Какво изложение да изберете за новия си дом
април 13, 2018
Какво се случва с жилището и ипотеката при развод
април 24, 2018

Как се изчислява квадратурата на апартамент

Ако си мислите, че жилище от 100 квадрата означава няколко просторни помещения, в които ви предстои да живеете комфортно и нашироко, ще се окажете подведени. С колко точно подведени – зависи от коректността на подадената обява.

Защо обявената квадратура не отговаря на реалната площ на помещенията

Според съвременните нормативни документи към застроената площ на жилището се включват тераси, балкони, цялата дебелина на стените или част от нея. Специалистите твърдят, че те могат да достигнат до около 20% от посочената в документите квадратура на апартамента.

При наложилата се в последно време практика в офертата на имота към площта да се включват и общите части – също понякога до към 20%, ще се окаже, че от привлекателните 100тина квадрата на практика може да ви останат около 60.

Как точно се изчислява застроената площ на апартамента

Това е указано в Допълнителните разпоредби на Наредба №7 от 22 декември 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

В застроената площ на имота се включва:

  • половината от дебелината на всички външни за имота плътни стени – без отвори, другата половина спада към общите части на сградата;
  • половината от стените, разделящи вашето жилище от съседното – втората половина се прибавя към площта на съседния апартамент.
  • Подобно е положението и при стените, граничещи със стълбища, асансьори и коридори – ½ от тях попада в застроената площ на вашия имот, другата ½ – към общите части.
  • Цялата дебелина на външните стени с отвори – прозорци, врати и др., както и цялата дебелина на вътрешните за дома ви стени.
  • Цялата повърхнина на лоджиите и балконите по външните им очертания.
  • При имот на два и повече етажа застроената площ се формира от застроената площ на всеки от етажите и тази на стълбището.

Когато обаче се смята площта на придаденото към апартамента мазе или таванско помещение, се взема само светлия размер. Всички ограждащи го стени спадат към общите части на сградата. Освен това според закона, всяко жилище задължително трябва да има едно складово помещение – мазе или таванско. Мазето не се включва в площта на апартамента.

Как стои въпросът с вашия идеален дял от общите части

Най-напред е много важно да се направи уточнението, че той се измерва в проценти (или в промили) и в никакъв случай процентът не може да се изрази с квадратни метри. В него освен застроена квадратура стълбища, коридори, фоайета, има още водопроводна и канализационно инсталация, щрангове на отоплителна инсталация, носеща конструкция, основи и т. н.

Няма начин да притежавате точно определен, конкретен участък от общите части. Владеете всичко едновременно с всички останали съсобственици. Затова и вашият дял се измерва в идеални части.

Колкото повече са жилищата в сградата, толкова по-малък е делът ви. Колкото по-малко са жилищата, толкова по-голям процент се пада на вашия апартамент.

Когато строителят/продавачът при оферирането към обявената застроена площ на имота е добавил и общите части, без изрично да ги е разграничил, е ясно, че апартаментът ще се окаже по-малък от обявеното.

Защо еднакви по документ жилища са реално различни

Това е факт. Жилището на родителите ви, купувано преди повече от 20 години с площ от 100 квадрата по нотариален акт, е реално по-голямо от вашето, което също е 100 квадрата по документи.

Обяснението е, че според старите нормативни изисквания към застроената площ на апартаментите са включвани различен процент от балконите и лоджиите. Дори е имало времена, в които те въобще не са броени към застроената площ. Така според съвременните норми тези жилища са по-големи от обявеното в нотариалните им актове.

Възможно е да поправите несъответствието, като се обърнете към съответните служби. Но това означава, че ще се вдигне и данъчната оценка на имота.

Когато избирате апартамент, е нормално да ви интересува квадратурата, която реално ще ползвате. Няма проблем на огледите да си носите рулетка и да вземете точните размери. Най-малкото ще знаете стаи с каква площ имате за обзавеждане.

Потърсете ни за помощ, ако търсите жилище. Нашите брокери имат много опит и познания и ще ви окажат пълно съдействие. Ние сме агенция за недвижими имоти „Инвест тайм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *