Брокери на недвижими имоти - екип
Защо е важен екипът в една агенция за недвижими имоти
юли 12, 2018
Атанаска Боева - Брокер Ивест Тайм
Запознайте се с… Атанаска Боева: “Особено важни са процесът на обучение и подкрепата, които имам ежедневно!”
декември 6, 2018

Как се формират доходите на брокера на недвижими имоти

Доходи - брокер на недвижими имоти

За лесните пари, получавани от брокерите на недвижими имоти, се носят легенди. Те карат мнозина да пробват късмета си в бранша. Но дали парите наистина са лесни? И най-вече – как се формират доходите на един брокер? Може ли да се прогнозира предварително, колко ще печелите, ако решите да опитате?

 

Подходи за формиране на доходите на брокерите
Те са най-общо три. В рамките на всеки един може да има известни разлики при различните агенции, но по същество основните начини за формиране на заплащането на брокерите на недвижими имоти са ясно различими.

 

Заплата плюс процент
Начинаещите, които търсят сигурност, предпочитат най-вече този вариант. А дали той е достатъчно добър?

Заплатата обикновено е ниска – на минималния праг. Брокерът е по-скоро нает служител. Няма ангажименти към организацията и разработването на бизнеса, към разходите по издръжката на дейността си. Получава задачи, вместо да си осигурява клиентите и работата сам. Процент наистина има, но той е минимален. Доходите могат да растат, но в определени, не много широки граници.

 

Доходи до около 30% от заработеното
В този случай инвестициите и усилията за поддържане на основните канали за генериране на бизнес, както и по-голямата част от разходите са за сметка на собствениците на агенцията за недвижими имоти. Това, естествено, означава, че по-голямата част от приходите трябва да остават за покриването им.

На практика този вариант за разпределяне на комисионната осигурява по-голям доход от първия – заплата плюс минимален процент. Той устройва значителна част от опитните брокери на недвижими имоти.

Приход от около 50-80% за брокера
В този случай ангажиментът по създаване и поддръжка на важните бизнес генериращи канали е споделен между собствениците на агенцията и брокерите. Те поемат и постоянните разходи по издръжката на дейността си – осигуровки, транспорт, телефон, маркетинг на собствения бранд.

Това, от една страна, позволява на собствениците и мениджърите на агенцията за недвижими имоти да се съсредоточат върху генералната линия за развитие на бизнеса. От друга – дава на брокера много голяма независимост. Той на практика работи като самостоятелен предприемач.

 

Кой вариант е най-добър в дългосрочен план
Основният принцип, около който се градят и трите механизма за формиране на доходите на брокера на недвижими имоти, е един:

Колкото по-ниска е ангажираността на брокера с развитието и издръжката на дейността, толкова по-ниско е възнаграждението. Колкото по-ангажиран е брокерът и колкото повече рискове поема във връзка с работата си, толкова по-високо е възнаграждението му.

Практиката показва, че най-малко приложение намира третият вариант – с възможно най-високите доходи за брокера. Него избират най-смелите и авангардно мислещи собственици на агенции. Те знаят, че колкото по-висок е стимулът за брокерите, толкова по-висока ще е и печалбата за агенцията и по-добре ще се позиционира тя на пазара.

Него избират най-успешните брокери. Те много скоро разбират, че постоянните разходи не са чак толкова високи, за да се откажат от възможния максимум на доходите си. Освен това в този вариант свободата и независимостта им са не просто декларирани, а реалност, в която живеят и работят. От тях зависи в каква посока ще върви професионалното им развитие.

 

Понятието „постоянни доходи“
При брокерите на недвижими имоти за тях се говори не на месечна, а на годишна база. Единият месец може да е слаб, но другият да осигури значителна част от годишния доход. И това по никакъв начин не притеснява добрия брокер на недвижими имоти – дори „слабите“ месеци в повечето случаи за него са доста по-добри от тези, на хората със средни заплати.

Но да си добър брокер не е нито лесно, нито пък е въпрос само на късмет. Изисква се много труд, постоянство и отдаденост, непрекъснато повишаване на квалификацията, независимо дали чрез организирани обучения или самостоятелно.

 

Какъв е начинът на заплащане в Invest Time – агенция за недвижими имоти във Варна
При нас брокерите и собствениците на агенцията работят като екип, на базата на отговорни партньорски взаимоотношенията. Съответно на товара, който носим, ние получаваме от 50 до 80% от заработените приходи. Освен това всеки получава дял от общата печалба на Invest Time. И повярвайте ни, на никого от нас не тежи, че трябва да си покрива постоянните разходи.

Заповядайте в Invest Time! Готови сме да ви научим на всичко, което знаем и можем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *