Нова година – нов дом! Да купите нова къща или да ремонтирате старата?

Кои са качествата на успешния брокер
ноември 28, 2017
Как да изберете имот, подходящ за инвестиция
януари 11, 2018

През новата година много семейства ще се сдобият с нов дом. При някои от тях това ще се случи, защото естественото им развитие изисква по-голяма жилищна площ. На други им е време да спрат да плащат наем, а трети отдавна са го планирали.

Кога възниква въпросът дали да купите нов дом, или да ремонтирате стария?

Това се случва най-често по две причини:

  • къщата има конструктивни дефекти, които сериозно заплашват целостта ѝ и сигурността на обитателите;
  • семейството има нужда от по-голяма жилищна площ.

В тези случаи колебанията са много сериозни – особено ако обичате дома си, харесвате квартала, в който той се намира, и ви е трудно да си представите, че ще живеете другаде. Емоциите често пречат да вземете най-доброто решение, а грешното може да ви струва много средства и объркване на живота на цялото семейство. Затова се опитайте да сте максимално обективни при обсъждане на възможностите.

Когато проблемът е в сигурността на конструкцията

Случва се конструкцията на сградата да поддаде. Може да е поради естественото ѝ износване при старите постройки; поради свлачищни процеси; пожар или наводнени основи и т. н.

Дали да ремонтирате, колко ще струва и какъв ще е ефектът, може да ви отговори само специалист. Направете консултация, поискайте оглед и ориентировъчна стойност на ремонтните работи. Понякога цената на такъв ремонт може да се приближи към цената на ново строителство.

Ако няма гаранции за успешността на ремонтните работи, то инвестицията може да се окаже неоправдана. После се консултирайте с брокер за предлагането на подходящи имоти и текущите им цени.

Ако професионалистите не са сигурни в ефекта на укрепителните дейности по вашия дом, вероятно е по-добре да купите нов.

Когато не ви достига жилищна площ

Дори голямата по площ къща може да е с нефункционално разпределение. В такъв случай с подходящо преустройство ще успеете да осигурите отделни стаи на порасналите деца и допълнителни санитарни възли. Можете да усвоите подпокривното пространство или да разширите къщата за сметка на градината. Така със сравнително неголеми разходи ще имате по-добър дом без да променяте навиците на семейството.

Но понякога жилището е малко и няма накъде да расте. Тогава единственият изход е покупката на ново.

Условия за успешна покупка:

  • Тръгвайте към покупка с напълно конкретизирани изисквания за бъдещия си дом и квартала, в който той се намира. Уточнете предварително склонни ли сте на компромиси и с какво. Определете реален бюджет, който няма да ви затрудни особено.
  • Изберете агенция за недвижими имоти с добро име. Така ще разчитате на богата информация, професионално подготвени брокери с познания не само за пазара, но и за възможните капани и пречки при покупката на жилище.
  • Въоръжете се с търпение.

При нужда екипът на „Инвест тайм“ е на ваше разположение.

Свържете се с нас ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *