо. Помечтайте преди да удари дванайстият час, премислете приоритетите си. През първите делнични дни на януари се опитайте да си спомните за какво сте мечтали и ако все още ви се струва важно, планирайте с лист и химикал в ръка.

За много години от екипа на агенция за недвижими имоти Invest Time!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *