Преустройство на жилище
Условия за преустройство на ателие в жилище
март 7, 2019
Наемане на жилище Варна
5 предимства при наемане на обзаведено жилище
март 21, 2019

Как ни подвежда мозъкът, когато купуваме имот

Избор не недвижим имот Варна
Как ни подвежда мозъкът, когато купуваме имот
5 (100%) 2 гласа

Човешкото поведение е резултат от непрекъснатата борба между емоции и рационалност, между импулсивност и внимателно премислени решения. В различните ситуации и обстоятелства, при различните характери и темпераменти връх взема ту емоцията, ту рациото – понякога изненадващо и за нас самите.

Борбата между рационално и емоционално при вземането на решения

Сделката по покупко-продажба на имот е делово мероприятие и се предполага, че се извършва осъзнато и след рационално премисляне, след внимателно претегляне на всички „за“ и „против“. Оказва се обаче, че когато човек купува имот, който да превърне в дом за себе си и семейството си, нещата не се случват точно така. И когато емоциите надделеят над рационалността, а импулсът – над премисленото поведение, резултатът най-често е разочароващ.

Съществуват различни мнения за това, кога да следваме вътрешното си чувство и инстинктите си и кога да ги потиснем. Надделяват схващанията, че е добре да вървим след интуицията си винаги, когато трябва да вземем сложни решения, за които ни липсва достатъчно информация и опит като база за рационална преценка. Така ли е наистина?

Не се колебаете да следвате усещането си, когато избирате кафе или дреха, но не мислите, че това е редно при важни решения като покупка на кола или сключване на брак. Въпреки убежденията си, в края на краищата и тези решения взимате под напора на емоциите. Те идват от дълбините на подсъзнанието, над което нямате контрол. Носят друг тип информация и понякога дори не осъзнавате до каква степен  оказват влияние върху изборите ви.

Ако вече имате натрупани познания и опит в сферата, за която трябва да решавате, те неминуемо се отразяват на интуицията и емоциите ви. В такива случай доверяването на вътрешното чувство в много голяма степен носи добри резултати.

Когато желанията и предразсъдъците надделяват

Желанията и предразсъдъците надделяват обикновено при избори, свързани  до голяма степен с мечтите за успех и благополучие и с общоприетите представи за престижност. Специалистите наричат това „грешка на обременеността“ и тя се случва често при покупка на имот.

Така ако на клиент му бъдат предложени два имота с близка цена – един по-малък в близост до централната част на населеното място, и по-голям – на около час разстояние, в болшинството случаи се избира по-големият имот. Една спалня  и/или една баня в повече винаги натежават. В представите най-напред изплува фактът, че ще разполагате с по-голяма къща и с повече място за гости и той се оказва много по-важен от факта, че ще ви се наложи всеки ден да губите по два часа в път.

Само че след като купите жилището и заживеете в него, ежедневните два и повече часа, прекарани в път и задръствания, се оказват с много по-голяма тежест от спалнята и банята, които стоят неизползвани и в тях влиза някой няколко пъти в годината.

Как да не правите „грешката на обременеността“

Единият вариант да избегнете тази грешка е, ако имате достатъчно натрупан и осмислен опит в сферата на имотите, който ще ви помогне, дори без да го съзнавате, да не се поддадете на емоциите и предразсъдъците си.

Когато ви липсва опит и информацията е недостатъчна или недобре осмислена, няма какво друго да сторите, освен да се вслушате във вътрешния си глас, а той обичайно се води от представите и емоциите ви. По-добре е в такава ситуация да се доверите на опитен човек, който при това е емоционално необвързан и ще мисли трезво при оценяване на всички „за“ и „против“. Такъв човек може да е брокерът, който ще е с вас по време на цялата сделка и ще следи за интересите ви.

Мозъкът зацикля и при твърде много информация

Това се случва не само когато купувате жилище. Всеки път, когато от страх да не сгрешите, отново и отново прехвърляте в ума си достъпната информация, мозъкът ви се уморява. Предъвква едно и също, започва да зацикля и е твърде вероятно да вземете грешно решение.

До подобен резултат се стига и когато информацията е твърде детайлна, твърде обемна и надхвърля капацитета ви. Или пък е твърде разнопосочна и вземането на основното решение зависи от вземането на множество предварителни решения, което определено ви затруднява.

При покупката на жилище е нормално да избирате между локации, квадратури, изложения, разпределения, условия за банков кредит и ипотека, да се доверите ли на брокер или не. Решението ви във всеки момент е обусловено от ясни параметри. Но понякога към това се добавят допълнителни усложняващи ситуацията обстоятелства като несигурна работа, несигурни доходи, растящи лихви, твърде динамичен пазар и променящи се цени. Взимането на решение става прекалено сложно, често отлагано във времето и с голяма вероятност – погрешно.

Потърсете ни, когато ви предстои покупка на дом, но се чувствате твърде несигурни и неуверени, нямате опит и познания за имотния пазар. Ние сме Агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна. Нашите брокери са сред най-добрите и ще ви помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *