Нина Арнаудова и Дарина Иванова - Invest Time
INVEST TIME е нашата кауза
ноември 9, 2018
Осветление жилище - Инвест Тайм Варна
Как да планирате осветлението в жилището
януари 24, 2019

Как зимният дом да е красив и уютен не само по Коледа

Когато се зададе Коледа, редом с треската за подаръците и голямото готвене, ни връхлита и треската за украсяване. Елхи, венци, гирлянди, лампички, играчки, чорапчета – да е лъскаво, светещо, празнично. По покривките, одеялата, спалното бельо, пуловерите и шапките се разполагат борчета, еленчета и всякакви коледни символи, внушавани ни най-вече от рекламите. И уж се стараем да сме уникални, а сме по-скоро униформени.

Възможно ли е да украсите дома си така, че да ви радва цялата зима

Възможно е, разбира се! Но няма да стане за ден-два и не като прекопирате поредните „уникални украси“, които ви предлагат поне три от пет разгледани сайта.

Вие сте уникални! Затова се допитайте до себе си – какво ви харесва, какво искате да е пред очите ви през дългите студени зимни месеци, през всичките къси и мрачни зимни дни.

Украсявайте за себе си, не заради мнението на другите. Индивидуалният ви почерк няма как да не направи дома ви уникален и да не впечатли гостите ви.
Дом с градина

Особено благодатна за нестандартна зимна украса е къщата с двор. Градината, която обикновено е пуста и унила в зимните месеци, с малко труд и старание може да стане впечатляваща.

Насадете на подходящо място декоративни храсти, които цъфтят от октомври та чак до към март. Такива са хамамелисът, форзицията, ериката, зимният жасмин. Много чар и красота носят видове като илексът (джел) и офиката.

Техните ярко червени дребни плодчета са като разжарени въгленчета в мъгливите дни или сред блестящата белота на снега. Зад цъфтящата група като зелен фон можете да настаните няколко вечнозелени туи, лъжекипариси, хвойни. Те са подходящи и за външна коледна украса през декември, която спокойно можете да оставите до пролетните месеци. Само трябва да е водоустойчива.

Най-отпред посадете кокичета – в по-топлите райони разцъфтяват още през декември. Добра компания за тях са минзухарите, кукурякът, теменужките, игликата, паричките, брасиката (декоративно зеле). Остава да осигурите подходящо осветление за разцъфтялата леха.

Гирляндите от лампички по голите клони на дървото с най-красива корона може да не са оригинални, но пък винаги създават магнетична атмосфера в двора.

На входа на къщата поставете две големи саксии с вечно зелени растения с характерна форма. Накичете ги с панделки и играчки, но и няколко реда лампички ще свършат работа. Е, ако не можете без венец и зелени гирлянди, поставете и тях – важното е украсата да ви харесва, без да е като две капки вода с тази по входовете на всички съседи наоколо.
Апартамент с балкон

Дори и балконът ви да не е остъклен, пластмасовата украса съвсем не е единственото решение. Набавете си красива голяма кашпа. В нея поставете по-малка саксия с борче, джел или чемшир (или какъвто желаете студоустойчив вид), така че между двата съда да останат поне 7-8 см. Напълнете от всички страни с хартия или начупен стиропор, за да е защитена от студа пръстта в саксията и да не замръзва. Ако е нужно – нека растенията да са повече. Дръжте ги до вътрешната стена на балкона – на завет. Дали да ги украсите допълнително, решавате вие – според вкуса си.
Атмосферата вкъщи

Декорацията на уютния зимен дом винаги се различава от лятната. Покривките, килимите, завесите са по-плътни, по-меки и по-топли. Колоритът е по-скоро топъл. Вазите с пресен рязан цвят често се заместват от съдове с ароматни потпури и купи с цитруси, ябълки, дюли, круши и нарове. Ухае на кафе и чай, на домашни сладки. Остава ви само да подчертаете тази промяна в интериора, за която може би дори не си давате сметка.

Поиграйте си с осветлението, поставете допълнителни цветни LED ленти. Използвайте плетиво в бяло, червено и зелено – одеяло на люлеещия се стол, възглавничка с коледен мотив, маншони върху няколко бутилки и буркана, които ще ги превърнат в уникални декоративни съдове.

Стръкче шипка, отрупано с алени плодове, или няколко сухи клонки във вазата, на които висят две-три малки играчки; чаени свещи, закрепени между цели орехи, бадеми и фъстъци или между шишарки; дребни декоративни предмети по завесите; саморъчно направени гирлянди от слама и хартия на подходящи места – вариантите да създадете уникална украса за дома си са безброй.

Един чепат пън може да се превърне в интересен декоративен акцент дори ако интериорът ви е решен в изчистения строг минимализъм. Според размера му и желанието ви можете да го превърнете в малка масичка за кафе, в красив цветарник или в оригинален свещник.
Коледната елха

Живата елха внася неподражаема атмосфера – дори с аромата си. Но още в първите дни на януари започва да се рони неудържимо и губи декоративната си стойност. Ако не искате да я смените с пластмасова, решението е дръвче в саксия. Когато е добре аклиматизирано, то може да остане украсено в стаята толкова дълго, колкото искате.

Елхата можете да заместите с няколко добре разклонени дрянови клонки, които да украсите с дребни играчки, панделки, наниз от пуканки и т. н.

Топлият цвят на корала е избран за цвят на 2019 година. Вплетете го в декорацията на дома си. Ясно очертана тенденция в обзавеждането е озеленяването с компактни групи цветя. Възползвайте се!

В уютния и красив дом не само празниците са по-вълнуващи, цялата зима се понася по-леко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *