Как да представите имота за успешната му продажба
Как да представите имота за успешната му продажба
септември 10, 2018
Инвест Тайм - рожден ден - недвижими имоти
Отпразнувахме 25-тия си рожден ден! {+ВИДЕО}
октомври 25, 2018

Как да работите с брокера за недвижими имоти за максимален успех

 

Вече сте обявили, че купувате (продавате) имот. Избрали сте да работите с агенция за недвижими имоти и дори вече сте решили с коя точно. Има ли някакви правила, които да ви помогнат за ползотворната работа с брокера и агенцията зад него, и как да разберете, дали вашият посредник влага ум и душа в сделката или само ви губи времето?

Бъдете изчерпателни и искрени с брокера

Това е времето, в което трябва да положите стабилните основи на сътрудничеството с брокера. Те ще са залог за успешна сделка и удовлетворяване или не на очакванията ви от нея.

 

Ако сте продавач

Покажете му продавания имот. Дайте му възможност да се запознае с него в подробности – с конкретното му състояние в момента, с извършените ремонтни работи или с необходимостта от тях, с документите и особеностите около собствеността – съсобственици, тежести и т. н. Ако има проблеми, които премълчавате, те ще излязат наяве рано или късно и най-вероятно ще провалят сделката – понякога преди самия ѝ финал. Това означава загубено време и пари за всички участващи.

Добрият брокер ще се възползва напълно от дадената му възможност. Ще задава много въпроси, за да си изясни ситуацията. Ще ви консултира по отношение на исканата цена и реалната възможност да я получите при моментното състояние на пазара. Ще ви даде съвети какво да промените с минимум усилия и средства, за да стане имотът по-привлекателен за купувачите.

 

Ако сте купувач

Изяснете най-напред за себе си какъв имот точно искате и с какви цели. Бъдете пределно ясни и конкретни, когато коментирате желанията си с брокера. Следете разбирате ли се.  Нормално е той да ви задава много въпроси, с които ще се опитва да си изясни напълно задачата. Ще уточнява склонни ли сте и доколко да направите компромис с някои от изискванията си. Ще поиска да разбере какъв е бюджетът ви, за да прецени дали е реалистичен за желания имот според моментните цени на пазара.

Най-вероятно неговите въпроси ще ви накарат да се замислите за неща, за които не сте си давали сметка, когато сте решили да продавате или купувате. Това е първият белег, че срещу вас стои наистина добър брокер.

Очаквайте ангажираност, откритост и изчерпателност от брокера

При всички случаи по-добър знак са първите срещи, изпълнени с въпроси за конкретизиране на вашето задание, вместо с щедрите обещания за бърза, изгодна и безпроблемна сделка дори преди да сте изговорили всичко.

 

Когато брокерът ви си изясни задачата, е редно да ви разкаже:

  • как ще работите;
  • с какво се ангажира той и агенцията;
  • какво очаква от вас като ангажименти и участие (освен комисионната);
  • как ще протича процесът на търсене на купувач (подходящ имот);
  • на колко време и по какъв начин ще получавате информация за свършеното от него и за постигнатото;
  • какви са етапите на сделката.

Ако той пропусне този момент, попитайте го. Когато отговорите не ви удовлетворят или са прекалено неконкретни и обтекаеми, замислете се, дали сте направили добър избор на посредник и дали да продължите да му се доверявате.

Имайте предвид, че както вие оценявате посредника, така и той ви преценява, и ако му се стори, че не сте наясно с желанията си, че сте неискрени и криете нещо, че не сте готови на равноправно партньорство, може да откаже да работи с вас.

 

Договорите

Обикновено след като станат ясни условията и параметрите на предстоящата сделка, идва ред на договора. В него ясно и подробно трябва да са изписани ангажиментите на двете страни. Колкото по-подробно са изяснени те, толкова по-спокойно ще тече сделката. С добрия брокер няма да ви се налага да правите допълнителни консултации с оценители, технически лица, банки, адвокати, нотариуси. Добрите агенции за недвижими имоти имат специалисти в екипите си и поддържат партньорски отношения с институциите. Те ще ви преведат през всеки етап коректно и професионално. Но всичко това трябва да е написано в договора ви.

Разбира се, освен задълженията на агенцията и брокера и вашите права, там ще са описани и вашите задължения. Ще има и ясно определен срок. Изяснете си, защо ви предлагат точно такъв срок.

Няма проблем, ако нещо ви притеснява, да поискате то да бъде променено, или дори да консултирате договора с доверен адвокат.

Когато не сте сигурни все още в избора на партньор, договорът може да е с по-кратък срок, в който да се убедите в коректността и професионализма на посредника си.

 

Маркетинговият план

Той е една от причините, да работите само с една агенция. След подписване на договора брокерът трябва да ви запознае с конкретен план, по който вашият имот ще се рекламира, така че да стигне до максимум заинтересовани купувачи. Искайте да се обсъждат с вас снимките (те трябва да дават представа за пространството и разпределението, а не за диваните и секциите), текстовете, всички рекламни средства.

Ако в този план има само обяви за безплатни сайтове, които подчертават, че имотът е само за директни клиенти и изключват другите имотни агенции като партньори, не се съгласявайте. Това предварително ограничава възможностите за скорошна и изгодна продажба.

 

Огледите

Те са от решаващо значение за всички страни в сделката. Ако сте изяснили добре в предварителните разговори изискванията си, добрият брокер ще подбира внимателно имотите, в които ви води. Ще пести своето и вашето време.

На самите огледи ще ви обърне внимание не само на предимствата, но и на недостатъците, които вие може и да не забележите, ако нямате професионална подготовка. Ще коментирате не само имота, но и сградата, квартала, благоустройството му, училищата, магазините, болниците наоколо, транспорта и т. н.

Когато вие сте продавачът, уточнете по кое време на деня могат да се правят огледи, или пък дайте ключ на брокера, ако имотът е необитаем. Той още след първия-втория оглед трябва да ви върне обратна информация, какво харесват и от какво се притесняват купувачите. Ще ви предложи какво да разместите или какво да изнесете от стаите (понякога ще го направи и сам), за да изглежда жилището по-добре.

 

Документите, кредитите, преговорите

Добрата агенция за недвижими имоти притежава компетентност и ресурс да се справи с тази важна страна на сделката. Това трябва да е отразено и в договора ви.

Как да познаете дали брокерите наистина работят в тази насока, или само ви бавят? Когато всичко е наред, те не избягват въпросите ви, информират ви какви са вашите задачи и участие, уточняват предварително какви са нормативните срокове на институциите за всяка справка или документ, държат ви постоянно в течение на случващото се. Ако възникне проблем, ви търсят, за да го коментирате и решите.

Подготвят ви старателно за преговорите и видимо ги водят, като защитават интересите ви. Когато преговорите приключат с постигнато споразумение, предстои подписване на предварителния договор, капарирането, нотариалното изповядване и плащането. И при всяка от тези стъпки брокерът ви е вашият надежден съветник и партньор.

 

След сделката

След приключването на сделката, ние, брокерите на агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна, оставаме в добри отношения с всеки от клиентите си. Голяма част от тях ни изпращат свои приятели и близки, които искат да продадат или купят имот.

Понякога може да възникне проблем – невинен или по-сериозен – и след изповядане на сделката. В такава ситуация ние правим всичко възможно да помогнем за преодоляването му. Достатъчно е само да ни се обадите и да обсъдим ситуацията.

Ако имате конкретни въпроси по отношение на  услугите, които предлагаме, и как можем да сме ви от полза при покупко-продажба на имот, потърсете ни – агенция за недвижими имоти Invest Time, Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *